Rolul managerului european - managerii și societatea românească

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 
Cap.1. Managerul european si rolul acestuia
1.1. Definirea Managerului
1.2.Principalii factori care determina tipul si stilul managerial 
1.2. Rolul managerului
1.3. Manager sau leader?
1.4. Managerii si societatea romaneasca
Cap.2. Cum influenteaza cultura organizationala rolul si stilul managerilor europeni
2.1. Definirea culturii organizationale
2.2. Cum influenteaza cultura organizationala rolul managerilor
2.3. Particularitati ale culturii organizationale 
Cap.3.Cultura si profilul intrprinzatorului roman
3.1. Organizatiile romanesti si managerii romani 
3.2. Complexul autoritatii si stilul de conducere
3.3. Profilul intreprinzatorului roman 
3.4. Coordonate ale motivatiei intreprinzatorilor romani
3.5. Spiritul intreprinzator.
Consideratii finale


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Henri Fayol, Henry Mintzberg si Rosemarie Stewart. au creat modelele utile pentru descrierea functiunilor si a rolurilor managerului si au rezistat testului timpului. Studiile mai recente, care incearca, in continuare, sa determine ce fac managerii si ce trebuie sa faca, pentru a-si spori eficacitatea, pornesc de la aceste modele. Managementul trebuie privit in contextul contradictiilor, presiunilor si schimbarilor zilelor de azi. Managerii nu conduc in vid, ci interacioneaza cu oamenii de la diferite niveluri, din interiorul si din exteriorul organizatiei. Ei trebuie sa simta pulsul evenimentelor din afara departamentului lor, din afara propriei organizatii, chiar din exteriorul tarii. In acelasi timp, managerii sunt afectati de lipsa de siguranta asupra posturilor si de schimbarile pe care le sufera rolurile lor. 
Organizatiile parcurg de-a lungul vietii lor diferite etape ce prezinta anumite caracteristici care influenteaza si sunt influentate de cultura organizationala (traditii si obiceiuri, mituri, legende, credinte, valori si simboluri) si de managerul care conduce . Mecanismele culturii organizationale sunt in corelare cu etapele vietii in care se afla firma. 
Astfel, eficienta activitatii firmei depinde mult de activitatea managerilor de toate nivelurile ierarhice si de cultura organizationala .
Managementul european este foarte complex. Nu exista in lume o alta regiune care sa inglobeze atat de multe diferente din punct de vedere istoric, cultural si lingvistic precum spatiul european.Fiecare tara din Europa are propriul sau sistem de angajare, propriile legi si institutii, propriul sistem educational si o cultura manageriala puternic individualizata. 
Daca acum circa doua decenii economistii din tara noastra nu tratau problemele de cultura organizationala ca fiind posibile de planificat si gestionat, astazi cresterea experientei si a concurentei pe piata fortei de munca pune pe primul plan influentatele date de cultura organizationala ca factor determinant in realizarea unor performante in activitatea profesionala si cariera manageriala iar intelegerea culturii organizationale reprezinta solutia pentru asigurarea dezvoltarii firmei.
Cap.1. Managerul european si rolul acestuia
1.1. Definirea Managerului
,,Manager - specialist in domeniul managementului, conducator de intreprindere, persoana care aplica principiile si tehnicile managementului, adica este implicata in administarea unei organizatii cu autoritate in folosirea, combinarea si coordonarea resurselor umane, financiare, materiale si informationale, in scopul obtinerii rezultatelor dorite(urmarite)". 
Managementul a fost definit de Mary Parker Follet ca ,,arta de a realiza anumite lucruri cu ajutorul oamenilor" Elementele implicate in procesul de management au fost identificate de Henry Fayol ca fiind ,,a prevedea si a planifica, a organiza, a comanda, a coordona si a controla".
Sintetizand conceptiile lui Fayol si ale unor autori mai recenti, putem identifica elementele fundamentale in termenii unui ciclu managerial, dupa cum urmeaza:
Identificarea obiectivelor Stabilirea tintelor Planificarea 
Unii autori vad ciclul managerial ca pe un model simplist, implacand o conceptie prea rationala despre manager. Studiul lui Mintzberg despre modul real de actiune a managerilor a pus in discutie conceptul de manager complet rational. El observa cinci directori executivi americani si a trecut in revista rezultatele studiului despre managerii la nivele in general inferioare din alte tari apusene. Modelul de ansamblu al muncii de manager i-a aparut ca unul febril si fragmentat, cu prea putine oportunitati de gandire reflexiva. Mintzberg a constatat, de asemenea, ca procesul decizional era adesea abrupt, intuitiv si crescator, mai degraba decat strategic. Nu rareori, el era influientat de informatii vagi incluzand zvonuri interne si externe .Un alt autor, Watson, a petrecut si el o perioada de timp observandu-i pe manageri la lucru (1994). Observatiile sale despre managerii din industria electronica din Marea Britanie, l-au dus la concluzia ca indivizii percep procesul de management ca fiind in legatura cu identitatea, valorile, statul, dezvoltarea, respectul de sine si recompensele lor materiale. De asemenea, el a considerat ca activitatile de zi cu zi ale managerilor se leaga mai ales de: ,,a-ti gasi drumul propriu in imprejurimile confuze, a te stradui sa dai sens unor mesaje ambigue, a citi semnele, a privi in jur si a asculta tot timpul, a face fata conflictelor si a depune eforturi sa-ti realizezi sarcinile prin stabilirea si mentinerea unei retele de raporturi si relatii"


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Managerului European - Managerii si Societatea Romaneasca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!