Prezentarea Stilului de Management dintr-o Tara din Asia de Sud-Est - Managementul in Filipine

Extras din referat Cum descarc?

1. Scurta prezentare a conceptului de management comparat
Managementul comparat raspunde unei game largi de necesitati, atat individuale cat si de grup, cu tendinta de intensificare, pe masura adancirii diviziunii sociale a muncii, a dezvoltarii relatiilor internationale si a cresterii rolului informatiilor, lucru reflectat si in cresterea semnificativa a rolului managementului comparat axat pe valorificarea informatiilor manageriale abordate contextual. 
Astfel, managementul are un rol tot mai important, adesea chiar decisiv, managementul comparat reprezentand una dintre cele mai pretioase cuceriri ale ultimelor decenii pe planul intensificarii si eficientizarii activitatilor economice, stiintifice, tehnice cu caracter international.
La modul general, cultura reprezinta ansamblul de definitii pe care oamenii le detin la un anumit moment despre tot ceea ce exista si se petrece in jurul lor si reprezentarea acestora despre lume. In sfera culturii se gasesc simboluri, norme, legi, valori, ritualuri, moravuri, mituri. Toate acestea formeaza un stil care defineste intr-o maniera aparte fiecare organizatie, reprezentand o microsocietate, la nivel de organizatie. 
Cultura organizationala poata fi definita in mai multe feluri, astfel: 
- cultura organizationala este personalitatea" organizatiei; 
- cultura organizationala este un ansamblu de traditii, valori, proceduri, conceptii si atitudini care creeaza contextul a tot ceea ce facem si gandim in cadrul organizatiei. 
Termenul de acultura organizationala ar putea crea o impresie deformata, despre viata organizationala; este necesar sa verificati daca ideile dvs. despre cultura corespund cu ale celorlalti. 
Cultura organizationala poate fi exprimata prin simboluri de profunzime si simboluri de suprafata: 
- simbolurile de suprafata sunt acele instrumente concepute special pentru a crea organizatiei o anumita imagine; 
- simbolurile de profunzime ofera un indiciu cu privire la felul in care se lucreaza in organizatia respectiva. 
Constatarile lui Hofstede privind grupele culturale sunt utile in procesele de: recrutare-selectie, definire a postului si motivare, dezvoltarea si evaluarea personalului.Vom face referinta doar la grupa asiatica in care este inclusa si tara despre care vorbim. 
Grupa asiatica mai dezvoltata si grupa asiatica mai putin dezvoltata 
Caracteristici ale culturii: 
- Distanta mare impusa de putere 
-Grad scazut de evitare a incertitudinii 
-Grad scazut de individualism 
-Grad mediu de masculinitate 
Tari incluse in grupa: Filipine ,Pakistan, India,Taiwan,Thailanda, Singapore, etc. 
In continuare vom prezenta stilul managerial si cultura organizationala in statul Filipine
2. Managementul in Filipine
2.1. Prezentarea generala a culturii statelor din sud-estul Asiei
Desi Japonia, China si Coreea reprezinta cele trei mari puteri ale Orientului Indepartat, principalele sapte state din Asia de Sud-Est insumeaza o populatie de peste 500 de milioane de locuitori; ele au o importanta tot mai mare pentru viitoarele piete; pentru resursele de mana de lucru si pentru dezvoltrea industriala si tehnologica. Indonezia se afla pe locul patru in randul celor mai populate tari din lume, Vietnam pe locul treisprezece, Filipine pe locul paisprezece, iar Thailanda pe locul saptesprezece. Malaysia si Singapore sunt deja inalt tehnologizate si fabrica in prezent o mare parte din echipamentele tehnologice. Firmele occidentale se confrunta cu mai putine probleme in ceea ce priveste ocaziile comerciale si investitiile in majoritatea acestor tari, care sunt mai putin inclinate sa ridice bariere protectioniste decat, de pilda, Japonia si Coreea. 
In tarile caracterizate prin distanta mare fata de putere (Filipine, Venezuela, India) ocolirea nivelurilor superioare reprezinta un act de insubordonare, seful este un autocrat, iar subordonatii asteapta ordine. In cealalta categorie, distanta mica fata de putere (Israel), subordonatii ocolesc seful pentru a-si putea indeplini munca, seful este un democrat iar subordonatii asteapta sa fie consultati. 
Pentru ca occidentalii sa aiba succes in afacerile din aceasta regiune, ei trebuie sa cunoasca intr-o anumita masura conceptiile asiaticilor din Sud-Est. Caracteristicile nationale difera semnificativ in cadrul acestui grup -Vietnamul este tara cea mai razleata - insa indonezienii, malaiezii, thailandezii si filipinezii au in comun numeroase trasaturi care nu au nimic de-a face cu etica mai austera a muncii si indatoririlor, specifica japonezilor, coreenilor si chinezilor. Lumea Asiei de Sud-Est este relativ relaxata, timpul este considerat un articol de uz nelimitat, valoarea eficientei este adesea ambigua - amabilitatea si virtutea sunt pretuite mai mult decat orice. 
O modalitate buna de evaluare a mentalitatii asiaticilor din sud-est este sa examinam modelul omului de afaceri occidental prin comparatie cu al acestora. 
Obiectivele manageriale: 
Diferentele sunt izbitoare. In general, occidentalii sunt, desigur, autodeterminati si dinamici; sud-est asiaticii au o profunda dinamica culturala intiparita in practicile si obiceiurile adanc inradacinate. Ei doresc sa isi multumeasca partenerii occidentali, insa trebuie sa ramana fideli traditiilor lor culturale. 
Culturile musulmane din Asia de Sud-Est 
Filipine si Indonezia impartasesc multe din caracteristicile fundamentale ale popoarelor est-asiatice. Cu toate acestea, faptul ca islamul este religia dominanta a celor doua tari genereaza cateva diferente importante in ceea ce priveste comportamentul si atitudinile. 
In urmatoarele privinte, filipinezii si indonezienii seamana cu chinezii, coreenii si japonezii: 
1. Familia constituie celula de baza a existentei. Ei isi petrec o mare parte din timp cultivand relatii interpersonale cu membrii familiei si cu prietenii apropiati. 
2. Armonia este importanta atat in societate, cat si in afaceri. Confruntarile directe se vor evita complet daca este posibil. 
3. Compromiterea reputatiei este un lucru grav. 
4. Conversatiile, inclusiv discutiile de afaceri, sunt indirecte si pline de ocolisuri din motive de politete si pentru a evita jignirile. 
5. Societatea este organizata pe baza unui sistem ierarhic, in functie de varsta si vechime in munca sau serviciu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Stilului de Management dintr-o Tara din Asia de Sud-Est - Managementul in Filipine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!