Rezistența Organizației la Schimbare

Extras din referat Cum descarc?

Nu supravietuiesc cei mai frumosi, 
cei mai destepti sau cei mai puternici; 
viitorul este al celor care se adapteaza cel mai
bine la schimbare. 
Charles Darwin
ARGUMENT
Organizatia este un sistem de grupuri de indivizi, asociate pe baza unor interese comune, care isi planifica, organizeaza si isi coordoneaza activitatea si resursele (umane materiale, financiare si informationale) in vederea realizarii unor obiective stabilite.
Pentru a mentine o organizatie intr-o stare de functionare eficienta, si, cu atat mai mult pentru o crestere a performantelor, este necesara o adaptare a acesteia la schimbarile care au loc in cadrul mediului extern in care functioneaza. Schimbarile in cadrul unei organizatii difera, din punct de vedere al complexitatii, de la reorganizarea unui mic grup de munca (atelier, sectie), la elaborarea unei noi strategii sau la perfectionarea structurii organizatorice. Necesitatea schimbari in cadrul organizatiilor a fost impunsa in principal de: trecerea de la societatea industriala, a ,,cosului de fum" asa cum a numit-o Alvin Tofler in lucrarea sa ,,Power Shift" (Puterea in miscare) la societatea informationala, trecerea de la o economie nationala la o economie mondiala, in contextul globalizarii, evolutia in domeniul tehnologiilor, invechirea rapida a produselor si nu in ultimul rand explozia cunostintelor in sfera comunicatiilor si informaticii .
REZISTENTA LA SCHIMBARE
Punctul de pornire in abordarea rezistentei la schimbare il constituie schimbarea care reprezinta ,, inlocuirea, modificarea, transformarea sau prefacerea in forma si/sau continut a unui obiect, produs, lucrare serviciu, activitate sau proces" fata de care conducerea organizatiei trebuie sa aiba o atitudine favorizanta. 
Managementul schimbarii consta in ,,ansamblul proceselor de planificare, organizare, coordonare, antrenare si control al unor masuri de inlocuire, modificare , transformare sau prefacere in forma si continut a organizatiei cu scopul cresterii eficientei si competitivitatii acestuia". 
Majoritatea specialistilor in domeniul Managementului schimbarii sunt de acord ca, principalele cauze care conduc la rezistenta membrilor organizatei la schimbarile produse in cadrul structurilor din care fac parte, sunt prezentate in figura urmatoare:
Figura 1
Rezistenta la schimbare reprezinta orice opozitie la schimbarea unui status-quo si constituie o reactie obisnuita fata de schimbare. Aceasta apare ca urmare a faptului ca oamenii simt ca isi pierd capacitatea de a controla lucrurile, chiar propria viata. Intensitatea rezistentei la schimbare variaza de la individ la individ de la organizatie la organizatie, deoarece fiecare om are un sistem de referinta care ii influenteaza perceptia asupra schimbarii.
Nesiguranta si pierderea iminenta a recunoasterii sociale conduc la unele fenomene de aparare puternica a vechilor credinte ereditare.
Manageri si angajati care se opun persistent schimbarii determina in timp un impact masurabil asupra companiei generand descresterea productivitatii, insatisfactia clientilor si pierderea unor angajati pretiosi. In asemenea cazuri se inregistreaza esecul schimbarii.
In vederea reducerii riscului asociat esecului schimbarii este necesara modelarea si analiza procesului schimbarii cu ajutorul modelului raspunsului sistemului la actiunea principalilor factori perturbatori.
Un model bazat pe comportamentul salariatilor care se confrunta cu schimbari este propus de Prosci. (figura 2)
Cresterea fricii si a rezistentei 
Risc 
ingrijorare/incertitudine 
confort/securitate 
Timp 
Figura 2 Modelul rezistentei la schimbare (sursa Prosci)
Fiecare dintre zonele acestui model este definitorie pentru comportamentul angajatilor. In prima zona caracterizata prin confort si securitate, angajatii se simt siguri in starea si mediul lor de munca. Aceasta este regiunea de productivitate optima si corespunde unui comportament de munca normal. In cea de-a doua zona, cea a ingrijorarii/incertitudinii, angajatii se tem de schimbarile ce au loc la locul de munca. In aceasta regiune, concentrarea angajatilor asupra activitatilor pe care le au de indeplinit scade, ceea ce influenteaza negativ si persoanele din jurul lor. De asemenea, moralul angajatilor s-ar putea sa scada iar rezistenta pasiva a acestora fata de schimbare devine vizibila, chiar masurabila, prin intermediul scaderii productivitatii. In regiunea a treia, a riscului, rezistenta activa la schimbare este vizibila in cazul unor angajati, unii dintre acestia chiar parasesc compania. In acest context si impactul asupra clientilor este semnificator si masurabil si schimbarea in sine devine un risc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistenta Organizatiei la Schimbare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!