Procedura de Reorganizare vs Procedura de Lichidare

Extras din referat Cum descarc?

1. PROCEDURA DE REORGANIZARE:
Reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor. Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada, impreuna sau separat:
a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.
Consideratii preliminare
Perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si dobandirea, in cursul anului 2004 a unui statut de economie de piata functionala din partea Comisiei Europene (de fapt, o economie de piata ,,semifunctionala") a declansat un amplu proces de armonizare a legislatiei in toate domeniile de reglementare, dar mai ales in cel economico-financiar si juridic. Necesitatea instaurarii si mentinerii unui mediu economic ,,sanatos" a determinat orientarea cadrului normativ spre crearea de institutii si instituirea de proceduri menite sa excizeze agentii economici neperformanti. In materia societatilor comerciale, procedura prin care comerciantii neperformanti sunt inlaturati estereglsementata de Legea nr. 64/1995.
Potrivit Legii nr. 64/1995 , republicata si modificata, procedura reorganizarii judiciare si falimentului se aplica tuturor comerciantilor - societatilor comerciale, persoanelor fizice care actioneaza individual sau in asociatii familiale , organizatii cooperatiste - aflati in stare de insolventa, precum si societatilor agricole, ca si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara si activitati economice . Procedura reorganizarii se va aplica in mod corespunzator si grupurilor de interes economic (G.I.E.) ca forme asociative cu personalitate juridica si scop patrimonial, potrivit art. 218 din Legea nr. 161/2003, indiferent daca acestea au sau nu calitatea de comerciant.
Prin insolventa cadrul legal defineste acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizata prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile.
Insolventa comerciala nu presupune in mod necesar si implicit ca activul patrimoniului debitorului sa fie mai mic decat pasivul acestuia, conditia esentiala de existenta a starii de insolventa fiind imposibilitatea debitorului de a-si plati datoriile.
Procedura , pur comerciala prin natura ei, are de regula caracter colectiv, concursual, general si unitar, avand drept scop - declarat tot de catre legiuitor - acoperirea integrala sau partiala a pasivului, fie prin reorganizarea comerciantului (implicit a activitatii acestuia) sau prin lichidarea unor bunuri din patrimoniul sau pana la stingerea pasivului, fie prin declararea falimentului.
Starea de insolventa a debitorului trebuie sa rezulte exclusiv din imposibilitatea de plata a datoriilor. Nu va putea fi considerata stare de insolventa si, pe cale de consecinta, nu se vor aplica regulile care guverneaza procedura reorganizarii judiciare si falimentului imprejurarea in care debitorul refuza, justificat sau nu, sa onoreze debitele rezultate din raporturi contractuale sau obligatii bugetare.
Procedura reorganizarii judiciare si falimentului este o procedura contencioasa, in care instanta judecatoreasca, prin judecatorul sindic, exercita atributii de decizie si control. Alaturi de instanta de judecata si de judecatorul sindic mai participa la aplicarea procedurii administratorului sau lichidatorului, adunarea creditorilor, comitetul creditorilor si comitetul asociatilor sau actionarilor.
Competenta materiala in aplicarea procedurii prevazute de Legea nr.64/1995, republicata si modificata, revine tribunalului ca instanta de fond si Curtii de Apel ca instanta de recurs. Competenta teritoriala revine instantei de la sediul debitorului.
Reorganizarea constituie o operatiune juridica ce cuprinde cel putin doua persoane juridice si care produce efecte creatoare, modificatoare sau de incetare a lor. In alte opinii, asemanatoare, se considera ca reorganizarea este o operatiune juridica ce implica doua sau mai multe persoane juridice existente sau care iau astfel fiinta si care produce efecte constitutive, extinctive si translative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de Reorganizare vs Procedura de Lichidare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!