Societate cu Raspundere Limitata

Extras din referat Cum descarc?

NOTIUNEA DE PERSOANA JURIDICA IN CONDITIILE LEGII
Persoana fizica devine comerciant in intelesul Codului Comercial Roman,atunci cind in termen de 15 zile de la data actului authentic administratorii sau oricare dintre asociati vor inregistra contractul de socitate, la instanta in a carei raza teritoriala isi va avea sediul societatea, cind aceasta exercita "fapte de comert" si are "comertul" ca profesiune obisnuita.
Cind aceleasi fapte se exercita tot ca profesiune, dar, dar de o colectivitate de personae in care elemental "individ" dispare si este inlocuit cu un subiect de drept diferit de membrii sai componenti, ne aflam in fata unei "societati comerciale". Acest organism se infatiseaza sub forma unei "personae juridice" care are aceleasi drepturi si obligatii ca ale comerciantului, persoana fizica, constituind totodata unimportant instrument de progress economic, daca scopul sau nu este de stimulare a fortelor productive.
Datorita acestei vocatii, societatea comerciala, este superioara comerciantului persoana fizica. Particularitatile societatii comerciale care o fac superioara, persoanei fizice sunt evidentiate de calitatea acesteia de organism distinct si autonom fata de membrii componenti.
Desi este nascuta din vointa colectiva a membrilor sai componenti, ea este inzestrata cu o vointa proprie, este capabila de a avea drepturi si obligatii, poseda un patrimoniu propriu si poate, la un moment dat sa concentreze capitaluri mari in vederea realizarii unui scop determinat, existenta sa nefiind legata de aceea a membrilor sai fondatori sau componenti, intrecand limita lor de viata. 
DISPOZITII GENERALE
1)in vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si cele juridice se pot asocial si se pot constitui in societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi. 
2) societatile comerciale cu sediul in Romania sunt personae juridice romane
3) societatile comerciale se vor constitui in una dintre urmatoarele forme:
a) societate in nume colectiv 
b) societate in comandita simpla
c) societate pe actiuni 
d) societate in comandita pe actiuni
e) societate cu raspundere limitata
4) obligatiile sociale sunt garantate cu patrimonial social
5) asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii se vor indrepta mai intai impotriva acesteia pentru obligatiile ei si, numai daca societatea nu le plateste in termen de cel mult 15 zilede la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociatii.
6) actionarii, asociatii comanditari,precum si asociatii in societatea cu raspundere limitata raspund numaipana la concurenta capitalului social subscris.
7) societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, in afara de cazul cind legea prevede altfel.
Societatea cu raspundere limitata
CONSTITUIREA SI ACTUL DE CONSTITUIRE A SOCIETATII
Societatea cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut. Ea se mai poate constitui si prin actul de vointa al unei singure personae. Dar in cazul acesta se intocmeste numai statutul.Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutive. Denumirea de act constitutive desemneaza atat inscrisul unic, cat si contractul de societate si statutul societatii.
Actul constitutive se semneaza de toti asociatii sau in caz de subscriptie publica, de fondatori si se incheie in forma autentica.
Semnatarii actului constitutive, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
Nu pot fi fondadori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuzz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune,delapidare, marturie mincinoasa,dare sau luare de mita,precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.
Actul constitutive al societatii cu raspundere limitata va cuprinde:
-numele si prenumele, loculsi data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor, personae fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, personae juridice. 
-forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
-obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatiiprincipale;
-capitalul social subscris si cel varsat, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii, precum si data la care se va varsa integral capitalul social subscris. Se va preciza numarul valoarea nominala a partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
-asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, personae fizice ori juridice,puterile ce li s-au coferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separate;
-partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
-sediile secundare-sucursale sau agentii, reprezentante sau alte asemenea unitatifara personalitate juridica atunci cand se infinteaza o data cu societatea, sau conditiilepentru infintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infintare;
-durata societatii;
-modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
Capitalul social al societatii nun u poate fi mai mic de 2.000.000 lei si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 100.000 lei. Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile. Pentru motive intemeiate, tribunalul va putea acorda untermen de cel mult 6 luni pentru compltarea capitalului social, si numarul asociatilor nu poaate fi mai mare de 50.
In cazul in care, intr-o societate, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic,are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societate cu Raspundere Limitata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!