Societatea pe Actiuni

Extras din referat Cum descarc?

Economia de piata se caracterizeaza prin predominarea proprietatii private, libera initiativa a indivizilor, relatii specifice intre agentii economici, determinate de caracterul proprietatii private si de alocarea libera a resurselor, prin formarea preturilor in functie de cerere si oferta, inlaturarea dezechilibrelor cerere-oferta prin autoreglare si protectia concurentei. 
In Romania s-au constituit, functioneaza si se perfectioneaza tipuri si forme variate de agenti economici, ca:
o agentii economici organizati pe baza liberei initiative, cum sunt peroanele
fizice autorizate sa desfasoare activitate independenta si asociatiile familiale;
o societatile comerciale si regiile autonome, societatile nationale, constituite
prin reorganizarea unitatilor economice de stat;
o unitati economice cu capital privat roman, roman si strain sau numai strain.
In cadrul legal instituit de Decretul Lege nr.54/1990 s-au organizat, pe baza
liberei initiative , patru tipuri de agenti economici :
a) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitate independenta;
b) asociatii familiale;
c) asociatii cu scop lucrativ;
d) intreprinderi mici.
Formele societatilor comerciale
In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui una din urmatoarele forme de societati comerciale:
a) societate in nume colectiv;
b) societate in comandita simpla;
c) societate in comandita pe actiuni,
d) societate pe actiuni;
e) societate cu raspundere limitata.
Societatea in comandita pe actiuni (SCA) este societatea al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea limitata si solidara a asociatilor comanditati; comanditarii sunt obligati numai la plata actiunilor lor. SCA se asemana cu societatea pe actiuni prin faptul ca patrimoniul este divizat in actiuni , dar se deosebeste prin existenta a doua categorii de asociatii (comanditati si comanditari), fiecare avand raspunderi diferite. 
Capitalul SCA nu poate fi mai mic de 25 milioane lei, iar numarul actionarilor mai mic de cinci.
Societatea pe actiuni (SA) se caracterizeaza prin existenta unei singure
categorii de asociati si divizarea capitalului social in parti denumite actiuni .
Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, actionarii fiind obligati numai la plata actiunilor lor. 
Raspunderea patrimoniala a actionarilor pentru obligatiile sociale este limitata la valoarea actiunilor pe care le detin. Actiunile societatii sunt negociabile si liber transmisibile. Capitalul SA nu poate fi mai mic de 25 milioane lei, iar numarul actionarilor mai mic de cinci. 
Capitalul social este reprezentat prin actiuni emise de societate. Actiunea este un inscris, o hartie de valoare care reprezinta o cota fixa, dinainte stabilita, din capitalul unei SA, o hartie emisa de o societate comerciala care exprima dreptul de proprietate al celui ce o detine asupra unei parti din valoarea respectivei societati comerciale, o valoare mobiliara ce reprezinta participarea la o societate si comporta dreptul de decizie si dreptul la cota parte din profit. Actiunile pot fi nominative sau la purtator. Felul actiunilor este determinat prin actul constitutiv, sau in caz contrar vor fi la purtator. Actiunile au o valoare nominala (inscrisa pe actiune) si o valoare reala, reprezentata de pretul la care se vand si se cumpara la un moment dat.
Dreptul de proprietate asupra actiunilor se transmite prin declaratia facuta in
registrul de actiuni al emitentului, subscrisa de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor si prin mentiunea facuta pe actiune. Subscriitorii si cesionarii ulteriori sunt raspunzatori solidari de plata integrala a actiunilor timp de trei ani, socotiti de la data la care s-a facut mentiunea de transmitere in registrul societatii.
Capitalul social nu poate fi majorat, nu se pot emite noi actiuni, pana nu sunt
complet achitate contravaloarea celor din emisiunea anterioara. Cand actionarii nu au efectuat plata varsamintelor, societatea ii invita sa-si indeplineasca aceasta obligatie printr-o somatie colectiva publicata in Monitorul Oficial si intr-un ziar de mare tiraj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea pe Actiuni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!