Recrutarea Personalului

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea cu personal a unei organizatii, numita de obicei angajare, cuprinde mai multe activitati de baza, si anume: planificarea resurselor umane, recrutarea si selectia personalului.
Procesul de asigurare cu personal din exteriorul organizatiei cuprinde: recrutarea, selectia si orientarea sau integrarea personalului, in timp ce asigurarea cu personal din interiorul organizatiei presupune unele transferuri, promovari, recalificari, reincadrari, dezvoltari etc., precum si eventuale pensionari, demisii, concedieri sau decese. 
Prin urmare, recrutarea este primul pas sau prima etapa in procesul de asigurare cu personal, precum si primul pas in procesul de selectie acestuia.
De asemenea, desi in mod traditional se acorda mai multa atentie selectiei personalului, recrutarea personalului trebuie sa aiba prioritate, deoarece o selectie a personalului eficienta nu se poate realiza decat daca procesul de recrutare asigura un numar suficient de mare de candidati competitivi. Cu alte cuvinte, obiectivul activitatii de recrutare consta in identificarea unui numar suficient de mare de candidati, astfel incat cei care indeplinesc conditiile sa poata fi selectati. Aceasta inseamna ca cele mai eficiente metode sau procedee de selectie a personalului sunt limitate de eficienta procesului de recrutare a acestuia; numerosi candidati calificati sau competitivi nu pot fi selectati daca nu sunt localizati, identificati si atrasi prin procesul de recrutare.
Recrutarea resurselor umane are in vedere, de asemenea, analiza posturilor si proiectarea muncii, deoarece rezultatele de baza ale acestor activitati, respectiv, descrierile si specificatiile posturilor sunt esentiale in procesul de recrutare a personalului. Aceasta inseamna ca persoana care recruteaza sau angajeaza trebuie sa detina informatiile necesare referitoare la caracteristicile postului, cat si la calitatile viitorului detinator al acestuia.
Efortul de recrutare al unei organizatii si metodele care trebuie folosite sunt dependente de procesul de planificare al resurselor umane si de cerintele specifice posturilor ce urmeaza sa fie ocupate. Cunoasterea din timp al necesarului de personal sau anticiparea acestuia, ca urmare a procesului de planificare a resurselor umane, permite desfasurarea in bune conditii si cu mai multe sanse de succes a procesului de recrutare a personalului.
Procesul recrutarii resurselor umane este legat indisolubil de multe alte activitati de personal, ca, de exemplu: evaluarea performantelor, recompensele angajatilor, pregatirea sau dezvoltarea personalului si relatiile cu angajatii. Astfel, candidatii cu pregatire corespunzatoare au in general performante mai bune, iar existenta in cadrul organizatiei a unor preocupari permanente pe linia performantei implica identificarea si atragerea unor candidati cat mai competitivi. 
Factorii interni si externi ai recrutarii
Recrutarea personalului constituie in general primul contact intre cei care angajeaza si cei care solicita angajarea, fiind, tototdata, o activitate publica.
In aceste conditii, recrutarea personalului nu este nici pe departe o activitate simpla, cum se mai considera uneori, deoarece politicile de recrutare si practicile manageriale in acest domeniu de activitate sunt afectate de o serie de constrangeri sau de numerosi factori externi si interni, ca, de exemplu: conditiile si schimbarile de pe piata muncii, deoarece manifestarile si modificarile in timp ale acesteia au o influenta deosebita asupra recrutarii personalului. De exemplu, daca pe piata muncii se manifesta o oferta de personal relativ redusa, indeosebi calitativ, iar nivelul somajului este relativ foarte scazut, procesul de recrutare a personalului este destul de dificil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea Personalului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!