Pregatirea Profesionala

Extras din referat Cum descarc?

Dupa cum multi dintre noi, studentii, stim ca in curand va trebui sa ne angajam intr-o societate privata sau publica cred ca ar trebuii sa stim ca pentru a fi mai buni in ceea ce facem avem nevoie de pregatire sau cum se mai zice de "training". Acest termen a fost imprumutat recent din limba engleza.
Din cauza ca traim int-o societate in plina miscare si transformare tot mai des intalnim cazuri in care salariati considerati ani de-a randul ca eficienti pe posturile lor, isi indeplinesc cu tot mai mare dificultate responsabilitatile, iar performantele lor sunt tot mai reduse . In toate domeniile de activitate, formarea si perfectionarea salariatilor a devenit o cerinta a perioadei in care traim. Nimic din ceea ce a fost nu mai este la fel, de exemplu in trecut studentii se puteau angaja in urma pregatirii obtinute in timpul scolii, dar acum e nevoie de o pregatire suplimentara si aproape continua. Acest current se simpte si mai mult in tarile ex-comuniste din estul Europei unde pregatirea se face dupa reguli vechi si care nu duce in aproape nici un caz la performante
Tocmai aceasta e cauza care a dus la formarea unor proiecte de pregatire la noi in tara, dar ca aceastea sa functioneze e nevoie sa fie adaptata in totalitate la necesitatile organizatiei. Succesul programului va depinde de masura in care se stie ce trebuie predat, de ce, pentru cine si in ce mod.
Inainte de a prezenta aceste concepte e bine sa le definim : pregatirea profesionala se refera la stagiu intai de instruire iar dezvoltare la cariera , la cel de al doilea stagiu de instruire.
Conceptul de pregatire professionala este un proces de instruire, pe parcursul caruia participantii dobandesc cunostinte teoretice si practice necesare desfasurarii activitatii lor prezente. Spre deosebire de pregatire, dezvoltarea profesionala este un proces mai complex, avand drept obiectiv insusirea cunostintelor utile, atat in raport cu pozitia actuala, cat si cu cea viitoare. Persoanele care sunt bine pregatite profesional, indiferent de functia pe care o indeplinesc, sunt preferate si recompensate corespunzator. Pregatirea profesionala nu se masoara prin numarul diplomelor de absolvire sau a atestatelor obtinute, desi si acestea isi au importanta lor. Masurarea acesteia este mult mai dificila pentru ca pregatirea se obtine pe cai diferite, fiind influentata de o serie de factori. Pregatirea profesionala este asigurata de totalitatea actiunilor de instruire in vederea exercitarii, in mod cat mai eficient, a profesiei. Exista multe definitii ale pregatirii profesionale toate fiind diferite, insa toate au in comun un singur lucru: cele doua componente ale acesteia : formarea si perfectionarea profesionala. 
Prin formare se urmareste dezvoltarea unor capacitati noi in timp ce prin perfectionare se vizeaza imbunatatirea capacitatii existente. Notiunea de formare profesionala include, dupa unii autori, calificarea profesionala, perfectionarea, specializarea, formarea prin experienta si informarea profesionala. 
Obiectivele pregatirii profesionale pot fi construite din:
1. perfectionarea capacitatii de rezolvare a problemelor
2. executarea unor lucrari specifice 
3. rezolvarea unor sarcini noi
4. imbunatatirea capacitatii de comunicare 
5. pregatirea unor schimbari 
Aceasta pregatire sau "training" instituie responsabilitati atat pentru seful ierarhic cat si pentru biroul de resurse umane deoarece orice organizatie are ca scop profitul iar profitul nu poate fi obtinut decat prin pregatire a tuturor angajatilor. In urmatorul table,se pot vedea responsabilitatile atat a sefului cat si a biroului de resure umane


Fisiere in arhiva (1):

  • Pregatirea Profesionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!