Sistemul de Remunerare a Muncii

Extras din referat Cum descarc?

Stim cu totii ca una dintre cele mai importante obligatii pe care le are angajatorul fata de angajatul sau este cea de a-l plati. Indeplinirea acestei indatoriri presupune, pentru majoritatea angajatorilor, una dintre cele mai mari cheltuieli legate de activitatea prestata. In mod normal, salariile si costurile aferente acestora (contributii la sanatate, somaj, pensii, etc.) se ridica in medie pana la aproximativ 60% din costurile totale de exploatare ale unei intreprinderi de mari dimensiuni.
Salariile se platesc pentru cel putin una dintre ratiunile urmatoare: pentru respectarea obligatiilor legale, pentru a obtine o cota suficienta din pietele de munca relevante, pentru a furniza o recompensa echitabila celor care isi indeplinesc rolurile asumate, pentru a asigura un stimulent pentru angajati si/sau pentru a tine pasul cu inflatia. Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Aceste sisteme sunt cele mai des intalnite. Remunerarea se face la tarife prestabilite, pe ora sau pe saptamana, si in general nu variaza in functie de efortul depus sau de rezultatele obtinute. Avantajele unui astfel de sistem constau in faptul ca, conducerea organizatiei exercita controlul asupra productiei iar angajatii beneficiaza de castiguri previzibile. Dar exista si dezavantaje, iar cel mai mare ar fi acela ca unii lucratori sunt tentati sa-si incetineasca ritmul de activitate daca nu exista nici un element direct de stimulare, dar totul depinde in acest caz de calitatea supervizarii. Aceste sisteme au si unele beneficii, cum ar fi: sunt usor de aplicat, asigura castiguri previzibile, costurile cu forta de munca pot fi controlate in orice moment, stimuleaza colaborarea intre angajati si nu concurenta, stimuleaza flexibilitatea muncii.
Aici vorbim de sisteme care pun renumerarea in raport direct cu productia sau efortul depus si se presteaza cel mai bine la activitati manuale care presupun operaratiuni repetitive in cadrul unui ciclu de timp relativ scurt. Cel mai cunoscut este sistemul "in acord" sau "pe bucata", unde angajatul este platit in functie de numarul de bucati realizate, la un tarif convenit pe bucata. Avantajele acestui sistem ar fi ca angajatii pot fi motivati sa depuna eforturi suplimentare si altfel se pot realiza volume superioare de productie. Dezavantajele sunt in numar mai mare decat avantajele, dupa cum se poate observa: tariful fixat pe bucata poate face adesea obiectul disputelor; efortul productiv este la mana fiecarui angajat in parte; nivelul calitatii are uneori de suferit din cauza eforturilor intense de realizare a unor cantitati mai mari de productie.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!