Servicii Publice Locale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Definitia administratiei publice ..................................................................3
2.Autoritatile administratiei publice................................................................5
3. Principii de organizare si functionare ale administratiei publice locale...............7
4. Caracteristicile generale ale sistemului serviciilor publice..........................11
5.Studiu de caz........................................................................................16
? Primaria Municipiului Roman
? Fisa de post
? Organigrama
6. Bibliografie...........................................................................................21

Extras din referat:

"Administratia publica reprezinta arta si stiinta managementului aplicata afacerilor de Stat" (Waldo, 1988).

Administratia publica presupune o gama variata de activitati, este interesata de formularea si implementarea proiectelor de politica publica, este identificata in special cu latura executiva a guvernamantului, difera de sectorul privat, si are un rol decisiv in implementarea si supravegherea respectarii legii si se presteaza servicii publice in regim de putere publica.

Managementul public reprezinta ansamblul proceselor si relatiilor de management, bine determinate, existente intre componente ale sistemului administrativ, prin care, in regim de putere publica, se aduc la indeplinire legile si/sau se planifica, organizeaza, coordoneaza, gestioneaza si controleaza activitatile implicate in realizarea serviciilor care satisfac interesul public.

Obiectivul managementului public este satisfacerea interesului public, prin crearea unui cadru institutional corespunzator, care sa permita aplicarea actelor normative, ceea ce inseamna si adoptarea de acte normative cu forta juridica interioara, legi sau, dupa caz, decrete, hotarari, regulamente de organizare sau realizare efectiva a serviciilor publice

O administratie publica performanta inseamna servicii publice de calitate pentru cetateni!

O prima definitie a termenului de serviciu pubic,cea clasica, considera ca serviciul public este acea activitate de interes general prestata exclusiv de persoane publice.

Profesorul P.Negulescu desfineste serviciul public dupa cum urmeaza:"Serviciul public este un organism administrativ creat de stat,judet sau comuna,cu o competenta si puteri determinate cu mijloace financiare procurate din patrimoniul general al Administratiunii publice creiatoare;pus la dispozitia publicului pentru a satisface in mod regulat si continuu o nevoie cu caracter general,careia initiativa privata nu ar putea sa-i dea decat o satisfactiune incompleta si intermitenta."

Conceptul de servicii publice a evoluat in timp, ca urmare a dezvoltarii practicilor administrative si a reflectarii lor in plan ideatic. In procesul evolutiei sale, literatura de specialitate a identificat definitii cu un spectru foarte larg.

Legislatia romana pune accent pe latura materiala a serviciului public, respectiv, ca tip de activitate. In acest sens, serviciile publice reprezinta totalitatea activitatilor si actiunilor de utilitate si interes public, desfasurate sub autonomia administratiei publice, avand drept scop furnizarea de servicii de utilitate publica. De aici reiese caracterul complex al conceptului de serviciu public.

In literatura de specialitate a fost formulata teza conform careia statul poate organiza doua categorii de servicii publice:

-cu titlu de monopol,situatii in care statul nu permite particularilor sa presteze astfel de servicii ,acestia putand fi doar beneficiarii acestora(stare civila,protective civila,eliberarea cartilor de identitate,incasarea impozitelor si taxelor,etc).

-fara titlu de monopol,situatie in care este admisa initiativa private (universitati teatre, asigurari,etc).

Serviciul public este un organism creat de catre stat ,judet sau comuna,cu o competenta si putere determinate, cu mijloacele financiare procurate din patrimoniul general al admnistratiei creatoare ,pus la dispozitia publicului pentru a satisface in mod regulat si continuu o nevoie cu caracter general,careia initiativa privata nu ar putea sa-i dea decat o satisfactie incompleta si indeterminata.

Administratia publica locala din Romania este reglementata, in principal, de Constitutie si de Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale. In plan secund exista multe alte reglementari care completeaza sau detaliaza cadrul legal in care se desfasoara activitatea autoritatilor locale.

Bibliografie:

http://www.primariaroman.ro/

Managementul serviciilor publice - editia a II-a

Prof.univ.dr. Ion PLUMB, Conf univ.dr. Armenia ANDRONICEANU, Prep.univ.drd. Oana ABALUTA

Serviciile publice locale,

Autor(i): Anton P. Parlagi, Cristian Iftimoaie

Editura: Economica

Suport curs, MSP.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Servicii Publice Locale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 452 cuvinte
Nr caractere:
27 156 caractere
Marime:
97.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
administratie, primarie
Predat:
la facultate
Materie:
Management
An de studiu:
II
Profesorului:
Andrei Tabarcea
Sus!