Recrutarea resurselor umane

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea cu personal a unei organizatii cuprinde mai multe activitati de baza: planificarea resurselor umane, urmata de recrutarea si selectia acestora.
Recrutarea personalului urmeaza in mod logic planificarii deoarece are ca scop identificarea si atragerea candidatilor competitivi in scopul completarii necesarului net sau a nevoilor suplimentare de personal.
Recrutarea resurselor umane
Recrutarea personalului reprezinta procesul de cautare, localizare, identificare si atragere a candidatilor potentiali, care dispun de caracteristicile profesionale necesare si corespund cerintelor posturilor vacante din organizatie.
Evident, efortul de recrutare si metodele utilizate sunt dependente de procesul de planificare si de cerintele posturilor ce urmeaza sa fie ocupate.
Recrutarea are de asemenea in vedere analiza si proiectarea posturilor, deoarece, rezultatele de baza ale acestor activitati, respectiv desrierea si specificatiile posturilor sunt esentiale in procesul de recrutare.
Procesul de recrutare al resurselor umane are o serie de caracteristici specifice:
" Recrutarea personalului poate avea un caracter permanent si systematic, sau poate fi realizata doar atunci cand apare ca imperios necesara.Organizatiile care desfasoara o activitate de recrutare sistematica, au avantajul mentinerii unui permanent contact cu piata muncii, avand posibilitatea crearii de baze de date cu potentialii candidati.
" Recrutarea poate fi spontana, cand indivizii se orienteaza singuri spre posturile organizatiei sau provocata cand organizatia este cea care initiaza actiunea.
" Recrutarea poate fi strategica (crearea de noi posturi, restructurari, retehnologizari), poate raspunde unor nevoi temporare ale organizatiei (parasirea organizatiei din varii motive: studii, stagiu militar etc.) sau poate fi legata de miscarile interne de personal (promovari, transferuri intre compartimente functionale).
" Recrutarea este legata indisolubil de alte activitati de personal cum ar fi: evaluarea performantelor, politica de recompense a organizatiei, pregatirea sau dezvoltarea personalului, caracteristicile acestora influentand deseori in mod decisiv recrutarea. De exemplu nivelul ridicat al recompenselor va atrage cu siguranta personalul inalt calificat disponibil pe piata muncii la un moment dat.
" Recrutarea reprezinta in sine o prima etapa a procesului de selectie a personalului, cea de triere. In aceasta etapa candidatilor li se aduce la cunostinta traiectul selectiei la care vor participa: tipul de interviu, testele profesionale si fizice la care vor fi supusi, documentele necesare la angajare etc.
" Recrutarea este o activitate publica, reprezentand un prim contact intre angajator (organizatia) si cei care cauta un loc de munca (candidati).
" Recrutarea este un proces de comunicare in dublu sens, intre organizatie si candidati si reciproc. Organizatia transmite, prin reprezentantii sai, semnale privind imaginea si reputatia sa, politica de personal etc. sugerand varii oportunitati pentru prezumtivii candidati. Validitatea si realismul datelor transmise sunt foarte importante, dezinformarea candidatilor avand, in timp, urmari imprevizibile, deseori neplacute. Candidatii transmit la randul lor semnale care sa sugereze avantajele pentru organizatie conferite de angajarea lor (aptitudini, capacitati, atasament). Desii partenerii acestui dialog isi propun initial sa manifeste o preocupare deosebita pentru armonizarea dorintelor si cerintelor fiecaruia, procesul de recrutare reclama, deseori, numeroase compromisuri de ambele parti sau dificultati, indeosebi in legatura cu informatiile de care dispun partile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea Resurselor Umane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!