Resurse Umane

Extras din referat Cum descarc?

1. CATEGORII DE PERSONAL:
STRUCTURA PERSONALULUI UNEI INTREPRINDERI
Functiunea de personal reprezinta un ansamblu de activitati care urmaresc procesele la care se supun resursele umane cum ar fi asigurarea intreprinderii cu forta de munca calificata, recrutarea personalului, selectionarea, incadrarea, promovarea, retribuirea salariatilor, pregatirea si specializarea angajatilor. De asemenea, in cadrul acestei functiuni sunt analizate problemele sociale, de asistenta medicala si raporturile manager-salariati, si sunt incluse activitati administrative, de secretariat si protocol
Structura organizatorica desemneaza un ansamblu de subdiviziuni organizatorice constituite prin gruparea unor activitati corelate in vederea functionarii normale a intreprinderii precum si relatiile care se manifesta intre acestea.
In cadrul structurii organizatorice a unei intreprinderi, se pot distinge doua componente :manageriala si operationala.
Structura manageriala este formatadin ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni sunt asigurate conditiile manageriale, economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii activitatii compartimentelor de productie.
Mai simplu, putem retine ca structura manageriala reflecta totalitatea relatiilor de subordonare dintre salariati.
Structura operationala se poate defini ca fiind ansamblul subdiviziunilor organizatorice ale firmei in cadrul carora se desfasoara activitatile operationale, in principal de productie.
Intr-o forma simplificata, putem spune ca structura operationala reflecta relatiile existente intre toti ceilalti salariati ai unei companii.
Componentele structurii organizatorice sunt:
- postul;
- functia;
-ponderea ierarhica;
-compartimentul;
-nivelul ierarhic;
-relatiile organizatorice.
Postul este cea mai simpla veriga organizatorica care cuprinde obiective, sarcini, competente si responsabilitati. Inseamna ca titularul postului urmareste realizarea anumitor scopuri pentru care se indeplinesc anumite activitati a caror finalitate este influentata de competenta, adica de autoritatea formala care exprima limitele dreptului de actiune pentru care existaobligatia de indeplinire.
Functia reprezinta totalitatea sarcinilor de un anumit fel ce trebuie realizate in mod obisnuit de un salariat. Intr-o intreprindere exista functii de conducere care vizeaza o sfera larga de competente si responsabilitati si functii de executie care se concretizeaza intr-o arie mai restransa de competente si responsabilitati. Altfel spus, esenta functiei de conducere este decizia privind munca altor persoane, iar a functiei de executie, decizia privind propria activitate. Desigur, pe o anumita treapta ierarhica o functie de conducere se completeaza cu una sau mai multe functii de executie in sensul ca un manager poate fi si executant al unor sarcini potrivit pozitiei pe care o ocupa in organizatie.
Ponderea ierarhica reprezinta totalitatea persoanelor aflate in subordinea directa a unui manager. Cu cat managerul se situeaza pe o treapta spre baza piramidei manageriala, cu atat dimensiunea ponderei ierarhice creste, adica un manager are mai multi salariati in subordine.
Compartimentul este un grup de indivizi reuniti pe criterii de omogenitate si complementaritate a activitatilor pe care le desfasoara sub o singura autoritate. In general, exista compartimente de baza care vizeaza atat nivelul de conducere cat si de executie si in care se desfasoara activitati omogene si compartimente de ansamblu care cuprind mai multe organisme de baza. La randul lor, compartimentele de baza pot fi operationale (sub forma sectiilor, atelierelor, laboratoarelor) si vizeaza activitatea care confera profilul intreprinderii, si functionale (sub forma birourilor, serviciilor) vizand activitati de indrumare organizatorica si pregatire a deciziei.
Nivelul ierarhic reprezinta treapta organizatorica pe care se situeaza diverse organisme ale intreprinderii situate la aceeasi distanta fata de varful piramidei manageriale. Numarul nivelelor ierarhice difera de la o intreprindere la alta in functie de natura activitatii, dimensiunea firmei, complexitatea activitatilor, competenta managerilor, etc.
Relatiile organizatorice exprima totalitatea relatiilor dintre diferite organisme ale intreprinderii care vizeaza fluxurile de materii prime, produse finite, bani, informatii si resurse umane si sunt determinate de regulamentul de organizare si functionare a intreprinderii sau alte documente oficiale. Intr-o intreprindere se pot identifica relatii organizatorice:
- de autoritate;
- de cooperare;
-de control.
Relatiile de autoritate sunt legaturile care se manifesta in procesul managerial intre manageri si salariati inclusiv ca urmare a delegarii de autoritate. Ele pot fi:
- relatii ierarhice atunci cand exprima raporturile dintre titularii posturilor de conducere si titularii posturilor de executie;
- relatii functionale atunci cand exprima legaturile dintre doua organisme in care unul dispune de autoritate functionala asupra celuilalt;
- relatii de stat major atunci cand exprima raporturile dintre diverse organisme intre care unul dispune de autoritate delegata din partea conducerii privind anumite activitati.
Relatiile de cooperare sunt legaturile dintre organismele intreprinderii situate pe acelasi nivel ierarhic dar care au conducere diferita si desfasoara activitati corelate.
Relatiile de control se manifesta intre organismele cu atributii de control si celelalte verigi ale intreprinderii supuse activitatii de verificare.
La baza conceperii, proiectarii si construirii structurii organizatorice a unei intreprinderi se afla cateva principii si anume:
- principiul suprematiei obiectivelor si unitatii de actiune;
-principiul aprofundarii conducerii de productie;
-principiul unitatii de conducere;
-principiul interdependentei minime
-principiul economiei de comunicatii;
-principiul economiei de personal si realizarii unui grad rational de ocupare a personalului;
Intr- o intreprindere exista o structura organizatorica formala stabilita in mod oficial si avand caracter obligatoriu consfintit prin regulamentul de organizare si functionare a intreprinderii si o structura organizatorica informala care este neoficiala si neobligatorie si se stabileste prin relatiile interumane spontane in functie de preocuparile si afinitatile indivizilor.
Functionarea eficienta a unei intreprinderi necesita o suprapunere intre structura formala si cea informala, dar aceasta este o raritate in practica. Aceasta, deoarece autoritatea informala a unui individ reflecta prestigiul si popularitatea, competenta profesionala si increderea colegilor in rationamentele acestuia, in timp ce autoritatea formala este conferita de pozitia oficiala pe care o ocupa individul in piramida manageriala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resurse Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!