Rolul și Importanța Resurselor Umane

Extras din referat

Managementul este procesul de atingere a scopurilor prin utilizarea si coordonarea resurselor umane,tehnice si financiare in contextul de mediu dat. 
Termenul de management are doua intelesuri importante.Dictionarul1 defineste managementul ca "actul,arta sau maniera de dirijare,de control si directionare" si "grupul celor ce conduc sau directioneaza o intreprindere". Managementul2 este procesul de stabilire si atingere a scopurilor prin utilizarea si coordonarea resurselor umane,tehnice si finanaciare in contextul mediului.
Managementul este un proces de stabilire si atingere a obiectivelor.Orice organizatie este creata si opereaza pentru a obtine ceva,de obicei multe lucruri,cum ar fi dezvoltarea unui produs sau sa serveasca nevoilor unui grup de clienti. Managementul opereaza in contextul mediului inconjurator.Managementul exista in cadrul unui mediu care cuprinde:concurenta,cererile clientilor,restrictiile impuse de guvernanati,de stat si uneori de actiunile guvernelor straine.
Cu toate acestea spuse se poate considera ca"managementul este procesul de administrare a unei intreprinderi care inclue elaborarea strategiei de dezvoltare si planificarea pe termen lung, la nivel de varf, organizarea.coordonarea si controlul unor activitati de productie,vanzari,finante,marketing,personal,cercetare-dezvoltare,la nivel mediu si urmarirea celor enuntate mai sus". 
Resursele umane includ resursele umane primare,adica populatia sub aspectul ei cantitativ si structural,ca si pe cele derivate - stocuri de invatamant si de cunostinte stiintifice.
Resursele umane primare depind de factorul demografic,de numarul persoanelor apte de munca,de structura acestora pe sexe,pe ramuri si subramuri de productie,cat si de calificarea lor .
Managementul resurselor umane reprezinta stiinta si arta elaborarii si implementarii strategiei si politicii de personal,in vederea asigurarii resurselor umane necesare realizarii cu maximum de eficienta a obiectivelor organizatiei.
Conceptul de resurse umane
Resursele umane reprezinta totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale utilizate in procesul de productie si de prestari de servicii necesare existentei.
Managementul resurselor umane pune in evidensa rolul si pozitia resuselor umane in cadrul unui sistem determinat de relatii,a unui mecanism de functionare cu cele doua laturi economica si sociala.
Resursele umane se caracterizeaza prin rationalitate,activitate constienta indreptata spre un anumit scop,cu desfasurarea activitatilor in functie de specific si conditii,grad de tehnicitate si profesionalism,combativitate si exigenta.
Dezvoltarea accelerata a cunoasterii din ultimele decenii deschide perspective largi de manifestare a resurselor umane.
Piata fortei de munca si resursele umane
Piata fortei de munca reprezinta un continut deosebit de complex:
- Actul de vanzare-cumparare a marfii forta de munca depaseste limitele unui act comercial obisnuit si se transforma intr-unul cu caracteristici speciale puse in evidenta de faptul ca vanzarea-cumpararea acestei marfi speciale se manifesta nu numai ca un act individual ci si ca unul social;
- Sub influenta evolutiei generale macro-economice,raportul cerere-oferta de forta de munca adopta miscari ondulatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Importanta Resurselor Umane.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!