Recenzie - De la o Idee Buna la o Afacere de Succes

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea lui Mike Southon prezinta etapele importante care trebuie parcurse in transformarea unei idei extraordinare intr-o afacere de success. Aceasta carte ofera trucuri, sfaturi, idei, pe care autorul le-a folosit in experienta sa, ca antrepenor care a pus bazele mai multor companii.
Cartea "De la o idee buna la o afacere de success" este impartita in 4 mari capitole, care sintetizeaza etapele pe care trebuie sa le parcurga o companie in dezvoltarea sa. Avem prezentata mai intai o scurta "Introducere", apoi "Compania la inceput de drum" , dupa care este descrisa "Tanara companie" si in final "Puternicul stejar", asa cum a numit autorul compania in faza sa finala.
1. INTRODUCERE
In introducere, Mike Southon scrie despre faptul ca oamenii fac afaceri proaste in principal pentru ca nu asculta piata. O afacere presupune munca timp de 20 de ore pe zi, timp de 4-5 ani, alegeri dificile, noroc si un model potrivit, asa cum poate fi considerata cartea sa. 
In primul rand, se vorbeste despre antreprenor. Acesta trebuie sa aiba o multime de calitati si defecte pentru a-si ocupa cu succes postul. Trebuie sa fie increzator, optimist, perseverent, carismatic, energic, obsedat de munca, ambitios, sa mearga pe principiul "vreau sa schimb lucrurile" si nu pe " vreau sa fiu bogat", grabit, arogant, manipulant. De regula, antreprenorii nu finalizeaza ceea ce incep, adorand sesiunile de brainstorming, nu reusesc sa se concentreze, sunt obsedati de competitie si nerabdatori. Pe scurt, antreprenorul este copilaros, obsesiv si nemilos.
Pentru ca intr-o afacere nu este important doar antreprenorul ci si oamenii din jurul sau, tot in introducere este descrisa mica echipa cu care se porneste la drum intr-o afacere. La inceput este vorba depre 4 asociati caracterizati prin fermitate, pasiune antreprenoriala, aptitudini profesionale, putere de munca, curaj si abilitatea de a materializa ideile. Dupa aceea autorul vorbeste despre "echipa de vis", formata din persoane care au abilitati comerciale si tehnice, fler antreprenorial, si spirit de echipa. 
Mike nu neglijeaza nici postura de intraprenor, reprezentand persoana care fondeaza sau se alatura unui departament antreprenorial din cadrul companiei in care lucreaza (foloseste exemplul post-it-urilor care au fost concepute in cadrul companiei 3M de catre Arthur Fry care satul de semnele pe care si le punea in caietul sau si care tot cadeau, a lipit un semn cu un lipici rebutat cu putere mica de lipire; superiorii sai au respins initial ideea, dar dupa ce Fry a dat prototipurile sale secretarelor spre utilizare, devenind astfel indispensabile, acestia au devenit incantati de idee). Intraprenorul are cateva avantaje fata de cel care porneste o afacere pe cont propriu (locatia, fondurile si contactele), insa trebuie sa lupte impotriva birocratilor sceptici din companie.
Referindu-se la viata personala, autorul afirma ca o afacerec presupune mult timp, astfel incat o relatie de cuplu nu ar supravietui, iar daca exista o familie, atunci trebuie acordata o mare atentie impartirii timpului. Situatia devine cu atat mai dificila odata cu existenta copiilor, fiind necesare discutii regulate cu partenerul de viata.
2. COMPANIA LA INCEPUT DE DRUM
Pana sa ajunga la maturitate, compania parcurge 3 etape fundamentale (precum dezvoltarea unui fluture - larva, pupa si in final, future). 
Ideile bune vin din experienta profesionala, de la clientii frustrati sau din inventii. Marile idei presupun o dislocare a pietei, o schimbare ce modifica modul in care oamenii fac anumite lucruri, cu mentiunea ca nu trebuie produse schimbari totale, radicale pentru a pune bazele unei afaceri. Valoarea unei idei se poate stabili doar testand-o pe piata, iar o idee de afaceri este buna daca poate fi pusa in practica fara costuri prea mari si daca oamenii pot sa plateasca pentru ea. De asemenea, o idee trebuie sa despaseasca 3 obstacole: o confirmare din partea prietenilor; reactia dvs. cand va treziti a doua zi,la lumina zilei; cercetari in legatura cu ideea. 
Daca cele 3 obstacole sunt trecute cu succes, atunci se poate trece la primul plan de afaceri incropit pe un servetel. Acest plan de afaceri, deosebit de altfel, se refera la 3 elemente importante: prezentarea din lift, mentorul si primul client.
Prezentarea din lift se refera, de exemplu la ce i-ati spune lui Bill Gates, daca ati avea ocazia sa mergeti in lift cu el, 7 etaje, pentru a-i trezi interesul cu privire la ideea de afacere. Aceasta prezentare din lift trebuie sa contina o premisa, reprezentand o propozitie care descrie beneficiile unice ale produsului propus si o indicatie cu privire la piata de desfacere, adica ce faceti, pentru cine, si de ce trebuie oamenii sa cumpere de la dvs si nu de la altii (ex. de premise: Bill Gates "Le dam tuturor posibilitatea sa subjuge puterea computerului personal"; George Eastman - Kodak "Un aparat pentru fiecare"). Alaturi de premisa trebuie asezata garantia, adica dovada a seriozitatii atat din punctul de vedere al intentiei cat si in ceea ce priveste potentialul pentru a materializa ideea. 
Mentorul reprezinta adevarata cheie a succesului, fiind o persoana cu o imensa experienta in afaceri, care intelege ce vreti, care va place si pe care il placeti. Pentru alegerea mentorului trebuie sa aveti in vedere care sunt greii din domeniu si sa ii abordati. Ei vor fi incantati. Studentii nu au nici o scuza, intrucat profesorii ar trebui sa aiba multe cunostinte, sau pot apela chiar la decan, care va fi incantat sa incurajeze o astfel de initiativa. Este foarte important ca mentorul sa aiba multa experienta (40 ani) si sa inteleaga ideea. Un mentor ofera sfaturi bune, relatii (prin recomandare personala), si implicit capital si surse de sfaturi de specialitate. Daca avem si mentor, atunci prezentarea din lift este completa (,,Fabricam echipamente pentru masini. Doctorul X de la Megacorp face parte din echipa").


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - De la o Idee Buna la o Afacere de Succes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!