Recrutarea Resurselor Umane

Cuprins referat Cum descarc?

1. Recrutarea - definitie si prezentarea generala pag. 1.
2. Etapele procesului de recrutare si stabilirea cerintelor de recrutare pag. 8.
3. Alegerea surselor si a mijloacelor de recrutate pag. 12.
4. Strategii si politici de recrutare pag. 16.
5. Factorii externi si interni ai recrutarii pag. 17.
6. Campania de anunt a recrutarii pag. 18.
7. Particularitatile procesului de recrutare pag. 20.
8. Bibleografie Pag. 21.


Extras din referat Cum descarc?

RECRUTAREA RESURSELOR UMANE
1. Recrutarea - definitie si prezentarea generala
In domeniul resurselor umane, pentru a avea succes si mai ales pentru a supravietui, organizatiile in general si firmele in special trebuie sa solutioneze urmatoarele aspecte:
- identificarea calificarilor sau a aptitudinilor si alegerea candidatilor care corespund cel mai bine cerintelor posturilor nou create sau vacante;
- identificarea si atragerea candidatilor competitivi folosind cele mai adecvate metode, surse sau medii de recrutare;
- respectarea legislatiei in domeniul referitor la oportunitati egale de angajare si corectarea practicilor discriminatorii existente sau a unor dezechilibre.
Solutionarea favorabila a acestor probleme inseamna succesul intregului proces de asigurare cu personal, proces foarte important in economia unei firme avand in vedere efectele unor posibile greseli sau erori de angajare.
Astfel, inainte de a se lua decizia de angajare a unor noi solicitanti este necesar sa se verifice realitatea nevoii de recrutare si sa se ia in considerare si posibilitatile de realizare a altor alternative. Mai exact, daca un post exista nu inseamna si ca este necesar sa existe; daca postul a ramas vacant, exista posibilitatea de a-l desfiinta. Se poate decide transferul sarcinilor unui alt post sau se poate pastra postul vacant cand se schimba unele circumstante. Recrutarea reprezinta activitatea de identificare a persoanelor care au acele caracteristici solicitate de posturile nou create sau vacante, si de atragere a acestora in cadrul organizatiei.
Un important domeniu al managementului personalului organizatiei este recrutarea fortei de munca. In acest cadru, analiza surselor din care pot fi recrutati viitorii angajati isi are importanta lor. In orice organizatie, recrutarea personalului reprezinta o operatiune importanta si dificila, care exercita o influenta puternica asupra activitatii unitatii. Raspunderea devine cu atat mai mare cu cat recrutarea trebuie sa se faca in vederea ocuparii unei functii superioare sau a uneia care necesita o pregatire superioara.
Cunoasterea tuturor surselor de recrutare a personalului permite o dezvoltare a acestor probleme. Prin analizarea acestor surse managerul isi usureaza munca in vederea alegerii omului potrivit la locul potrivit. In planurile managerilor oamenii la care se refera procesul de recrutare sunt tratati mai mult ca un factor productiv. Ei sunt analizati si tratati ca membri ai unor sisteme sociale care beneficiaza de bunuri si servicii, pozitie in care influenteaza cererea si oferta de forta de munca. In aceste roluri care pot fi deosebit de complexe si diferite, se stabilesc legi, reguli de comportament si tratare a problematicii, proceduri si standarde de siguranta, se statornicesc etici dupa care se ghideaza cei doi poli ai procesului de recrutare. Desigur, aceste sublinieri sunt necesare pentru intelegere in ansamblu a eforturilor, obiectivelor organizatiei.
Clar, trebuie sa se inteleaga ca. fiecare individ este unic - cu nevoile sale, ambitiile sale, cu diferitele atitudini, niveluri de cunostinte, indemnari si potential.
Dar, intr-o organizatie, nu numai nevoile individului trebuie luate in considerare ci si interesele acestuia, care in raport cu factorul uman sunt deosebit de importante. O simbioza a acestor interese, ce se poate constitui ca un factor se succes in activitatea unei organizatii, motiveaza importanta ce trebuie acordata recrutarii personalului.
Orice recrutare reprezinta un compromis intre cerintele cantitative si calitative ale intreprinderii si situatia reala oferita de piata, compromis care nu se realizeaza in mod spontan. Intr-un fel fiecare recrutare reprezinta pentru intreprindere o grefa a unui organ, la care trebuie depistate si eliminate toate cauzele fenomenului de respingere. In consecinta , orice decizie in acest domeniu trebuie sa fie luata cu maximum de precautie si sa urmeze un parcurs logic bine definit.
Recrutarea este un proces strans legat de organizarea si reorganizarea intreprinderii. Orice modificare intervenita in sensul suplimentarii obiectivelor acesteia, sau orice miscare convenita in sensul schimbarii nivelului mediu de competenta fac din recrutare un proces necesar si echilibrator.
In ceea ce priveste istoria recenta a recrutarii, trebuie subliniat faptul ca atat demersul propriu-zis, cat si metodele de selectie utilizate au ramas rudimentare. Dezvoltarea concomitenta a sectoarelor economice, a pregatirii profesionale, a concurentei si evolutia legislatiei au impus intreprinderilor sa actioneze din ce in ce mai atent in ceea ce priveste recrutarea de nou personal. Demersul recrutarii a devenit tot mai complex, impreunand metode si tehnici specifice altor discipline, iar calitatea sa a inregistrat salturi importante.
Pentru ca recrutarea sa se desfasoare in cele mai bune conditii este necesar ca politicile pe care intreprinderea le promoveaza, in ceea ce priveste mediul de munca, salarizarea si posibilitatile de cariera, sa fie adecvate obiectivelor sale, sa se situeze cel putin la nivelul impus de concurenta si sa fie sustinut de rezultatele economice. O politica de recrutare pozitiva trebuie fie sustinuta, de asemenea de imaginea pe care intreprinderea o are pe piata fortei de munca, de comunicatia transmisa ecosistemului si de insasi corectitudinea realizarii demersului sau. Acest din urma element conditioneaza, de altfel, si imaginea intreprinderii pe piete fortei de munca.
O buna recrutare permite intreprinderii sa angajeze persoane a caror aptitudini sunt foarte apropiate sau chiar suprapuse cerintelor postului
Caracterul adaptabil al cunostintelor, al aptitudinilor si al personalitatilor face ca indivizii alesi sa se adapteze la posturi si sa le imbunatateasca, in sensul ca ei pot fi purtatorii unor noi calitati, care vor fi luate in considerare la o eventuala noua propunere spre ocupare. Sistemul post-titular de post se dovedeste deosebit de dinamic si adaptabil, iar angajarea presupune intotdeauna un compromis intre cerintele cu caracter ideal si resursele efectiv disponibile, cu cantitati diverse, ce nu corespund descrierilor initiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!