Relațiile stabilite între autoritatea administrației publice locale (Primaria Iași) și cetățeni - strategii de îmbunătățire a acestora

Cuprins referat

CAPITOLUL 1. Organizarea si functionarea organizatiei publice
1.1 Istoric
1.2 Cadrul legal
1.3 Obiect / domeniu de activitate
1.4 Organigrama
CAPITOLUL 2. Relatiile stabilite intre autoritatea administratiei publice locale si cetateni si strategii de imbunatatire a acestora
2.1 Centrul de Informare Cetateni (CIC)
2.2 Drepturile functionarilor publici 
Cap. 3 Concluzii si propuneri


Extras din referat

CAPITOLUL 1. Organizarea si functionarea organizatiei publice
1.1 Istoric
Documentul care atesta infiintarea Primariei municipiului Iasi este Legea comunala din 1864, votata de Adunarea generala a Romaniei (Parlamentul) in ziua de 9 martie 1864 si promulgata sub nr. 394 de catre Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864. Astfel, un nou capitol se deschidea in istoria administratiei comunale moderne prin infiintarea Primariei. Primul primar al Iasilor a fost Dimitrie Gusti care a condus municipiul in cinci mandate, de numele sau fiind legate multe din realizarile edilitare ale acelor vremuri.
Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana. 
In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pana in 1891 cand este vanduta statului,cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldova a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iasului in epoca, a gazduit numeroase personalitati si a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
Intre anii 1892 - 1892 Palatul Roznovanu va fi folosit ca resedinta temporara a familiei regale, o parte din spatiu fiind alocat autoritatilor locale. Cladirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales in Primul Razboi Mondial, intre 1916 - 1918 cand a gazduit sediile ministerelor ale conducerii politice refugiate de la Bucuresti. In incaperea in care se afla acum Cabinetul Primarului isi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar in actuala Sala de sedinte a Consiliului Local s-a intrunit in 1918 Consiliul de Razboi al Romaniei. In deceniile 2-4 ale secolului nostru, Palatul cunoaste din nou stralucirea vietii mondene de altadata, pentru ca, din 1944 sa devina sediul Comitetului Orasenesc de Partid si din 1970 sediul Primariei Orasului. 
Dupa 1990 s-au perindat prin Sala Mare cele mai semnificative personalitati ale vietii politice romanesti, membrii ai Casei Regale, ambasadori si reprezentanti ale statelor din toate colturile lumii. Administratia publica la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza pe baza principiilor autonomiei locale, al descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale si consultarea cetatenilor in probleme de interes local.
1.2 Cadrul legal
Aparatul propriu al Primariei Municipiului Iasi este organizat in conformitate cu dispozitiile Legii nr.215/2001 privind administratia publica locala.
Primaria municipiului Iasi contribuie la asigurarea realizarii in judet a strategiei si
obiectivelor cuprinse in Programul de guvernare. Principalele obiective decurg din sarcinile pe care le au departamentele din cadrul intitutiei.
Desi atributiile autoritatilor administratiei publice locale, expres prevazute in lege,
sunt diferite, au drept scop solutionarea problemelor colectivitatii locale.
1.3. Obiect / domeniu de activitate
Primarul, viceprimarii, secretarul municipiului impreuna cu aparatul propriu al Consiliului Local constituie PRIMARIA MUNICIPIULUI institutie publica cu activitate permanenta care duce la indeplinire prevederile constitutiei si ale legilor tarii, ale Decretelor Presedinielui Romaniei, ale hotararilor Guvernului, ale actelor emise de rninistere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, hotararilor Consiliului Judetean, ale Consiliului Local si solutioneaza problemele curente ale colectivitatii. Asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Obiectul de activitate al administratiei publice locale il constituie administrarea patrimoniului local cu respectarea legilor, avand o competenta generala, dar si una teritoriala.
In acest sens poate adopta hotarari in toate domeniile de interes local, precum:
o organizarea elaborarii, administrarii si executiei bugetului local; 
o infiintarea de activitati eeonomice;
o de aparare a drepturilor omului; 
o efectuarea de investitii si executarea de lucrari publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Stabilite intre Autoritatea Administratiei Publice Locale (Primaria Iasi) si Cetateni - Strategii de Imbunatatire a Acestora.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!