Servicii Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. NOTIUNEA DE SERVICIU PUBLIC pag 1
2. CLASIFICAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE pag 1
3. SERVICIUL DE ILUMINAT PUBLIC pag 3
3.1.Dispozitii generale pag 3
3.2. Drepturile si obligatiile autoritatilor administratiei publice locale pag 5
3.3.Gestionarea serviciilor pag 6
3.4.Competenta de reglementare pag 6
3.5.Drepturile si obligatiile operatorilor si beneficiarilor pag 6
3.6. Finantarea serviciilor pag 8
3.7.Contraventii pag 8 
4.CONCLUZII pag 9


Extras din referat Cum descarc?

1.NOTIUNEA DE SERVICIU PUBLIC
,,Un serviciu este orice actiune sau executie pe care un subiect o poate efectua, pentru un altul, care este eminamente intangibila si care nu are drept consecinta transferul proprietatii asupra unui lucru Teoreticienii analizeaza serviciile din perspectiva unui sistem de utilitati, in care consumatorul cumpara sau foloseste ,,o anumita utilitate", care-i confera ,,anumite avantaje sau satisfactii", neconcretizate in bunuri materiale si destinate satisfacerii nevoilor personale sau sociale. 
,,Serviciul este o activitate, un efort, o performanta", care este in general intangibil si are loc in momentul interactiunii dintre consumatori si prestator. 
Serviciul public este activitatea sau ansamblul de activitati de interes general si/sau individual prestata/e de o institutie publica sau de organisme ce fac parte dintr-un ansamblu administrativ cu scopul satisfacerii nevoilor publice.
Serviciile publice locale, potrivit legislatiei romanesti in domeniu , pot fi subordonate consiliului local, acestea se regasesc in organizarea consiliului local si organizate de consiliul local, ca regii autonome, societati comerciale sau in alte forme publice sau private. Sunt intalnite serviciile publice locale, considerate servicii publice industriale si comerciale, in domeniul energiei, in domeniul transporturilor publice, in domeniul salubrizarii, distributiei apei, canalizarii, distributiei gazelor etc. sau servicii publice administrative, serviciile cu caracter exclusiv administrativ (protectia civila, autoritatea tutelara, starea civila etc), serviciile in domeniul educatiei etc.
Din interpretarea definitiei servciului public ca ,,institutie a administratiei" prin care se presteaza servicii de interes general, distingem urmatoarele caracteristici:
a) Satisfacerea nevoilor publice raspunde interesului general;
b) Infiintarea serviciilor publice este atributul exclusiv al autoritatilor deliberative (consiliile locale);
c) Autorizarea organizarii si funcionarii de catre o autoritate executiva a administratiei publice locale (prefectul pentru judete si primarul pentru orase si comune);
d) Supunerea unui regim juridic reglementat de principiile dreptului public.
2.CLASIFICAREA SERVICIILOR PUBLICE LOCALE
Serviciile publice de interes local, pot fi clasificate dupa mai multe criterii, in raport de: natura activitatii prestate, de intinderea activitatii de prestatie si respectiv, de tipul structurii administrative decidente asupra infiintarii si organizarii serviciului public.
1. In functie de criteriul naturii activitatii prestatoare putem clasifica serviciile publice locale in trei categorii, astfel:
o servicii publice administrative, in special constituite ca structuri administrative proprii autoritatilor locale autonome, organizate in domenii de activitate, precum: urbanism si organizarea teritoriului, administrarea fondului locativ, al domeniului public, administratia pietelor, oboarelor, targurilor, intretinerea drumurilor etc;
o servicii publice industriale si comerciale sub forma regiilor si societatilor comerciale constituite in domenii de activitate relevante,- specifice serviciilor comunale de utilitati publice, precum: distributia apei, canalizare, iluminat public, salubritate, transporturi locale etc;
o servicii publice socio-culturale sub forma unor institutii publice de interes local ce fiinteaza in domeniul educativ (scoli, licee, gradinite, crese), de asistenta sociala (cantine, dispensare, spitale), cultural (teatre, muzee, biblioteci), de tineret, sportive etc.
2. Dupa criteriul intinderii activitatilor de prestatie, serviciile publice locale se impart in trei categorii, astfel: 
o servicii publice comunale, orasenesti, municipale si judetene, a caror raza de acoperire a prestatiilor se limiteaza la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale;
o servicii publice intercomunale, a caror raza de acoperire a serviciilor prestate se limiteaza la nivelul a doua sau mai multe localitati (comune, orase, municipii), din cadrul unui judet;
o servicii publice regionale sau inter-judetene, a caror raza de acoperire a serviciilor prestate excede nivelului unui judet, deservind astfel, colectivitatile locale de la nivelul a doua sau mai multe judete, limitrofe.
3. Dupa tipologia structurii administratiei publice locale decidente, serviciile publice locale se clasifica in doua categorii deosebite, anume:
o servicii publice infiintate, pe cale unilaterala, de catre autoritatile deliberative ale administratiei publice locale de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale - Consiliile comunale, orasenesti, municipale sau judetene;
o serviciile publice infiintate de catre asociatiile intercomunale, pe baza consensuala, urmare acordului de cooperare intercomunala, incheiat intre doua sau mai multe unitati administrativ-teritoriale, in vederea realizarii unor servicii comunale de utilitati publice, a caror finantare, organizare, gestionare si exploatare se realizeaza in comun de catre autoritatile administratiei publice locale respective.


Fisiere in arhiva (2):

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Servicii Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!