Relatiile dintre Romania si UE - Impozitarea

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurt istoric al relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana
Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care a stabilit relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1967, au fost initiate negocierile pentru incheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale privind anumite produse agroalimentare, respectiv branzeturi, oua, carne de porc cu scopul de a scuti produsele romanesti de taxe suplimentare, dar si de a obliga partea romana sa respecte un anumit nivel al preturilor pentru a nu crea dificultati pe piata statelor membre. In 1974, prin semnarea unui tratat bilateral, Romania intra in sistemul generalizat de preferinte al Comunitatii Europene. De asemenea, un alt Acord cu privire la produsele industriale este semnat in 1980.
Imediat dupa caderea zidului Berlinului, Romania stabileste in 1990 relatii diplomatice cu Uniunea Europeana, semnand in acelasi an un Acord de Comert si Cooperare.
La 1 februarie 1993, Romania semneaza Acordul European care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si Statele Membre ale acestora, pe de alta parte. Acest acord care crea o zona de liber schimb intre Romania si statele membre recunostea obiectivul Romaniei de a deveni membru al Uniunii Europene si prevedea asistenta financiara si tehnica din partea UE.
In 1993 la Copenhaga, statele membre au decis ca statele asociate din Europa Centrala si de Est pot deveni state membre al Uniunii Europene in momentul in care indeplinesc criteriile economice si politice necesare. Acest lucru a dus la depunerea de catre Romania a cererii de aderare la Uniunea Europeana la 22 iunie 1995, la cateva luni dupa intrarea in vigoare a Acordului European (1 februarie 1995).
In iulie 1997, Comisia Europeana adopta Agenda 2000, care include Opinia asupra cererii de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In martie 1998, Uniunea Europeana lanseaza, in mod oficial, procesul de extindere, iar in luna noiembrie a aceluiasi an Comisia Europeana publica primul raport cu privire la progresele inregistrate de Romania in indeplinirea criteriilor de aderare.
Prin decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999 de a deschide negocierile de aderare cu Romania, urmata de lansarea oficiala, in februarie 2000, a procesului de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se face trecerea la o noua etapa de consolidare a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana. Consiliile Europene de la Copenhaga (decembrie 2002), de la Salonic (iunie 2003), Bruxelles (decembrie 2003) si Bruxelles (iunie 2004) reconfirma sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru finalizarea negocierilor in 2004, semnarea Tratatului de Aderare cat mai curand posibil in 2005 si aderarea efectiva in ianuarie 2007.
Incheierea negocierilor de aderare are loc in decembrie 2004, confirmandu-se totodata in cadrul Consiliului European de la Bruxelles calendarul de aderare. In acelasi timp, Romaniei i se recomanda sa continue reformele si sa implementeze angajamentele asumate in negocieri referitoare la acquis-ul comunitar, in special in ceea ce priveste justitia si afacerile interne, politica in domeniul concurentei si mediu. Uniunea Europeana va continua monitorizarea pregatirilor de aderare si considera ca Romania va fi capabila sa-si asume obligatiile de membru de la 1 ianuarie 2007.
La 13 aprilie 2005, Romania primeste avizul conform al Parlamentului European, urmand ca semnarea Tratatului de Aderare sa aiba loc la 25 aprilie 2005. Incepand cu aceasta data, Romania are statutul de observator la activitatea institutiilor europene, fiind implicata in procesul de elaborare a legislatiei comunitare, dar neavand drept de vot. Dintre statele membre UE, Tratatul a fost ratificat pana in prezent de Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Republica Elena, Estonia, Cehia, Spania si Italia.
La 25 octombrie 2005, Comisia Europeana publica primul Raport Comprehensiv de Monitorizare pentru Romania care confirma progresele importante in pregatirea interna, si masurile ce urmeaza sa fie luate in continuare pentru asigurarea aderarii la 1 ianuarie 2007.
2. Impozitarea
Impozitarea este un sistem de contributii impuse de catre guvernamant asupra persoanelor, intreprinderilor, si proprietatii, esential ca o sursa de venit pentru acoperierea cheltuielilor guvernamentale si a altor scopuri publice. Impozitarea poate fi, si este, de altfel, utilizata si la atingerea altor obiective economice si sociale. De exemplu, poate servi drept metoda de dezvoltare a unei economii echilibrate prin stimularea sau descurajarea variatelor forme de activitate comerciala, sau poate fi utilizata pentru a implementa reforme sociale prin redistribuirea averii.
Rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, deoarece aceasta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile dintre Romania si UE - Impozitarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!