Sistemul Monetar International. Sistemul Monetar European

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului au fost multe propuneri pentru a se creea un sistem monetar international pe baza unei monede unice, care sa fie emisa de o institutie internationala, insa aceste propuneri nu au fost materializate. Multa vreme in circulatie s-au folosit monezi metalice din aur si argint. Apoi au aparut bancnotele care erau convertibile cu metalul pretios.
In limbajul uzual se folosesc o serie de termeni si concepte care intr-un sens mai mult sau mai putin diferit decat cel riguros stiintific.Sistemul monetar desemneaza ansamblul normelor si institutiilor care reglementeaza desfasurarea relatiilor banesti si circulatia baneasca dintr-o anumita tara.
In prezent se afla in circulatie in toate tarile, urmatoarele forme de moneda:
- bancnote, care sunt emise de catre banca centrala;
- moneda divizionara, care este emisa de catre stat;
- moneda de cont, care este emisa in conditiile stabilite de sistemul monetar national, de bancile de emisiune si comerciale prin operatiunile lor de credit;
- monezile de hartie neconvertibila - acestea sunt bonuri de tezaur si titluri de credit public care sunt emise de catre Ministerul Finantelor.Diferite Sisteme Monetare Internationale Putem distinge de la inceputul revolutiei industriale, patru perioade: 
- secolul al XIX -lea asista la instalarea si apogeul etalonului aur, a carui functionare este grav perturbata de inflatia cauzata de primul razboi mondial; 
- reantoarcerea la aur in perioada interbelica da nastere la Gold Exchange Standard (etalonul de schimb-aur), a carui prabusire este cauzata de criza din anii 1930; 
- dupa al doilea razboi mondial, desfiintarea barierelor vamale pe planul comertului, este insotita de o reconstructie a SMI pe baze noi: Gold Exchange Standard este centrat pe dolar.; 
- la inceputul deceniului opt asistam la prabusirea acordurilor de schimburi fixe, care fusesera semnate la Bretton Woods (datorita dezechilibrelor comerciale care faceau imposibila mentinerea paritatii in aur a dolarului) Aceasta reprezinta trecerea la schimburile flotante. 
Conferinta monetara si financiara a Natiunilor Unite, reunita la Bretton-Woods, la 22 iulie 1944, a abordat pentru prima oara problema crearii unui sistem monetar interntional, bazat pe etalonul aur-devize si, in cadrul acestuia, pe dolarul american ca principala moneda de rezerva. Crearea, in 1944, a SMI a insemnat primul mare succes al cooperarii internationale in domeniul monetar, conceptie potrivit careia o moneda nationala poate indeplini functii internationale si, poate servi ca pivot al sistemului Aranjamentele de la Bretton - Woods statuau ca ,,reguli ale jocului" :
-Rolul de etalon monetar revenea dolarului american si intr-un cadru mai larg cel de moneda de rezerva a SMI si mijloc de plata pe plan international. S-a procedat la definirea lui si precizarea mecanismelor de mentinere pe termen lung a puterii sale de cumparare.Avand la baza rezervele de aur aflate la sispozitia Sistemului Federal De Rezerve al (circa 4 cincimi din rezervele de aur se gaseau in SUA), intre dolar si aur s-a stabilit un raport valoric de 35 dolari uncia . Valoarea paritara a dolarului functiona drept garantie pentru asigurarea unui grad ridicat de incredere in dolar pentru posesorul strain. Daca puterea de cumparare a dolarului era in scadere, posesorul de dolari se indrepta spre rezerva de aur a SUA, solicitand o cantitate de aur corespunzatoare valorii paritate a olarului si a sumei de dolari de care dispunea.
-Stabilitatea cursurilor de schimb a reprezentat unul dintre principiile fundamentale de functionare a sistemului, FMI considerand-o conditia de baza pentru realizarea cooperarii monetare si a dezvoltarii comertului international, pentru asigurarea stabilitatii monetare si, implicit, a celei economice. Aplicarea acestui principiu a fixat optiunea pentru practicarea cursurilor fixe. In acest scop, fiecare tara membra a FMI era obligata sa iti defineasca valoatea paritara a monedei in aur sau in dolari. Fata de paritatea oficiala, cursurile de piata ale monedelor natioanel puteau oscila in limita unor marje de +/-1%, tarile emotente avand obligatia sa supravegheze strict aceasta evolutie. Mentinerea cursului de piata in aceste limite considerate normale se realiza printr-un mecanism special, respectiv prin interventii repetate pe piata cu operatiuni de vanzari-cumparari de moneda. Daca efectele asteptate nu se produceau, se recurgea la modificarea valorii paritare (devalorizare oficiala = unitatea monetara definita printr-o cantitate mai mica de aur), dar numai pentru corectarea unui dezechilibru fundamental in economia unei tari.
-Convertibilitatea monetara viza doua aspecte distincte:
- convertibilitatea dolarului. Acesta a reprezentat singura moneda convertibila in aur, autoritatiile monetare americane angajandu-se sa converteasca oricand la cererea bancilor centrale detinerile lor de dolari, la pretul oficial de 35 USD uncia.
- convertibilitatea monedelor nationale ale celorlalte tari, membre ale FMI, era oficiala (limitata la relatiile dintre autoritatiile monetare) si de piata (generata de operatiunile de plati generate de nevoi comerciale sau financiare ale persoanelor fizice sau juridice fara interventia bancilor centrale), ele putand fi transformate in aur prin intermediul dolarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar International. Sistemul Monetar European.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!