Strategia si Managementul Strategic al Firmei

Extras din referat Cum descarc?

1. Ce este strategia ?

In conceperea si fundamentarea activitatilor firmelor un rol esential il au strategiile si politicile, elaborate de catre organisme manageriale.
Strategia cuprinde obiective majore, pe termen lung, impreuna cu modalitatile de realizare si resursele angajate astfel dimensionate incat sa permita realizarea misiunii firmei in conditii de avantaj competitiv.
Exista de asemenea o gama variata a abordarilor strategiei. Printre primii care au punctat importanta deosebita a strategiei pentru firme si au indicat continutul sau a fost profesorul Petrer Ducker, care releva ca strategia unei organizatii raspunde la doua intrebari: in ce consta afacerea? Si care ar trebui sa fie obiectul de activitate al firmei? 

2. Care sunt principalele caracteristici ale strategiei ?

Conform definitiei strategiei, rezulta trasaturile sale definitorii, obligatorii de intrunit:
a) strategia are in vedere realizarea unor scopuri bine precizate, specificate sub forma de misiune si obiective;
b) strategia vizeaza perioade viitoare din viata firmei, cel mai adesea de 3-5 ani. De aici si gradul ridicat de incertitudine ce-i este asociat.
c) Sfera de cuprindere a strategiei este organizatia in ansamblul sau parti importante ale acesteia.
d) Continutul strategiei se rezuma la elementele esentiale, concentrandu-se asupra evolutiilor majore ale firmei.Prin strategie se prevad mutatii tehnologice, comerciale, financiare, manageriale..., de natura sa asigure supravietuirea si dezvoltarea firmei;
e) Strategia se bazeaza pe abordarea corelativa a organizatiei si mediului in care isi desfasoara activitatea. Prevederile strategiei au in vedere, in buna masura, realizarea unei interfete cat mai eficace intre firma si mediu, reflectata in performantele organizatiei;
f) Prin modul cum este conceputa strategia este necesar sa aiba in vedere si sa favorizeze desfasurarea unui intens proces de invatare organizationala. Prin aceasta se desemneaza nu numai insusirea de noi cunostinte de catre salariatii unei organizatii, dar si transformarea lor in noi abilitaticare se reflecta in comportamentele si actiunile lor;
g) La baza abordarii strategiei se afla principiul echifinalitatii. Potrivit acestuia, exista mai multe modalitati sau combinatii de resurse si actiuni, prin care se poate asigura atingerea unui anumit obiectiv. In consecinta, atat in elaborarea, cat si in implementarea strategiei, nu trebuie absolutizata o singura combinatie;
h) Strategia are de regula un caracter fomalizat, imbracand forma unui plan. In intreprinderile mici, acesta este un "business plan", pe cand in marile corporatii, strategiile au, de regula, forma unor planuri sau programe pe termen lung, ale caror proceduri si mecanisme de elaborare si implementare sunt sunt bine precizate.
i) Obtinerea avantajului competitiv, referitor la costul si calitatea produsului, constituie scopul principal al elaborarii startegiei si criteriul cel mai important de evaluare a calitatii sale.

Strategia se operationalizeaza prin decizii strategice care prezinta urmatoarele caracteristici:
- se refera la activitatile organizatiei;
- implica armonizarea activitatilor organizatiei cu mediul;
- are in vedere sincronizarea activitatilor organizatiei cu potentialul resurselor; 
- implica alocari si realocari majore de resurse;
- afecteaza deciziile operaionale, intrucat genereaza un lant de decizii de importanta mai redusa si de activitati operationale, privind utilizarea resurselor;
- sunt influentate nu numai de elementele contextuale si resursele disponibile, dar si de valorile si asteptarile persoanelor care detin puterea in cadrul organizatiei;


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategia si Managementul Strategic al Firmei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!