Relatii Stabilite intre Autoritatea Administratiei Publice

Extras din referat Cum descarc?

CONCESIONAREA
(modalitate de gestionare in cadrul serviciilor publice)
1.Generalitati privind concesionarea
Legislatia romana reglementeaza mai multe tipri de instrumente juridice care sa permita statului si autoritatilor locale sa incredinteze crearea sau/si exploatarea bunurilor aflate in domeniul public sau privat al acestora, unor investitori particulari. Sunt astfel de instrumente juridice concesionarea, delegarea gestiunii, parteneriatul public - privat si inchirierea. In continuare vom analiza mai pe larg problema concesionarii.
In doctrina de specialitate, concesionarea semnifica "o conventie prin care o persoana publica insarcineaza cu prestatrea unui serviciu public o intreprindere privata care sa asigure finantarea lucrarilor, exploatarea lor si care se fie remunerata din redeventele percepute de la utilizatori". Prin concesionare se transmite administrarea si gestionarea unui bun, serviciu public sau a unei activitati de la o organizatie publica ce reprezinta statul, judetul sau comuna, catre un privat, care are dreptul sa le exploateze pentru o perioada de timp determinata, in schimbul achitarii unei taxe anuale, denumite redeventa. 
Concesionarea constituie o madalitate de exploatare eficienta a serviciilor publice si in acelasi timp o sursa de venituri la bugetele locale sau la bugetul central, dupa caz. Concesionarea unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public se realizeaza numai prin licitatie publica sau prin negociere directa in conditiile prevazute de lege.
2. Reglementarea concesiunii
Doctrina romaneasca , in special de dupa 1866 , manifesta rezerve in ceea ce priveste aceasta institutie a concesionarii, lucru reflectat in faptul ca lipsesc reglementari in materie atat in Codul Civil,cat si in Codul Comercial. Totusi acestea se completeaza cu reglementari din alte acte normative, si anume:
- Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor (,,Legea nr. 219/1998");
- H.G. nr 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a Legii nr 219/1999
- Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, cu completarile ulterioare (,,Legea nr. 213/1998");
- Ordonanta Guvernului nr. 30/1995 privind regimul de concesionare a construirii si exploatarii unor tronsoane de cai de comunicatie terestre - autostrazi si cai ferate (,,OG nr. 30/1995"); 
- Legea fondului funciar nr.18/1991, modificata si completata prin Legea nr.169/1997, a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.1 din 5 ianuarie 1998.
- Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, 
3.Procedura concesionarii
Concedentul va efectua,la initierea concesionarii,un studiu de oportunitate,care va cuprinde: 
a) descrierea bunului, a activitatii sau a serviciului public care urmeaza sa fie concesionat; 
b) motivele de ordin economic, financiar, social si de mediu, care justifica acordarea concesiunii; 
c) investitiile necesare pentru modernizare sau extindere; 
d) nivelul minim al redeventei; 
e) modalitatea de acordare a concesiunii avuta in vedere; daca se recurge la procedura licitatiei publice deschise cu preselectie sau la procedura de negociere directa, trebuie motivata aceasta optiune; 
f) durata estimata a concesiunii; 
g) termenele previzibile pentru realizarea procedurii de concesionare. 
Concesionarea unor servicii publice se aproba pe baza caietului de sarcini al concesiunii, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, orasenesc sau comunal, dupa caz. Conform art. 10 - concesionarea unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public se realizeaza prin licitatie publica deschisa, deschisa cu preselectie sau prin negociere directa.
Licitatia publica deschisa se organizeaza de catre concedent. acesta are obligatia sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, intr-un cotidian de circulatie nationala si intr-unul de circulatie locala anuntului licitatiei publice deschise, care va contine obligatoriu: 
a) denumirea si sediul concedentului; 
b) obiectul si durata concesiunii; 
c) locul unde poate fi studiata documentatia ceruta in vederea participarii la licitatie, prevazuta la articolul 12( 1 ) ; 
d) data ai locul de primire a ofertelor; 
f) durata in care ofertantii raman angajati prin termenii ofertelor lor; 
g) data, ora si locul de deschidere a ofertelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Stabilite intre Autoritatea Administratiei Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!