Productia Flexibila

Extras din referat Cum descarc?

Productia flexibila este un concept relativ nou, intalnit, in special, in intreprinderile moderne. Pentru o mai buna intelegere a acestei notiuni, sa vedem mai intai la ce se refera productia, in general. 
Procesul de productie desemneaza ansamblul operatiunilor prin care factorul uman, cu ajutorul mijloacelor automate, exploateaza si modifica elementele din natura, in vederea realizarii de bunuri materiale, in conformitate cu cerintele societatii. Continutul activitatii de productie intr-o intreprindere are un caracter complex, cuprinzand, pe langa fabricatia propriu-zisa si o serie de alte activitati legate de aceasta, precum aprovizionarea cu materiale si componente necesare realizarii produsului, controlul calitatii, desfacerea produsului, intretinerea si repararea echipamentelor, transportul intern si depozitarea, activitatea financiar-contabila si alte servicii post-vanzare. 
Din definitia de mai sus, observam ca procesul de productie include procesul de fabricatie. Acesta se refera la totalitatea activitatilor umane si actiunilor utilajelor care concura la realizarea unui produs, pornindu-se de la starile de semifabricate si pana la starile de produse finite. 
Productia flexibila, sau sistemul de productie de maxima eficienta, reprezinta un ansamblu integrat si coerent de principii si tehnici de organizare si gestiune a productiei, menit a facilita activitatea intreprinderii si adaptarea mai rapida a acesteia in cazul producerii unor schimbari in procesul de productie. Aceste schimbari se pot manifesta pe doua niveluri, si anume: 
- Masinile, utilajele, echipamentele. O productie flexibila permite trecerea, fara probleme, a intreprinderii la fabricarea unui nou tip de produse, diferite de cele fabricate pana in acel moment, fara a fi necesara inlocuirea echipamentelor cu altele specializate pe prelucrarea unui alt tip de materii prime. Totodata, fabrica dispune de libertatea de a schimba ordinea operatiunilor executate, ori de cate ori este nevoie.
- Traseul parcurs de materiale si materiile prime de la aprovizionarea fabricii pana la transformarea acestora in produse finite. Printr-o productie flexibila, fabrica dispune de capacitatea de a folosi mai multe masini si utilaje, pentru a efectua acelasi tip de operatiune, dar si de a se adapta mai usor unor schimbari la scara mai larga, precum cele de volum sau capacitate.
Termenul de productie flexibila, in traducere ,,lean production" a fost teoretizat de catre americani, care era preocupati de conceperea unui ansamblu de tehnici care sa imbunatateasca in mod continuu sistemul de productie si calitatea produselor. 
La nivel practic, o astfel de productie a fost introdusa, insa, pentru prima data, in fabricile japoneze. Prin adoptarea unui sistem de productie flexibila, japonezii au reusit sa ofere o noua perspectiva asupra modului de proiectare si dezvoltare a unui produs, cu consecinte asupra gradului de implicare a fortei de munca, modalitatilor de aprovizionare, eliminarii productiei pe stoc si inclusiv a raportului cu clientul. 
Asa cum au fost introduse pentru prima data de firmele japoneze, sistemele flexibile de productie
- sunt configuratii automatizate;
- prezinta, la un nivel avansat, doua directii generale ale evolutiei tehnologice:
- existenta unei majore flexibilitati (o utilizare elastica a unitatilor si statiilor operatorii care le compun, si mai ales, permit amplificarea mix-ului de bunuri produse)
- si o majora integrare/colaborare a masinilor (legatura dintre masinile producatoare cu sistemele de manipulari, sistemele de transport si liniile de comunicare, controlul complex al unui calculator din proces)
- folosesc calculatoarele pentru a produce o gama larga de componente si produse, fiind capabile sa treaca intr-un interval scurt de timp la fabricarea altor produse, implicand capacitatea de a realiza orice produs pe mai multe masini diferite, astfel incat cererea sa poata fi satisfacuta rapid, in ciuda unor fluctuatii mari;
- cunosc o integrare totala a subsistemelor sale componente: prelucrare, logistica, control si comanda, ceea ce impune utilizarea masinilor cu comanda numerica, transportoare automate, roboti industriali si o retea de comunicatii care sa concentreze toate fluxurile informationale dintr-un sistem.
Din informatiile prezentate mai sus, putem identifica o serie de trasaturi ale productiei flexibile, si anume:
- integrabilitatea, determinata de capacitatea sistemului de integrare intr-un sistem de productie si de cuplare functionala cu alte sisteme;
- adaptabilitatea, determinata de viteza de adaptare la schimbarea volumului si a gamei sortimentale a productiei;
- adecvarea, respectiv structurarea optima, din punctul de vedere al gamei operationale, ceea ce conduce la minimizarea timpului de productie si a cheltuielilor de exploatare;
- dinamismul structural, determinat de posibilitatea modificarii structurii sistemului flexibil de fabricatie in functie de cerintele concrete ale productiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Productia Flexibila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!