Relatia dintre Management si Sindicatele Germane

Cuprins referat Cum descarc?

Managementul in Germania..4
Particularitati ale managerilor germani......4
Organizarea structurala a intreprinderilor germane........8
Principiile fundamentale ale managementului german....9
Relatia management-sindicate in intreprinderile germane......11
Bibliografie....16


Extras din referat Cum descarc?

Liderul slab este cel pe care subordonatii il dispretuiesc. 
Liderul bun este cel pe care echipa sa il aclama.
Marele lider este cel care, impreuna cu oamenii 
sai, spune: ,,am reusit impreuna". 
Lao Tzu 
1. Managementul in Germania
Comportamentul managerial si modul de gandire german sunt puternic influentate de principiile protestante si de teoriile lui Max Weber privind eficienta sociala a structurilor organizationale. Toate acestea au condus la conceptul de ,,economie sociala de piata" ai caror promotori au fost membrii asa-zisului ,,Freiburger Kreis" (1942 - 1943), cerc de rezistenta impotriva nationalismului socialist. Intre principiile importante ale sistemului social catolic se pot remarca: 
- demnitatea umana - care are ca scop bunastarea oamenilor;
- solidaritatea - caracterizata prin responsabilitati comune, atat la nivel de individ, cat si la nivel de grup;
- responsabilitatea pentru propriile afaceri;
- inviolabilitatea proprietatii.
Toate acestea influenteaza succesul intreprinderilor, care, in general, depinde de modul de gandire care in Germania are la baza valori precum simtul datoriei si altele, care contribuie la dezvoltarea personalitatii.
2. Particularitati ale managerilor germani
Modul de gandire si actiune al managerilor germani a fost influentat inca de la inceputul secolului trecut de lucrarile elaborate de catre Eugen Schmalenbach, Heinrich Nicklisch si Wilhelm Rieger, trei economisti care au avut pareri foarte diferite, Astfel, Schmalenbach, care a avut un aport considerabil in domeniile contabilitatii si finantelor intreprinderii, considera ca obiectivul principal al unei activitati economice nu este atat profitul, cat maximizarea satisfacerii cerintelor comunitatii. Profitul, in opinia lui, este doar un instrument de a satisface nevoile sociale.
Nicklisch, care se baza tot pe ideea cerintelor comunitatii, considera afacerea ca o activitate economica, o entitate care trebuie sa ia in considerare interesele celor care desfasoara aceasta activitate. Ideea de baza a conceptiei lui a fost de a veni in intampinarea nevoilor muncitorilor prin eficientizarea activitatii economice care sa aiba la baza principii etice.
Conceptia de baza a lui Rieger, care, in principal, s-a ocupat de problemele de contabilitate si finante, a constat in urmarirea maximizarii profitabilitatii prin procentul de profit la capitalul investit. In conceptia lui nu exista alta motivare pentru un intreprinzator decat profitul. Obiectivul lui principal a fost de a investiga activitatea desfasurata de catre manageri pentru a contura o ,,teorie a intreprinderii capitaliste". Bazandu-se pe principiile metodologice ale lui Rieger, dupa al doilea razboi mondial, Erich Gutenberg a dezvoltat o teorie potrivit careia activitatea managerilor consta in a stabili o combinatie a factorilor de productie care sa conduca la profitabilitate si eficienta economica. Intre factorii de productie el include si forta de munca, ceea ce reduce insa comportamentul oamenilor in intreprindere la simple aspecte mecaniciste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Management si Sindicatele Germane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!