Procesul de recrutare și selecție a personalului

Extras din referat Cum descarc?

Recrutarea este una din cele mai importante activitati ale functionarii de personal fiind un ansamblu de decizii care exercita o influenta decisiva si durabila asupra unei intreprinderi. Recrutarea se refera la procesul confirmarii nevoii de a angaja personal nou, localizarii si atragerii celor interesati in a candida pentru posturile oferite. Succesul si supravietuirea organizatiilor este asigurata aproape in totalitate de calitatea fortei de munca. Organizatiile trebuie sa se concentreze in primul rand asupra identificarii si atragerii celor mai competitivi candidati pentru specificul organizatiei, problema care se rezolva in cadrul procesului de recrutare.
Orice recrutare reprezinta un compromis intre cerintele cantitative si calitative ale intreprinderii si situatia reala oferita de piata, compromis care nu se realizeaza in mod spontan. Fiecare recrutare reprezinta pentru o intreprindere o grefa a unui organ, la care trebuie depistate si eliminate toate cauzele fenomenului de respingere. In consecinta, orice decizie in acest domeniu trebuie sa fie luata cu maximum de precautie si sa urmeze un parcurs logic bine definit.
Recrutarea este un proces strans legat de organizarea si reorganizarea intreprinderii. Orice modificare intervenita in sensul suplimentarii obiectivelor acesteia face din recrutare un proces necesar si echilibrat.
Activitatea de recrutare conditioneaza in mare masura functionalitatea si atingerea obiectivelor globale ale intreprinderii. La randul sau, ea vizeaza urmatoarea obiective principale
1. Selectarea si alegerea mijloacelor si a tehnicilor care permit organizatiei sa depisteze candidatii de calitate, indiferent de locul din care provin, deoarece competentele acestora sunt piatra unghiulara in functie de care se articuleaza ansamblul activitatilor gestiunii resurselor umane.
2. Selectionarea candidatilor susceptibili sa ocupe locurile vacante la cel mai bun cost posibil.
3. Cresterea portofoliului de candidati si punerea in practica a unui mecanism pentru evidentierea curenta a numarului si a calificarilor acestora prin utilizarea unor instrumente si surse diverse.
Indiferent de talia lor, toate organizatiile sunt interesate indeosebi de candidati capabili de rezultate rapide. 
Procesul de recrutare
Procesul de recrutare cuprinde in general toate etapele pe care organizatia isi propune sa le urmeze in cautarea candidatului corespunzator pentru completarea unui post vacant.
Procesul de recruatare se realizeaza in patru etape conform lui J-M Peretti
I. Pregatirea recrutarii
-  Exprimarea cererii.
-  Analiza cererii.
-  Descrierea postului si a profilului.
II. Cautarea candidatilor
-  Prospectare interna.
-  Candidaturi externe.
-  Surse de recrutare.
III. Selectia candidatilor
-  Triere preliminara.
-  Intretineri.
-  Aplicarea testelor.
IV. Primire si integrare
-  Decizia.
-  Propunerea.
-  Primirea.
-  Integrarea.
Aceasta schema generala de recrutare poate fi redusa in diverse cazuri, cum ar fi completarea unor locuri ramase vacante, recrutarea anuala ritmica a unui numar de tineri absolventi care urmeaza o filiera de integrare standard, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de recrutare si selectie a personalului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Rosca Constantin, Doina Rosca, Resurse umane-management, strategii, politici, Editura Universitaria, Craiova, 2005, pp 225-248
2. Mrian Ionica, Management in resurse umane si administratie publica, Editura Universitaria, Craiova, 2009, pp 138-185
3. Laurentia Avram, Management resurse umane: note de curs, Editura Paralela 45, Pitesti, 2008, pp 81-104
4. Rosca Constantin, Mihai Varzaru, Ion Gh. Rosca, Resurse umane. Management si gestiune, Editura Economica, Bucuresti, 2005, pp 141-185


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!