Siguranța alimentului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Drepturile consumatorului pag 3 Calitatea alimentului pag 3 Norme si standarde de calitate pag 4 Ambalarea, etichetarea si inscriptionarea produselor alimentare pag 6 Etichetarea si inscriptionarea produselor alimentare pag 6 Sisteme de omologare, certificare, marcare si autorizare a productiei pag 7
Termenele de valabilitate pag 8
Sisteme de management al calitatii pag 9
,,E"-urile pag 10
Bibliografie pag 14

Extras din referat:

In baza recomandarilor FAO/OMS/PUND,se cunosc drepturile consumatorilor:

*dreptul la satisfacerea nevoilor fundamentale;

*dreptul la protectie prin sisteme legislative si de securitate impotriva produselor si serviciilor care pun in pericol sanatatea sau viata;

*dreptul la informarea corecta si complecta asupra caracteristicilor calitative si conditiilor de folosire a produselor alimentare siserviicilor;

*dreptul la despagubire pentru prejudiciile aduse de alimente si servicii necorespunzatoare;

*dreptul la instruire si educatie.

Calitatea alimentului

Definirea notiunii de calitate a alimentelor

Calitatea este data de totalitatea caracteristicilor in virtutea carora un produs detine atribute specifice,se distinge si se diferentiaza de altele similare, conferindu-i-se capacitatea de a se satisface nevoile exprimate sau implicite ale consumatorului.

Termenul de "calitate"nu este folosit pentru a exprima superlativul.Mai exacte si utile sunt formularile:

*"calitate relativa"cand produsul este comparat cu superlativul si clasat fata de acesta;

*"nivelul calitatii"si"masura calitatii"care se refera la evaluari tehnice precise fata de superlativ.

Calitatea unui produs este influentata de numeroase activitati indepentente in timpul producerii lui.

Adesea, calitatea se raporteaza la:

*utilitate;

*aptitudini de utilizare;

*satisfacerea clientului;

*conformitatea cu cerintele.

Clasificarea produselor in functie de calitatea lor se face in clase, notate cu cifre(1,2,3,....).

Asigurarea calitatii se face:

*prin acoperirea completa a cerintelor clientului;

*prin verificarea permanenta, in cadrul ciclului de productie, a respectarii manoperelor, tehnicilor si materialelor folosite, pentru a fi conforme cu cele prestabilite.

Alimentele sunt orice fel de produse, in stare naturala sau prelucrate, care contin substante nutritive necesare organismului uman si pot fi folosite pentru intretinerea activitatii vitale, nefiind daunatoare.Ele sunt:

*produse agroalimentare naturale, de origine vegetala sau animala, constituind materia prima pentru prelucrarea in produs alimentar sau care se pot consuma ca atare de catre populatie, printr-o prelucrare in gospodarie, provenind din surse proprii sau prin intermediul pietei;

*produse alimentare care se obtin prin prelucrarea produselor agroalimentare, printr-un procedeu industrial, fiind puse la dispozitia populatiei prin intermediul petei.

Calitatea produselor alimentare este definita prin indicatori de calitat, stabiliti si consemnati in norme de calitate.

Norme si standarde de calitate

Normele:

*sunt reguli si dispozitii stabilite prin lege sau acceptiune;

*cuprind totalitatea conditiilor minimale sau maximale privitoare la criteriile de apreciere sau evaluare;

*se concretizeaza prin documente aprobate de catre un organism recunoscut;

*furnizeaza reguli de baza, modalitati de cantrol si masuri,pentru a ajunge la un nivel optim in domeniul aprobat.

Obectivele normarii calitatii alimentelor vizeaza:

*punerea in consum a alimentelor bogate in nutrine (proteine, glucide, lipide, saruri minerale si vitamine);

*siguranta alimentelor-adica asigurarea conditiilor pentru ca alimentele:

-sa nu sufere degradari fizice, fizico-chimice, biochimice, microbiologice care sa le afecteze inocuitatea;

Bibliografie:

FLORESCU , C.- Marketing, Editura Grupul academic de marketing, Bucuresti, 1992

DIACONESCU, M.-Marketing agroalimentar, Editura Uranus,Bucuresti, 2002

GAVRILESCU, D., GIURCA, DANIELA si colab-- Economia agroalimentara, Editura Expert, Bucuresti,2000

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Siguranta alimentului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 131 cuvinte
Nr caractere:
19 745 caractere
Marime:
19.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
alimente, calitate, siguranta
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!