Salarizarea Angajatilor la SC Sorelo Pitesti

Extras din referat Cum descarc?

Strategie de salarizare a personalului conceputa de SC Sorelo are la baza un sistem coerent care imbina in modul cel mai reusit metodele de salarizare, sporurile si stimulentele (recompensele directe in general) precum si recompensele indirecte, pornind de la plata concediului de odihna, a ajutorului de somaj, pana la pensii sau dividende cu tehnicile nonsalariale.
Pentru munca prestata fiecare angajat are dreptul la un salariu in bani, si va fi negociat in raport cu specificul activitatii desfasurate, cu nivelul pregatirii profesionale, complexitatea lucrarilor ce ii revin si cu raspunderea asumata potrivit functiei. 
Pentru manageri salariul reprezinta o componenta a costurilor realizate pentru desfasurarea activitatii economice. 
Cheltuielile efectuate de intreprindere pentru salarii si contributii la asigurarile sociale vizeaza forta de munca utilizata si nu munca. Este evident ca o activitate va fi mai rentabila daca cheltuielile mentionate vor fi mai mici. Ca urmare, pentru manageri, salariul, indiferent daca este considerat pret al muncii sau fortei de munca, are si semnificatia de element al costurilor de productie.
Ponderea cheltuielilor salariale in costul productiei prezinta insemnate variatii atat de la o ramura la alta, cat si de la o perioada la alta.
Salariile sunt un element al costurilor variabile. Pentru o unitate, fondul de salarii variaza de la o perioada la alta, in raport cu volumul serviciilor pe care le realizeaza. 
Salariul se distinge de celelalte elemente ale costului de productie in privinta sursei de recuperare. 
Cheltuielile efectuate pentru plata salariilor servesc pentru refacerea fortei de munca si intretinerea familiilor salariatilor. In schimb, salariatii prin munca prestata cu ajutorul mijloacelor de productie, creeaza o valoare noua, care este incorporata in valoarea marfurilor, iar prin vanzarea lor se recupereaza si cheltuielile facute de unitate pentru salarii.
Dar valoarea nou creata de forta de munca este nu numai sursa salariului, ci si sursa profitului.
Marimea salariului are doua limite intre care poate sa oscileze :
- minima care, in optica celui care se angajeaza, trebuie sa se situeze cel putin la nivelul costului fortei de munca;
- maxima , reprezentata de intregul venit realizat de activitatea economica si care se transforma astfel in salariu.
Nivelul concret al salariului se situeaza intre aceste limite, fiind stabilit in functie de cererea si oferta de forta de munca, raportul dintre diferitele interese ( personale, de grup si generale ), aceasta este situatia in general, la scara sociala, de ramura sau unitate.
In ceea ce priveste egalitatea salariilor in functie de eficienta muncii depuse, se realizeaza numai daca la o munca egala corespunde o eficienta egala. 
FORMELE DE SALARIZARE LA SC SORELO PITESTI 
In opinia autorului V. Dorneanu formele de salarizare sunt "acele mijloace si procedee prin care se comensureaza munca prestata in cadrul contractului individual de munca, se cuantifica rezultatele ei si, in raport cu acestea, se stabilesc drepturile salariale cuvenite persoanelor respective". 
Cu alte cuvinte, formele de salarizare reprezinta modalitati de corelare a drepturilor salariale ale angajatilor cu timpul de munca sau /si rezultatele muncii acestora. Din aceste definitii rezulta ca formele de salarizare se refera la modul de stabilire a acelor recompense care sunt in legatura directa cu performantele muncii depuse, care insa nu include alte drepturi, de genul recompenselor indirecte.
Fiecare forma de salarizare practicata isi dovedeste eficienta prin imbinarea modurilor in care diferite laturi ale realizarilor se oglindesc in salariile ce li se cuvin executantilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Salarizarea Angajatilor la SC Sorelo Pitesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!