Program de Sanatate Organizationala - Sindromul Burnout

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Intre patologiile derivate din stresul la locul de munca se detaseaza ,,sindromul burnout", denumire preluata din limba engleza si utilizata in literatura romana de specialitate, uneori tradusa prin sintagma ,,sindromul arderii totale". Literatura spaniola de specialitate utilizeaza expresia ,,sindrome de estar quemado por el trabajo (SQT)", traducerea fiind ,,sindromul de a fi ars de catre munca". Consideram sintagma spaniola mai sugestiva decat cea engleza, deoarece fenomenul de burnout apare doar in relatie cu munca. Sindromul burnout este o patologie generata de interactiunea individului cu anumite conditii psihosociale nocive ale muncii. Din acest motiv, vom utiliza termenul ,,sindromul arderii prin munca (SAM)" pe care il consideram mai adecvat.
Sindromul burnout poate aparea atunci cand nu este realizata evaluarea si prevenirea riscurilor psihosociale (in special la locurile de munca in care se lucreaza cu publicul), cand nu exista o protectie adecvata a lucratorului expus la riscuri sau cand munca nu este adaptata la persoana care o presteaza.
Necesitatea de a studia SAM este asociata cu dreptul la protectia sanatatii, de care beneficiaza orice lucrator din momentul integrarii sale intr-o organizatie. Acest drept presupune ca lucratorul nu trebuie sa fie expus riscurilor care ii pot dauna, in orice fel, sanatatii sale. In cazul SAM, vatamarile se pot produce datorita expunerii la riscurile psihosociale existente in mediul de munca. 
De asemenea, interesul pentru studiul stresului la locul de munca si preocuparea tot mai accentuata a organizatiilor privind calitatea vietii la locul de munca impun o mai buna cunoastere a SAM. O organizatie este cu atat mai competitiva si mai eficace, cu cat componentii ei beneficiaza de o sanatate buna si de o calitate superioara a vietii la locul de munca. In caz contrar, situatia se reflecta negativ asupra organizatiei: multe incidente si accidente, absenteism, diminuarea productivitatii si a calitatii, rotatie mare a personalului etc. Pe de alta parte, trebuie avute in vedere si consecintele asupra societatii, respectiv costul serviciilor si efectele economice derivate din afectarea sanatatii lucratorilor de catre SAM.
2. Definire si simptomatologie
Maslach utilizeaza pentru prima data termenul de burnout in 1997. Acesta reprezinta un proces de raspuns la stresul cronic in munca, ce se manifesta pe o perioada indelungata si are caracter cumulativ, cu consecinte negative asupra individului si organizatiei. Activitatea cu caracter emotional, definita ca necesitate de exprimare a emotiilor in timpul exercitarii profesiei si necesara din punct de vedere social, este un element cheie in SAM. 
Din acest motiv, termenul de burnout a fost folosit in special in legatura cu profesiile sociale si a fost descris ca ,,stare de extenuare fizica, emotionala si mentala cauzata de implicarea de durata in situatii care solicita individul din punct de vedere emotional".
Alte definitii ale SAM il trateaza ca fiind un proces de adaptare la stresul in munca. El se caracterizeaza prin dezorientare profesionala, consumare, sentiment de vinovatie datorat lipsei de succes profesional, detasare emotionala si izolare.
In aceste situatii, Sindromul Burnout este caracterizat de trei dimensiuni interdependente:
1. Extenuare emotionala, exprimata prin diminuarea energiei emotionale, scaderea tonusului emotional, indiferenta sau suprasaturare emotionala. 
2. Depersonalizare, manifestata fie prin dereglarea relatiilor cu ceilalti, fie prin dependenta fata de cei din jur, prin negativism sau prin atitudine cinica. 
3. Constienta unui nivel redus al realizarilor personale, la care se adauga tensiunea si frustrarea datorate faptului ca nu au fost obtinute rezultatele sperate in urma muncii. Persoana devine foarte sensibila la factorii de stres.


Fisiere in arhiva (1):

  • Program de Sanatate Organizationala - Sindromul Burnout.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!