Sistemul de Organizare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INFIINTAREA TREZORERIEI STATULUI 3
1.1. Necesitatea infiintarii Trezoreriei Statului 3
1.2. Premisele infiintarii Trezoreriei Statului 4
2. ORGANIZAREA TREZORERIEI STATULUI 6
2.1. Importanta organizarii Trezoreriei Statului 6
2.2. Organizarea Trezoreriei Statului 7
3. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat:

1.1. Necesitate infiintarii Trezoreriei Statului

Masurile intreprinse, dupa anul 1989, pentru trecerea la economia de piata, au determinat, in primul rand, modificari esentiale in domeniul finantelor publice, fara de care nu se putea asigura trecerea la noua economie.

La inceputul anului 1990, primele masuri cu caracter financiar au fost cu privire la modificarea relatiilor dintre unitatile economice si stat, respectiv varsamintele din profit. Este pentru prima data cand, in Romania, se stabileste obligatia de a vira catre stat o parte din profitul realizat, inlocuindu-se sistemul de regularizare totalitar cu bugetul de stat.

In continuare au fost perfectionate parghiile financiare de mobilizare la buget a unei parti din produsul intern brut, astfel incat sa se realizeze o centralizare a repartizarii resurselor. Sunt de mentionat actele normative care reglementeaza impozitul pe profit, impozitul pe salarii, precum si renuntarea la impozitul pe circulatia marfurilor si inlocuirea acestuia cu taxa pe valoare adaugata.

Au fost stabilite noi raporturi intre autoritatea centrala si locala pe linia sprijinului financiar ce urmeaza a fi acordat bugetelor locale. Astfel, bugetele locale au fost echilibrate, cu sume defalcate din impozitul pevenit, din TVA si s-au introdus subventii cu destinatie speciala si anume pentru investitii privind solutionarea problemelor de interes public (apa, termoficare, transport in comun, etc.), precum si pentru protectia sociala.

In noul cadru politic, economic, juridic edificat, dupa anul 1989, un rol deosebit de important a revenit mecanismului financiar. Acesta trebuie sa asigure stabilirea economica, echilibrele materiale, financiare si valutare ale tarii, echilibrul general economic. O componenta importanta a mecanismului financiar o reprezinta finantele publice.

Dupa anul 1989 a fost adoptata de urgenta Legea nr.10/1991 a finantelor publice publicata in Monitorul Oficial nr.23/1991, lege care a constituit o adevarata carta financiara a Romaniei (modificata in anii 1996 si 2002). Cea mai mare parte este consacrata principiilor de elaborare, aprobare si executie a bugetului public national. Legea instituie notiunea de buget de stat in loc de buget unic national. Pentru prima data, legea confera o adevarata autonomie bugetelor ce compun bugetul general.

In acelasi context, au fost perfectionate relatiile cu bugetul de stat in ceea ce priveste asigurarea echilibrarii bugetelor locale.

Avandu-se in vedere perioada de tranzitie si faptul ca unele sectoare din sfera administratiei centrale de stat nu dispun de surse bugetare suficiente, prin legea finantelor publice s-a statuat infiintarea unor fonduri cu destinatie speciala, care, incepand din anul 2000, s-a trecut la desfiintarea lor prin includere

Bibliografie:

1.a Iulian Vacarel - Finante publice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2000

2. Ion Corbeanu - Management public, Editura ASE, Bucuresti 2003

3. Alina Profiroiu, Irina Popescu - Introducere in Stiinta Administrativa, Editura ASE, Bucuresti, 2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Organizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 922 cuvinte
Nr caractere:
17 370 caractere
Marime:
20.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
relatii, echilibrul bugetului
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Gherasim Ioan
Sus!