Procesele, Relatiile si Principiile Generale ale Managementului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . 3
1.1 Procese de management . 4
1.2 Relatiile de management . 6
1.3 Principiile generale ale managementului . 7
Concluzii . 9
Bibliografie . 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Managementul - cu incarcatura sa de semnificatii, cu rolul si functiile sale - este unanim acceptat, manifestandu-se ca un element dinamizator al progresului in diferite domenii. In decursul timpului managementul a evoluat, devenind in mana unui intreprinzator sau a unui manager un instrument de o importanta particulara, care a favorizat, in mod decisiv, obtinerea unor rezultate superioare si orientarea intreprinderilor spre prosperitate, ale caror efecte favorabile sunt resimtite de toti componentii unitatii. De altfel, pornind de la modul in care se exercita functiile sale se incerca sa se explice superioritatea unor intreprinderi in raport cu altele si, in general, a economiilor unor tari fata de cele ale altor tari. Desigur ca, rolul managementului in atingerea de catre o unitate economica a unui nivel de dezvoltare corespunzator, care sa o situeze intr-o pozitie privilegiata fata de altele, a facut ca dupa anul 1900 si, mai ales, dupa 1940 sa cunoasca o larga aplicabilitate, imbogatindu-se mereu, ca efect al experientei pozitive dar si negative a managerilor, a concluziilor formulate in urma analizei a ceea ce s-a facut bine sau rau in desfasurarea proceselor manageriale. S-au dobandit si sistematizat, in mod necontenit, noi cunostinte, imprimand managementului un tot mai puternic caracter de disciplina stiintifica. 
Originile etimologice ale managementului sunt cautate prin intoarcerea in timpuri nu prea apropiate. O abordare din acest punct de vedere evidentiaza faptul ca managementul - cuvant introductibil, considerat astfel si de tari (Franta, Germania) care manifesta infinite precautiuni cand este vorba de adoptarea unor termeni straini este, se pare, de origine latina. Management insemna conducere. In Franta, incercarea de a-l reda prin "gestion" a dovedit lipsa unei identitati totale intre acest termen si cel de management. Cat priveste originea sa latina se apreciaza ca, verbul englez "to manage" are aceeasi provenienta cu substantivul incetatenit in limba romana de peste 100 de ani ,,manej", care la randul lui vine din italiana, adica "managgio" si se trimite la latinescul "manus". O influenta hotaratoare a avut-o verbul francez "manager" (a folosi cu economie, a trata cu atentie pe cineva), ca urmare a faptului ca, o perioada de timp in Anglia limba oficiala a fost franceza. Simultan s-a resimtit si influenta cuvantului francez, menage (din care romanii au facut "menaj"), insemnand intre altele: conducere, administrarea unei case. 
Mult mai tarziu, la inceputul secolului al XX-lea a intrat in economie, unde s-a extins mult si unde a ramas definitiv. Potrivit unor pareri se apreciaza ca impunerea managementului in activitatea economica se datoreaza publicarii in 1941 a lucrarii " The managerial revolution"(Revolutia manageriala) elaborata de americanul J. Burnham. Intre alte merite ale acestuia sunt subliniate: impunerea si definirea notiunilor de "management" si de "manager", sublinierea rolului esential al managerului, a faptului ca orice societate, care vrea sa prospere din punct de vedere economic, are nevoie de manageri .(Moga,Voicu,Radulescu,2003)
1.1 Procese de management 
In activitatea oricarei unitati economice se intalnesc doua tipuri de procese: procese de executie si procese de management. 
Procesele de executie se caracterizeaza prin faptul ca forta de munca actioneaza direct asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor de munca sau indirect, cu ajutorul unor categorii speciale de mijloace de munca, avand drepte rezultat obtinerea unor produse, de un anumit grad de prelucrare sau servicii, corespunzator naturii proceselor de productie implicate si obiectivelor prestabilite.
Procesele de management se caracterizeaza, in general, prin faptul ca o parte din forta de munca existenta in unitate actioneaza asupra celeilalte parti majoritare cu scopul de a atrage in mod organizat la realizarea obiectivelor prestabilite ale unitatii. In acest context procesul de management reprezinta un ansamblu de interventii prin care managerul exercita functiile managementului. 
In general, procesul de management poate fi definit prin "ansamblul fazelor, a proceselor, prin care se determina obiectivele unitatii si ale subsistemelor incorporate, resursele si procesele de munca necesare realizarii lor si executantii acestora, prin care se integreaza si controleaza munca personalului, folosind un complex de metode si tehnici in vederea indreptarii cat mai eficiente a ratiunilor ce au determinat infiintarea respectivei unitati" . 
In esenta, procesul de management consta in exercitarea functiilor managementului, structurate intr-o succesiune logica pe trei faze.
Prima faza cuprinde procesele de munca care vizeaza stabilirea obiectivelor unitatii si ale subdiviziunilor sale organizatorice, cat si cele necesare realizarii scopului propus. Aceasta faza se caracterizeaza prin preponderenta activitatilor previzionale, deci exercitarea functiei de previziune, cat si prin asigurarea manifestarii celorlalte functii ale managementului intr-o viziune prospectiva. Sfera de cuprindere si intensitate a acestor procese se manifesta, cu precadere, la esalonul superior al sistemului de management, in consecinta, deciziile strategice si tactice au prioritate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesele, Relatiile si Principiile Generale ale Managementului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!