Recrutarea si Selectia Resurselor Umane

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. RECRUTAREA 3
1.1 Recrutarea - definitie 3
1.2 Modul de organizare a recrutarii resurselor umane 3
1.3 Responsabilitatile in recrutarea resurselor umane 3
1.4 Surse de recrutare a resurselor umane 3
1.5 Metode de recrutare 4
1.6 Principii de recrutare a resurselor umane 5
1. 6. 1. Principii de recrutare a resurselor umane din perspectiva angajatorului 5
1. 6. 2. Principii de recrutare a resurselor umane din perspectiva 
candidatului 5
1. 7. Etapele planului de recrutare 5
Capitolul 2. SELECTIA 6
2.1 Selectia - definitie 6
2.2 Responsabilitati in domeniul selectiei resurselor umane 6
2.3 Etapele procesului de selectie 6
Capitolul 3. Studiu de caz realizat la Universitatea 
"Al.I.Cuza" Iasi 8
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. RECRUTAREA
1.1 Recrutarea 
Recrutarea este activitatea de identificare a persoanelor care au acele caracteristici solicitate de posturile vacante si de atragere a acestora in cadrul organizatiei.
1.2 Modul de organizare a recrutarii resurselor umane:
a. recrutare generala: - pentru activitati mai putin complexe;
- munci calificate
Recrutarea generala se realizeaza prin anunturi in presa, radio, televiziune, oficiul de plasare.
b. recrutare specializata: - pentru functii de conducere;
- activitati de specialitate.
Recrutarea specializata se face din universitati si alte organizatii.
Cel care angajeaza trebuie sa aiba in vedere descrierea postului si specificatiile aferente in sensul ca trebuie sa existe toate informatiile referitoare la caracteristicile postului, la calificare, la cunostintele si dexteritatile viitorului titular.
Atunci cand are loc recrutarea se apeleaza la sursele interne si apoi la cele externe.
1.3 Responsabilitatile in recrutarea resurselor umane
Activitatea de recrutare in organizatiile mari apartine compartimentului de Resurse Umane. In organizatiile mici de aceasta activitate se ocupa managerii de pe diferite niveluri ierarhice.
1.4 Surse de recrutare a resurselor umane 
Zona locala: scoli profesionale, licee, alte unitati( institutii ), oficii de munca si protectie sociala, centre de inregistrare a somerilor, universitati, surse din propria unitate si orice alta sursa care asigura competenta necesara.
In afara zonei locale: toate sursele de la zona locala, tirguri de locuri de munca, programe de recrutare a personalului din institutiile de invatamint superior, asociatii profesionale, firme specializate in recrutarea personalului, personalul militar care si-a terminat stagiul sau se retrage din armata, asociatii de handicapati.
Criteriile de recrutare a personalului: competenta, vechimea si potentialul de dezvoltare a candidatilor.
Competenta este o acceptiune larga: inteligenta creativitate, usurinta de a intra in grupurile de munca, rezultatele obtinute in postul actual sau in cele anterioare.
Vechimea in munca: se pot angaja tinerii fara experienta si pot fi modelati si formati mai usor sau sa se recruteze personal cu o anumita experienta.
Pentru ocuparea unui post vacant se pot folosi surse interne si externe ale organizatiei.
Sursele de recrutare Avantaje Dezavantaje
INTERNE Identificarea persoanelor din cadrul organizatiei care ar putea ocupa un loc de munca vacant, in prezent persoana ocupand o pozitie mai putin importanta. - Organizatia dispune de o mai buna cunoastere a postului;
- Candidatii pentru postul respectiv au o buna cunoastere a organizatiei;
- Motivatia angajatilor este foarte puternica;
- Resursele umane sunt privite drept "investitii" - "Lupta"pentru promovare poate influenta negativ moralul angajatilor;
- Gasirea unui post in cadrul aceleiasi organizatii poate diminua creativitatea, implementarea noilor indei ale resurselor umane;
EXTERNE Identificarea de persoane din scoli, colegii, universitati, alte firme sau institutii, populatia neocupata dintr-un anumit areal geografic. - Grupul de persoane care dispune de reale cunostinte si aptitudini este foarte larg;
- Se aduce organizatiei perspective si idei noi; - Atragerea, contactarea si evaluarea potentialilor angajati este mai dificil de ralizat;
- Timpul de formare sau orientare a angajatilor este mai lung;
- Pot aparea probleme de morala printre acei angajati care se simt calificati pentru acel post.
1.5 Metode de recrutare 
Metodele de recrutare utilizate in tara noastra, cat si in unele dintre tarile Uniunii Europene sunt:
a) Publicarea anunturilor in cadrul organizatiei. Angajatii din interiorul organizatiei i-au la cunostinta despre posturile vacante existente in organizatia lor. Aceasta metoda se foloseste in cazul promovarilor interne si/sau al transferelor.
b) Retinerea candidaturilor spontane. Organizatia trebuie sa dispuna de recunoastere si de o excelenta reputatie.
c) Apelarea la cererile de angajare publicate in presa de catre persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Aceasta metoda este folosita de organizatiile care au nevoie de colaboratori pentru desfasurarea activitatii lor.
d) Agentiile de recrutare. Aceste agentii sunt specializate in recrutarea persoaneleor inalt specializate. Agentiile de recrutare au ca obiective identificarea, verificarea, contactarea si selectia candidatilor corespunzatori profilurilor dorite, asistenta in luarea deciziei finale de angajare si urmarirea integrarii celui dorit de catre organizatie.
e) Recrutarea in scoli, licee si universitati. Este o activitate de recrutare de catre centrele de plasare a fortei de munca din cadrul sau de pe langa univeristatile de renume. Aceste programe de recrutare atrag tinerii pentru ca le ofera posibilitatea fectuarii studiilor concomitent cu dobandirea unei experiente intr-un anumit domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea si Selectia Resurselor Umane.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!