Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Extras din referat Cum descarc?

In perioada 2007-2013, Romania, ca tara membra a Uniunii Europene, va primi pentru dezvoltarea resurselor umane importante fonduri europene accesibile prin proiecte, care vor avea doua directii principale de actiune: educatia si formarea profesionala si piata muncii.
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) stabileste axele prioritare si domeniile majore de interventie ale Romaniei in domeniul resurselor umane in vederea implementarii asistentei financiare a Uniunii Europene prin Fondul Social European, in cadrul Obiectivului "Convergenta", pentru perioada de programare 2007 - 2013.
In contextul general de promovare a coeziunii socio-economice sunt cateva domenii cheie in care se va actiona in vederea atingerii acestei strategii. 
Dezvoltarea resurselor umane se va focaliza pe cresterea investitiilor in educatie si calificare, atragerea si retinerea populatiei in domeniul ocuparii, cresterea fortei de munca, ameliorarea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor si promovarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.
Actiunile concrete care urmeaza sa fie promovate, se adreseaza dezvoltarii de noi profesii si standarde profesionale in educatie, promovarea spiritului antreprenorial, incurajand colaborarea cu partenerii sociali, promovand formarea profesionala continua, vocationala, promovand masuri active de educare, combatand somajul latent, modernizarea serviciului public de ocupare, promovand incluziunea sociala si de pe piata muncii. 
Strategia pentru DRU este in conformitate cu Liniile Directoare Strategice Comunitare 2007-2013 si prezinta o componenta esentiala in ceea ce priveste atingerea obiectivelor generale comunitare pentru crestere economica si ocupare. Strategia va pune accent pe investirea in capital uman, modernizarea sistemelor de ocupare si formare profesionala, cresterea accesului de ocupare si intarirea incluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile.
In plus, POSDRU va promova spiritul antreprenorial, colaborarea intre universitatii si intreprinderi si adaptabilitatea lucratorilor si intreprinderilor. Vor fi reincadrati pe piata muncii somerii pe termen lung si comunitatile sustenabile vor fi sprijinite prin promovarea economiei sociale.
POS DRU sprijina Strategia de la Lisabona in ceea ce priveste atingerea obiectivelor urmarite privind ocuparea totala. 
POS DRU are drept tinta reintegrarea populatiei inactive pe piata muncii, de asemenea are in vedere somajul ascuns in mediul rural precum si grupurile vulnerabile dintre care populatia roma reprezinta grupul principal vizat pentru a fi atras pe piata muncii. 
Pentru toate aceste grupuri, precum si pentru populatia activa, este obligatorie formarea profesionala continua in vederea obtinerii unui capital uman performant in urmatorii ani. 
Promovarea masurilor de ocupare activa, dezvoltarea formarii profesionale continue, sprijinul invatarii pe tot parcursul vietii, scheme de invatare bazate pe munca vor pune la dispozitie baza necesara pentru o ocupare sporita si calificarile necesare pentru o participare competenta pe piata muncii.
POSDRU se va adresa provocarii tehnologice atat ca actiune specifica in cadrul axei prioritare privind cresterea adaptabilitatii si fortei de munca si intreprinderilor, precum si a prioritatilor orizontale in relatia care urmareste accesul tuturor la societatea informationala indiferent de categoria sociala. Prin aceasta PODRU urmareste promovarea unui factor important in imbunatatirea competitivitatii si crearii de noi locuri de munca, intarirea potentialului de ameliorare a calitatii vietii.
1. Obiective
Obiectivele generale ale interventiei FSE in Romania, stabilit in Cadrul National Strategic de Referinta 2007-2013 sunt investitia in capitalul uman, modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala, cresterea accesului la ocupare si intarirea incluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile.
Obiectivul general al POS DRU il constituie dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii pe piata muncii, prin asigurarea egalitatii de sanse pentru invatarea pe tot parcursul vietii, dezvoltarea unei piete de munca moderne, flexibile si incluzive, care sa conduca, pana in 2013, la o ocupare durabila a 900.000 de persoane.
Obiectivele specifice identificate pot fi rezumate astfel: 
- Cresterea nivelului de educatie si de pregatire profesionala a capitalului uman; 
- Dezvoltarea resurselor umane in sistemul de educatie;
- Promovarea culturii antreprenoriale;
- Facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii;
- Dezvoltarea unei piete de munca cuprinzatoare, flexibila si moderna; 
- Promovarea (re)insertiei pe piata muncii a persoanelor inactive, inclusiv in zonele rurale; 
- Imbunatatirea serviciului public de ocupare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!