Sisteme Avansate de Productie - Just in Time

Extras din referat Cum descarc?

Pe parcursul timpului sistemele Just in Time au fost tratate si abordate din punct de vedere teoretic sau practic de multi specialisti,care nu au avut intotdeauna pareri similare referitoare la conceptul JIT si filosofia sa.
In aceasta lucrare va voi prezenta aceste sisteme,va voi vorbi despre :
-definirea sistemeler JIT
-principiile unuii sistem de conducere a productiei JIT
-caracteristicile generale ale unui sistem JIT
-avantaje si dezavantaje ale unui sistem JIT
-concluzii asupra sistemelor de tip JIT
Definirea sistemelor JIT
Sistemele de conducere a productiei de tip JIT au aparut in Japonia; primul sistem a fost implementat la inceputul anilor 70 ai secolului XX, la uzinele de automobileToyota, pe baza cercetarilor efectuate in cadrul aceleiasi firme la sfarsitul anilor 60 de inginerul de productie Ohno Taichi. Metaforic, sistemul ar putea fi caracterizat prin afirmatia "simplitatea determina eficienta" pentru ca, in fond, principala trasatura a acestuia este simplitatea abordarii tuturor problemelor legate de productie si conducerea ei. 
Dezvoltarea sistemului si implementarea lui decurg din cultura si filozofia japoneza asupra vietii,dar si asupra afacerilor.Este bine stiut ca managementul japonez a avut si are in continuare elemente specifice care il diferentiaza de alte scoli dezvoltate pe plan international.
In plus se stie ca Japonia nu este o tara bogata daca ne gandim la resursele ei naturale,dupa cum nu este nici una intinsa ca si suprafata,acestea fiind alte constrangeri care au stat in fata firmelor japoneze la sfarsitul secolului trecut cand concurenta era din ce in ce mai intensa in mulkte domenii de activitate. In aceste conditii firmele japoneze au trebuit sa gaseasca solutii eficiente pentru a putea devenii concurenti seriosi pe diferitele piete iar solutia firmei Toyota promovata de inginerul Taichi Ohno era foarte potrivita.
Initial sistemul JIT a fost implementat la nivelul liniilor de ansamblare a diferitelor companii producatoare de automobile sau produse electronice,dar, datorita rezultatelor obtinute,utilizarea lui s-a extins si in alte sectoare . Astazi, putem afirma ca o parte mai mica sau mai mare a principiilor JIT se regaseste in modul de organizare al oricarei firme .indiferent de domeniul de activitate pentru ca ele raspund unor cerinte cheie ale oricarei piete : adaptabilitate la cerintele specifice clientilor ,onorare promta a cererii sau grad maxim de flexibilitate. 
In primii ani JIT a fost utilizat mai ales in fazele de montaj a produselor finite - in cadrul liniilor de asamblare a autoturismelor (Toyota, Mitsubishi, Nissan) sau produselor electronice( Matsushita, Toshiba), dar datorita succesului evident a fost extins rapid, astfel ca astazi sistemul este prezent pana si in sectoare comerciale - supermarketuri sau in domeniul prestarilor de servicii - restaurante, spitale, etc.
Prin utilizarea pe scara larga a sistemului JIT in industria de automobile si produse electronice, japonezii au reusit in anii 80 sa intre si sa ocupe pozitii importante pe pietele americane ale celor doua industrii. Americanii s-au aratat deosebit de reticenti la implementarea unui astfel de sistem in perioada deceniilor 8-9, dar incepand cu sfarsitul anilor 80 sistemul a castigat teren si pe continentul nord-american. In Statele Unite sistemul a fost implementat pentru prima data in 1982, la o uzina de automobile Kawasaki- Lincoln, in statul Nebraska.
Termenul JIT- provine din traducerea in limba engleza "Just in Time", care tradus in limba romana inseamna "Exact la Timp" si reflecta cu un grad mare de fidelitate continutul sistemului: sa se produca la fiecare loc de munca din cadrul procesului de productie cantitatea necesara si acest lucru sa se realizeze la momentul in care aceasta este ceruta de locul de munca urmator,in conformitate cu fluxul tehnologic. Altfel spus, cele trei elemente indispensabile oricarei activitati productive - capital, echipament si munca sunt disponibile "exact la timp", astfel incat sa se respecte obiectivele care revin functiunii de productie, conform celor derivate din obiectivele generale ale intreprinderii. 
JIT constituie o abordare moderna a conducerii productiei, in scopul atingerii "Excelentei in Prelucrare", pe baza a doua mijloace esentiale: eliminarea pierderilor si imbunatatirea continua.
JIT presupune producerea acelor cantitati si sortimente care se cer pe piata exact in momentul in care aceasta cerere se manifesta, la standardele impuse de calitate. 
Pe baza celor prezentate, consideram ca JIT se poate defini ca "un sistem de conducere a productiei care presupune realizarea produselor in conformitate cu cerintele pietei, exact in momentul manifestarii cererii (respectarea termenelor de livrare in cazul contractelor incheiate anterior)".


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Avansate de Productie - Just in Time.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!