Sistemul de standardizare, standardele, diseminare, aplicare la nivel național, european, regional, internațional

Cuprins referat Cum descarc?

Studiu de caz SC PUBLIPROD SRL
Analiza SWOT
Declaratia managerului
Referat: Sistemul de standardizare, standardele, diseminare,
aplicare la nivel national, European, regional, international


Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de standardizare, standardele, diseminare,
aplicare la nivel national, European, regional, international
1 Standardele si standardizarea 
1.1 Standardul 
1.1.1 Definitia unui standard 
Ghidul ISO/CEI 2: 1996 defineste standardul ca fiind un document, stabilit prin consens si aprobat de catre un organism recunoscut, care asigura, pentru uz comun si repetat, reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitati sau rezultatelor lor, cu scopul de a se obtine gradul optim de ordine intr-un anumit context. 
1.1.2 Continutul unui standard 
Standardele variaza ca si caracter, subiect sau volum. Acestea includ mai multe discipline: incepand cu toate aspectele tehnice, economice si sociale ale activitatii umane si incheind cu toate disciplinele de baza cum ar fi limbajul, matematica, fizica etc. 
o Sunt coerente si consecvente : standardele sunt elaborate de catre comitetele tehnice care sunt coordonate de catre un organism specializat si asigura depasirea barierelor dintre diferitele domenii de activitate si diferite politici comerciale; 
o Rezulta din participare : standardele reflecta rezultatele activitatii desfasurate in comun ce implica toate partile competente si sunt validate prin consens pentru a reprezenta toate interesele relevante: producatori, utilizatori, laboratoare, autoritati, consumatori etc. 
o Sunt procese active : standardele se bazeaza pe experienta reala si conduc la rezultate materiale in practica (produse - atat bunurile, cat si serviciile, metodele de incercare etc.); ele stabilesc un compromis intre cele mai ridicate nivele de progres si constrangerile economice ale timpului; 
o Sunt actualizate : standardele sunt revizuite periodic sau dupa cum dicteaza circumstantele pentru a le asigura actualitatea si, de aceea, evolueaza impreuna cu progresul social si tehnologic; 
o Au statut de referinte in contracte comerciale si in instanta in cazul unei dispute; 
o Au recunoastere nationala sau internationala : standardele sunt documente care sunt recunoscute ca valabile la nivel national, regional sau international, dupa caz; 
o Sunt disponibile pentru oricine : standardele pot fi consultate si achizitionate fara restrictie. 
Ca regula generala, standardele nu sunt obligatorii, acestea avand o aplicare voluntara. In anumite cazuri, implementarea poate fi obligatorie (cum ar fi in domeniile legate de securitate, instalatii electrice sau in contracte publice). 
1.1.3 Rolul standardelor 
Un standard reprezinta un nivel de experienta si tehnologie care face ca prezenta industriei in elaborarea sa sa fie indispensabila. 
Acesta este un document de referinta folosit, in special, in contextul contractelor publice sau in cadrul comertului international, pe care se bazeaza majoritatea contractelor comerciale. 
Standardele sunt folosite de catre industriasi ca si referinta indiscutabila ce simplifica si clarifica relatiile comerciale dintre partenerii economici. 
Standardele sunt documente care se folosesc din ce in ce mai mult in jurisprudenta. 
Pentru factorii economici, standardele sunt: 
o Un factor de rationalizare a productiei : standardul face posibila stapanirea caracteristicilor tehnice, pentru a satisface clientul, pentru a valida metodele de fabricatie, pentru cresterea productivitatii, dand un sentiment de securitate operatorilor si instalatorilor; 
o Un factor de clarificare a tranzactiilor : in fata unei oferte supraaglomerate de produse sau servicii, care pot avea valori practice extrem de diferite, existenta sistemelor de referinta faciliteaza o mai buna evaluare a ofertelor si reducerea incertitudinilor, ajuta la definirea necesitatilor, optimizeaza relatiile cu furnizorii, elimina necesitatea unor incercari suplimentare; 
o Un factor de inovare si dezvoltare a produselor : participarea la activitatea de standardizare favorizeaza anticiparea si prin aceasta asigura progresul simultan al produselor. Standardele au un rol favorabil in inovare datorita transferului de cunostinte; 
o Un factor de transfer al noilor tehnologii : standardizarea faciliteaza si accelereaza transferul de tehnologie in domeniile care sunt esentiale atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice (noi materiale, sisteme de informare, biotehnologie, produse electronice, fabricarea integratelor pentru computere - CIM etc.) 
o Un factor pentru selectarea strategica a companiilor : participarea la standardizare inseamna introducerea solutiilor adaptate la competenta unei companii si echiparea acelei companii pentru a putea concura intr-un mediu economic competitiv. Asta inseamna sa actionezi in spiritul standardizarii, nu sa suporti costurile.


Fisiere in arhiva (4):

  • Sistemul de Standardizare, Standardele, Diseminare, Aplicare la Nivel National, European, Regional, International
    • Analiza SWOT.doc
    • Declaratia Managerului General.doc
    • Standardele si standardizarea.doc
    • Studiu de caz_calitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!