Riscul de Țară și Bugetul de Capital al Companiilor Multinaționale

Extras din referat Cum descarc?

Daca rata riscului unei tari se afla intr-un interval tolerabil, orice proiect raportat la acea tara merita luat in considerare. Riscul de tara poate fi incorporat in analiza bugetului de capital al unui poiect propus prin ajustarea ratei de discount sau prin ajustarea cash flow-ului estimat.
Ajustarea ratei de discount
Rata de discount a unui proiect propus trebuie sa reflecte rata de profit a acelui proiect. Astfel, rata de discount poate fi ajustata spre profit pentru riscul de tara. Cu cat rata riscului de tara este mai scazuta, cu atat riscul perceput si rata de discount aplicata cash flow-ului proiectului sunt mai mari. Aceasta abordare este convenabila deoarece o ajustare a analizei bugetului de capital poate arata riscul de tara. Cu toate acestea, nu exista o formula exacta pentru a ajusta rata de discount pentru a incorpora riscul de tara. Ajustarea este oarecum arbitrara si poate, astfel, cauza respingerea unor proiecte fezabile sau acceptarea unor proiecte nerealizabile.
Ajustarea cash flow-ului estimat
Probabil cea mai potrivita metoda pentru a incorpora forme ale riscului de tara in analiza bugetul de capital este sa se estimeze cum cash flow-ul va fi afectat de fiecare forma a riscului. De exemplu, daca exista o probabilitate de 20% ca host government [guvernul unei tari straine in care este produs petrolul nerafinat] sa blocheze temporar fondurile de la filiale la firma-mama, corporatiile multinationale ar trebui sa estimeze valoarea neta actuala a proiectului in aceste circumstante, realizand ca sunt 20% sanse ca valoarea neta actuala a proiectului sa se produca.
Daca exista posiblitatea ca un host government sa fie preluat, trebuie ca valoarea neta actuala a proiectului strain in aceste conditii sa poata fi estimata. Fiecare forma de riscului are un impact estimat asupra cash flow-ului proiectului strain si, prin urmare, si asupra valorii nete actuale a proiectului. Analizand fiecare impact posibil, compania multinationala poate determina probabilitatea repartizarii valorilor nete actuale pentru proiect. Decizia acceptarii sau respingerii proiectului va fi bazata pe evaluarea probabilitatii ca proiectul va genera o valorea neta actuala pozitiva, dar si pe marimea posibilului profit al valorii nete actuale. Desi aceasta procedura poate parea anosta, ea incorporeaza direct forme ale riscului de tara in estimarile cash flow-ului si ilustreaza rezultate posibile ale implementarii proiectului. Cea mai convenabila metoda a ajustarii ratei de discount in concordanta cu evaluarea riscului de tara nu indica probabilitatea repartizarii profiturilor posibile.
Exemplu 
Spartan ltd ia in considerare dezvoltarea unei filiale in Singapore care va produce si va vinde rachete de tenis pe piata locala. Date necesare:
- Investitia initiala - 20 milioane de dolari din Singapore sunt necesari proiectului. Investitia initiala a firmei mama va fi de 7 milioane de dolari din Singapore. 
- Durata proiectului - patru ani.
- Pret si cerere 
Anul Pret per racheta (S$) Cererea din Singapore
1 350 60.000
2 350 60.000
3 360 100.000
4 380 100.000
- Costuri
Anul Costurile variabile per racheta(S$)
1 200
2 200
3 250
4 260
- Rata de schimb - rata de schimb spot este de 0.33 lire.
- Taxele pe venit - 20% impozit pe venit si 10% impozit pentru orice suma de bani trimisa de la filiala spre firma mama.
- Fluxul de capital de la filiala la firma mama - filiala planuieste ca la sfarsitul fiecarui an sa trimita firmei mama tot fluxul de capital primit.
Mai intai, presupunem ca sunt 30% sanse ca retinerea de impozite impusa de guvernul din Singapore va fi mai degraba de 20% decat de 10%. Apoi, presupunem ca sunt 40% sanse ca guvernul din Singapore sa furnizeze pentru valoarea ramasa mai degraba 7 milioane de dolari decat 12 milioane de dolari. Aceste doua posibilitati reprezinta o forma a riscului de tara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Tara si Bugetul de Capital al Companiilor Multinationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!