Sistemul de Management - Subsistemul Metodologico-Managerial

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de management al firmei poate fi definit ca ansamblul elementelor cu caracter organizatoric, decizional, informational si motivational, prin care se realizeaza procesul de management, scopul urmarit fiind asigurarea avantajului competitiv si a unui nivel de performanta cat mai ridicat.
Elementele componente ale sistemului de management poarta denumirea de subsisteme, intre acestea existand legaturi de interconditionare de tip cauza-efect.
Indiferent de caracteristicile organizatiei, sistemul de management cuprinde mai multe componente (fig.1) ce se deosebesc in functie de natura si de caracteristicile instrumentarului utilizat si anume:
-subsistemul organizatoric;
-subsistemul informational;
-subsistemul decizional;
-subsistemul metodologic;
-alte elemente ale sistemului de management.
Subsistemul metodologico-managerial
Subsistemul metodologico-managerial se caracterizeaza prin complexitate si formalizare, participand la exercitarea fiecareia din cele cinci functii de management. Avand un puternic caracter metodologico-instrumental, subsistemul metodologic contribuie sensibil la sporirea rationalitatii si, implicit, a eficientei fiecarui proces de management, la nivelul sau fiind cel mai pregnant vizibil tendinta de profesionalizare a managementului.
Prin metoda de management intelegem maniera in care managerii, cu ajutorul unui complex coerent de instrumente, isi exercita influenta asupra factorilor de care dispune dispun in scopul folosirii lor rationale, in efortul de atingere a obiectivelor prestabilite.
Definirea si principalele componente ale subsistemului metodologico-managerial
Fara nici o indoiala, in ansamblul din ce in ce mai complex, sofisticat si performant de elemente manageriale, ce caracterizeaza organizatiile competitive in debutul mileniului al III-lea, sistemele, metodele si tehnicile manageriale exercita un rol crescand. Amplificarea functionalitatii si competitivitatii firmelor in contextul contradictoriu al internationalizarii actuale este rezultanta progreselor sensibile in planul conceperii si operationalizarii instrumentarului managerial al organizatiei. De aici, necesitatea cunoasterii cat mai aprofundate a acestor elemente, in vederea operationalizarii lor cu un plus de rapiditate si eficacitate.
Sistemul metodologico-managerial sau sistemul de metode si tehnici manageriale poate fi definit ca ansamblul de sisteme (metode complexe), metode si tehnici utilizate in conceperea si
exercitarea functiilor si relatiilor manageriale in cadrul unei organizatii.
Sistemul metodologico-managerial cuprinde in principal trei categorii
de elemente: sisteme sau metode complexe de management, metode si respectiv tehnici. 
Pentru o mai deplina si riguroasa edificare asupra continutului sistemului de management, consideram oportun sa punctam tipologia componentelor sale (fig. nr.5), care, in esenta, este alcatuita din doua categorii:
a) Elemente metodologice tipic manageriale, care au fost concepute
in mod special pentru a exercita functii si relatii manageriale din
organizatie. In aceasta categorie se includ:
-sistemul managerial sau metoda manageriala complexa;
-metoda manageriala;
-tehnica manageriala. 
Sistemul managerial (metoda manageriala complexa) este o constructie managerial coerenta, riguroasa si complexa, cu faze, componente, reguli etc. precis conturate, prin intermediul careia se exercita ansamblul proceselor si relatiilor manageriale dintr-o organizatie sau o parte apreciabila a acestora. 
Metoda manageriala este o constructie manageriala coerenta si riguroasa, ce incorporeaza faze, componente, reguli etc. precis conturate, prin intermediul careia se exercita un segment restrans al proceselor sau relatiilor manageriale dintr-o organizatie, cu efecte localizate de regula la nivelul unui numar redus de manageri si compartimente din organizatie. Metodele manageriale au o istorie indelungata, unele dintre ele fiind utilizate inca din comuna primitiva.
Ea reprezinta o imbinare multipla si coerenta de principii, idei, orientari, procedee si studii de caz in care gradul de formalizare procedurala este relativ redus, iar formularile nerigide. Metoda de management acorda o atentie deosebita imaginatiei constructive, posibilitatii de aplicare in mod creator a unor procese, studii de caz etc., la conditiile concrete din fiecare unitate economica.
Scopul principal al practicarii metodelor de management consta in cresterea eficientei activitatii managerilor, privind coordonarea activitatii salariatilor si in antrenarea acestora la realizarea obiectivelor propuse de unitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Management - Subsistemul Metodologico-Managerial.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!