Rosia Montana

Extras din referat Cum descarc?

PROCES TEHNOLOGIC
Amenajare cariere
Puscare 
Incarcare si transport
Concasare 
Macinare
Lesiere
Recuperare aur si argint pe carbine active
Electroliza
Topire 
Neutralizarea cianurii
Depozitarea finala a sterilului de procesare
Impactul asupra mediului 
Legislatia UE referitoare la problematica impactului asupra mediului cuprinde Directiva nr. 85/337/CE, cu privire la evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului (Directiva EIM), modificata prin Directiva nr. 97/11/CE, si Directiva nr. 2001/42/CE cu privire la evaluarea efectelor anumitor planuri si programe asupra mediului. Mentionam faptul ca Romania a transpus integral Directiva nr. 85/337/CEE, prin Legea nr. 137/1995 privind protectia mediului, asa cum a fost modificata prin O.U. nr. 91/2002 precum si prin o serie de acte normative subsecvente (Hotararea de Guvern nr. 918/2002 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului si pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri, dar si o serie de ordine ministeriale. 
Evaluarea impactului asupra mediului identifica, descrie si evalueaza intr-un mod corespunzator, in lumina fiecarui caz individual si in conformitate cu articolele 4 pana la 11, efectele directe si indirecte ale unui proiect pe baza urmatorilor factori :
fiintele umane, flora si fauna
solul, apa, aerul, clima si peisajul
interactiunea dintre factorii mentionati la primul si al doilea punct  
bunurile materiale si mostenirea culturala.
Economie- plan de afaceri
Beneficiile statului roman
Beneficiile statului roman din proiectul minier de la Rosia Montana vin din trei surse:
Participatia de 19,3% pe care o detine in compania RMGC ii asigura o cota proportionala din profitul obtinut de proiect. 
Redeventele miniere aplicate pentru productia de aur si argint obtinuta, platibile catre bugetul de stat. 
Impozitele si taxele pe profit, salarii, proprietati, accize, taxe de exploatare si altele.
"Compatibilitatea proiectului minier Rosia Montana din Romania cu principiile si normele Uniunii Europene si legislatia Comunitatii Europene" 
Metoda aplicata in cursul elaborarii proiectului minier Rosia Montana incalca Directiva de Evaluare a Impactului asupra Mediului 85/337/EEC din 27 Iunie 1985 si Directiva 2001/42/EC a Parlmentului European.  
Metoda de separare a aurului cu cianura incalca Directiva 80/68/EEC din 17 Decembrie 1979 referitoare la protectia apelor subterane (freatice).
Masurile de stramutare si relocare impusa, pe care autoritatile romane intentioneaza sa le ia impotriva locuitorilor zonei miniere care refuza sa-si cedeze proprietatile, incalca Art. 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care este obligatori pentru Romania. Persoanele ale caror drepturi fundamentale au fost atinse au in prezent posibilitatea sa-si apere drepturile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Situatia in care partenerul canadian (Gabriel Resources Ltd.) detine 80 % iar partenerul roman doar 20 % din actiunile Companiei Rosia Montana Gold Corporation contrazice criteriul de "interes public in beneficiul economic al tarii" 
Proiectul incalca de asemenea Conventia de la Berlin (10 Octombrie 2001) care prevede interzicerea cianurii in exploatarile miniere pe teritoriul Uniunii Europene.
Riscurile proiectului
Aspecte economice si sociale: Se preconizeaza exploatarea aurului si argintului din zona intr-o perioada de 17 ani. Inseamna ca la sfarsitul perioadei de exploatare a zacamantului zona ar ramane din nou fara locuri de munca, cu un numar mare de someri (si cu un mediu grav afectat), problema sociala neavind o rezolvare durabila, pe termen lung. Gravitatea somajului va fi amplificata de prezenta in zona a unei populatii venite si stabilite aici intre timp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rosia Montana.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!