Servicii Publice Locale

Extras din referat Cum descarc?

Serviciile publice sunt definite ca organizatii de stat sau ale colectivitatilor locale, activitati utile create cu scopul satisfacerii nevoilor publice. Serviciile pot fi considerate "ocupatii" sau "indatorari" ale unor persoane, "functii", "actiuni" sau "munci prestate in interesul cuiva", "organisme sau subdiviziuni facand parte dintr-un ansamblu administrativ sau economic".
Serviciul public este, deci, un organism administrativ de stat, judet sau comuna, cu o competenta si puteri determinate, cu mijloace financiare procurate din patrimoniul general al administratiei publice creatoare, pus la dispozitia publicului pentru a satisfice in mod regulat si continuu o nevoie cu caracter general. 
Prin sistemul promovat de Constitutia Romaniei in organizarea si functionarea administratiei publice, se cunosc doua modalitati principale de organizare administrativa: organizarea centralizata si cea descentralizata. In cadrul centralizarii, statul isi asuma singur sarcina administrarii ( a realizarii functiei executive), dispunand de o structura organizatorica ce promoveaza cu prioritate interesul general, iar in cazul descentralizarii, statul nu isi asuma singur sarcina administrarii, ci o imparte, in anumite cote, cu alte categorii de persoane, cum sunt colectivitatile locale.
Serviciile pe care o sa le prezentam in acest referat sunt cele girate de autoritatile administative locale, alese in conditiile legii, care poarta denumirea generala de servicii publice locale.
Analizand sfera serviciilor publice locale, constatam ca acestea pot fi grupate dupa o serie de criterii:
1) Dupa forma de organizare a serviciilor publice, in literatura de specialitate se disting trei categorii: 
- Organe ale administratiei publice
- Institutii publice
- Regii autonome de interes public
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca o serie de servicii publice locale sunt oferite si de asociatii si fundatii private, acestea manifestandu-si activitatea intr-o multitudine de domenii, cum ar fi: protectia sociala, cercetare stiintifica, invatamant.
2) Dupa criteriul obligativitatii, exista doua categorii:
- Servicii publice locare care trebuie infiintate de toate autoritatile administratiei publice locale in temeiul unor prevederi legale.
In contextul procesului de reforma al administratiei publice au fost adoptate o serie de acte normative care au drept scop descentralizarea unor servicii publice si organizarea lor sub autoritatea administratiei locale, cum ar fi: servicii publice comunitare privind evidenta persoanelor (eliberare carti de alegator, carti de identitate, acte de stare civila etc.), privind protectia copilului, gospodaria comunala.
- Servicii publice locale specific a caror organizare este facultativa, putand fi infiintate de autoritatile adminisratiei publice locale in functie de nevoile concrete ale fiecarei colectivitati.
3) Dupa modul de finantare a serviciilor publice, se disting trei categorii:
- Servicii publice locale finante integral din bugetele locale (servicii de cultura, sanatate, invatamant, protectie sociala - biblioteci, scoli, stare civila);
- Servicii publice locale finantate partial din bugetele locale, acestea realizand si venituri proprii (ex.: transport in comun, teatre, filarmonici, servicii de furnizarea a apei calde si caldurii);
- Servicii publice locale finantate din propriile venituri (ex: servicii de colectare de gunoaielor menajere, de alimentare cu apa, gaze naturale).
4) Dupa natura juridica, distingem alte trei categorii:
- Servicii publice cu personalitate juridica (stabilimente publice) reprezinta persoanele juridice de drept public, care dispun de un patrimoniu si le sunt afectate veniturile din fondurile bugetelor locale. Au dreptul de numire a functionarilor, pot detine bunuri din domeniul publice si au dreptul de a stabili unele taxe;
- Servicii publice fara personalitate juridica, in cadrul carora toate drepturile si obligatiile se exercita de catre Consiliul local sau judetean;
- Servicii publice prestate de particulari (stabilimente de utilitate publica) - asigurate de organizatii nestatale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Servicii Publice Locale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!