Stocurile de Materiale

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 1
II. CAP.1.Rolul, Functiile si Natura economica a stocurilor 1
CAP. 2. Tipologia stocurilor de materiale pentru productie 2
2.1. stocul curent 2
2.2. stocul in curs de transport 2
2.3. stocul de siguranta 2
2.4. stocul de pregatire 2
2.5. stocul pentru transport intern 3
CAP. 3. Modalitati de exprimare a stocurilor 3
3.1. Exprimarea in unitati naturale 3
3.2. Exprimarea valorica 3
3.3. Exprimarea in zile 4
Cap. 4. Corelatii si factori de Influenta A nivelului stocurilor 4
Cap. 5. Obiective in conducerea sau managementul proceselor de stocare 5
III. Bibliografie 6


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
,,Conducerea si controlul stocurilor de resurse materiale reprezinta, in economia de piata, o activitate careia i se acorda o atentie deosebita datorita implicatiilor economico-financiare importante pe care le determina formarea si detinerea lor." 
In ceea ce priveste stocurile, putem spune ca au o existenta contradictorie, ele sunt folositoare intrucat protejeaza productia impotriva opririlor cauzate de lipsa de materiale dar implica cheltuieli in plus cu intretinerea si depozitarea lor si imobilizeaza capitaluri importante.
In sens restrans, ,,stocurile de materiale sunt cantitati de bunuricare se formeaza si se utilizeaza in desfasurarea proceselor de productie". 
In sens larg, ,,stocurile sunt cantitati de resurse materiale care se acumuleaza in depozitele si magaziile unitatilor economice, intr-un anumit volum si o anumita structura, pe o perioada de timp determinata, cu un anumit scop." 
II. CAP. 1. Rolul, Functiile si Natura Economica a Stocurilor
Stocurile reprezinta rezultatul activitatii comerciale (aprovizionare, desfacere etc.) iar activitatea comerciala este dependenta de natura si caracteristicile materialelor si produselor, de conditiile si modalitatile de furnizare si transport, de strategiile care sunt elaborate pe aceasta linie in scopul indeplinirii obiectivului de baza pe care fiecare agent economic il are in vizor.
Activitatea fiecarei unitati economice este asigurata de formarea stocurilor de materiale si produse; pe baza stocurilor se obtine utilizarea judicioasa a capacitatilor de productie si cu ajutorul lor se satisface cererea clientilor.
Functia principala a stocurilor este functia de ,,decuplare" si ,,armonizare" a fluxului "cumpararea, aducerea (transportul), receptia-depozitarea, pregatirea
pentru consum - utilizare a materialelor, trecerea acestora prin fazele de
prelucrare pana la magazia de produse finite, expedierea sau livrarea produselor la
clienti, in magazinele proprii sau ale distribuitorilor specializati pentru desfacere - vanzare".
Principalele "probleme" care se pun in fata agentilor economici se refera la: stabilirea tipurilor de stocuri care trebuie constituite si nivelul acestora. Optiunile pentru un tip sau altul de "stoc", pentru o marime sau alta.
CAP. 2. Tipologia Stocurilor de Materiale pentru Productie
Principalele tipuri de stocuri sunt: stocul curent, in curs de transport, de siguranta, de pregatire, pentru transport intern.
2.1 Stocul Current
Stocul curent reprezinta cantitatea de materii prime si materiale noi si
refolosibile, de combustibili si lubrifianti, de piese de schimb, subansamble etc. care se acumuleaza in depozitele si magaziile unei unitati economice in scopul acoperirii cererilor pentru consum in volumul, structura si ritmicitatea specifice, in intervalul dintre doua aprovizionari succesive. Este stocul care se formeaza in mod obisnuit in intreprinderi, pentru alimentarea consumului.
2.2 Stocul In Curs de Transport
Stocul in curs de transport reprezinta cantitatea de resurse materiale care se
gaseste in mijloacele de transport pe timpul deplasarii acestora de la sursele de
furnizare la depozitele destinatarilor. Acest stoc, care se mai numeste "de tranzit", poate fi mai mare sau mai mic, in functie de distanta de transport si de mijlocul de
transport folosit in deplasarea materialelor. Asemenea stocuri se creeaza si in interiorul unitatilor economice, cu deosebire in cazul celor care au subunitati componente dispersate territorial.
2.3. Stocul de Siguranta
Stocul de siguranta reprezinta cantitatea de materiale acumulata in
depozitul consumatorului, fiind destinata asigurarii continuitatii consumului cand stocul curent a fost epuizat si intarzie reintregirea lui, ca urmare a unor dereglari in livrarile de la furnizori, in transport sau cresterii ritmului pe consumului parcursul perioadei de gestiune peste limitele estimate.


Fisiere in arhiva (3):

  • Stocurile de Materiale
    • content.doc
    • stocurile - cover.doc
    • stocurile - cuprins.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!