Stocurile

Extras din referat Cum descarc?

Definitie
Stocurile sunt cantitati de resurse materiale care se acumuleaza in depozitele unitatilor economice, intr-un anumit volum si o anumita structura, pe o perioada de timp determinata si cu un anumit scop.
Rolul si importanta stocurilor
Stocurile au un rol important de-a lungul intregului flux de productie. Ele asigura continuitatea si regularitatea fluxurilor. Cu cat fluxul de productie este mai continuu si echilibrat, cu atat stocurile vor fi mai mici. Stocurile prezinta si unele inconveniente legate de: rigidizarea productiei, cresterea intarzierilor si imobilizarea mijloacelor financiare. Din aceste motive trebuie gasit un compromis intre necesitatea de continuitate a fluxului si desfasurarea sa la un cost minim.
Stocurile sunt de natura diferita. Unele stocuri au o aparitie previzibila, iar altele neprevizibila.
Unele dintre cauzele aparitiei neprevizibile a stocurilor sunt prezentate mai jos:
-stocuri ce apar ca urmare a erorilor in previzionarea livrarilor viitoare;
- stocuri constituite anticipat din dorinta de a face fata fluctuatiilor livrarilor;
- stocuri aparute ca urmare a unei fabricatii insuficient dirijata si urmarita;
- stocuri ce se constituie ca urmare a fabricatiei pe loturi si a marimii acestuia;
- stocuri constituite preventiv pentru a face fata incidentelor (pene, rebuturi). 
Stocurile fiind pentru o intreprindere un rau necesar, o investitie neproductiva, se impune reducerea acestora la nivelul cel mai scazut posibil. In plus o scadere a stocurilor atrage dupa sine o importanta reducere a ciclului de fabricatie. Scaderea nivelului stocurilor necesita din partea intreprinderii masuri privind: prevenirea penelor la utilaje, prevenirea aparitiei rebuturilor, reducerea timpilor stadiilor neproductive (in special a timpilor de pregatire-incheiere si de transport) etc.
Marimea stocurilor
Factorii principali in determinarea marimii stocurilor sunt:
- nivelul previzionat al vanzarilor;
- durata ciclului de fabricatie;
- durabilitatea sau perisabilitatea produsului finit;
- viteza cu care se poate face aprovizionarea;
- consecintele care pot apare in lipsa unui anumit tip de stoc la un moment dat.
Categorii de stocuri
Intr-un sistem de productie se disting trei mari categorii de stocuri:
- stocuri de aprovizionare;
- stocuri de productie neterminata;
- stocuri de produse finite.
Stocurile de aprovizionare reprezinta cantitatile de materii prime, materiale, combustibil, aflate la un moment dat in depozite si urmeaza sa intre in procesul de fabricatie. Aceasta categorie de stocuri face obiectul activitatii de aprovizionare, sarcina normarii si gestiunii acestui stoc revenind compartimentului de aprovizionare. 
Restul categoriilor de stocuri sunt normate si gestionate de compartimentele productie, plan, desfacere.
Toate aceste categorii de stocuri reprezinta o imobilizare de mijloace materiale si banesti. Existenta lor, in limite rationale, este insa indispensabila desfasurarii continue a proceselor de productie. Datorita acestor observatii rezulta necesitatea normarii marimii stocului dupa principii economice.
Necesitatea formarii stocurilor de aprovizionare este determinata de faptul ca procesul de productie are un caracter relativ continuu, ritmic, in timp ce procesul de aprovizionare se realizeaza in anumite momente, la anumite intervale, de la furnizorii situati, de regula, in alta localitate. Cu alte cuvinte, stocul de aprovizionare indeplineste doua functii de baza:
- functia de regularizare a discordantei dintre continuitatea procesului de productie si discontinuitatea procesului de aprovizionare;
- functia de prevedere, in scopul eliminarii situatiilor in care lipsa materialelor ar conduce la stoparea procesului de productie.
Intr-o intreprindere se pot constitui urmatoarele categorii de stocuri de materii prime, materiale si combustibili:
Stocul curent - cantitatea de materii prime, materiale si combustibili, necesara pentru asigurarea continuitatii procesului de productie in intervalul dintre doua aprovizionari consecutive. Este stocul care se formeaza in mod obisnuit in intreprinderi, pentru alimentarea consumului.
Stocul de siguranta - cantitatea necesara asigurarii continuitatii procesului de productie in cazul eventualelor intreruperi de aprovizionare, ca urmare a unor dereglari in livrarile de la furnizori, in transport sau cresterii ritmului consumului pe parcursul perioadei de gestiune peste limitele estimate. Un asemenea stoc se prevede la materiile prime de baza, a caror lipsa probabila conditioneaza direct continuitatea activitatii productive a intreprinderii, iar furnizorul se afla la o distanta relativ mare care nu permite rezolvarea unei probleme de aprovizionare in timp scurt.
Stocul de conditionare - cantitatea de materii prime si materiale necesara asigurarii continuitatii procesului de productie, in cazul eventualelor stationari ale materiei prime si materialelor inainte de a fi introduse in procesul de productie. Stationarile pot fi determinate de necesitatea unor operatii de conditionare impuse de procesul tehnologic (conditionare sau pregatire a materiilor prime). In aceasta situatie se includ materiale ca: lemnul pentru mobila sau pentru alte prelucrari industriale, pentru care sunt prevazute conditii anumite de umiditate maxima (care trebuie sa stea la uscat), lana pieptanata (pentru asigurarea conditiilor de umiditate), bumbacul balonat (pentru odihna si conditionare), varul (pentru stins).


Fisiere in arhiva (1):

  • Stocurile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!