Posibilitatile de Dezvoltare a Statiunii Turistice - Soveja

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric:
Soveja - nod geografic si etnografic al unitatii nationale a romanilor din cele trei principate (Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania) - a devenit in anii "de foc si sabie" 1916 - 1918 si un loc istoric, unde visul intregirii neamului s-a infaptuit prin jertfa, prin sangele si osul celor cazuti eroic, plamadind pamantul, si apele, si piatra, sfintind inca o data "gura de rai" ce-a dat poporului roman cea mai aleasa floare a spiritualitatii sale: "Miorita". 
Soveja a trait atunci toate fazele razboiului. Cand batalioanele romane au trecut Carpatii, in august 1916, s-a desfiintat pichetul de granita de sub muntele Clabuc, acel nedrept "hotar la mijloc de tara" cum spunea Badea Cartan. Apoi, dupa grele batalii, cand la sfarsitul anului 1916 si inceputul lui 1917 armatele germane si austro-ungare ne-au sfartecat tara, Soveja a fost ocupata de inamic, populatia a fost evacuata cu forta la Spinesti, iar mamele cu copiii mici si cei ce nu erau buni de munca tocmai la Andresesti in Ialomita. 
Linia frontului trecea de la Oituz, La Intarcatoarea, prin padurea Pralea, Campuri, Vizatea - si apoi pe valea Putnei spre Focsani. Muntii si vaile Sovejei au fost taiate de sosele strategice si sute de transee. 
Bataliile din iunie, iulie, august ce-au avut loc in acest triunghi al mortii (Oituz, Marasti - Marasesti) au sfartecat pamantul Sovejei si l-au presarat cu mii de mortii, cazuti fara alegere din armatele beligerante. De cateva ori linia frontului a fost impinsa peste Rachitas pana la Zboina si inapoi. Atunci in iunie 1917, a cazut la Soveja sublocotenentul Balan Nicolae, proaspat iesit invatator, fiu al Sovejei ce se pregatea sa pastoreasca mintile si sufletele puilor de mocani din randul carora se ridicase. 
In acea vara si in toamna, un comandant al ostirii germane a dat dispozitii de a fi adunatii ostasii cazuti si inmormantati intr-un cimitir, la est de cimitirul satului. Mormintele din cimitirul nemtesc - cum a fost denumit - sunt asezate in linii paralele, de la poarta cimitirului din soseaua judeteana pana catre manastirea lui Matei Basarab. Pe fiecare mormant a fost asezata o piatra funerara si a fost sadit un brad. Astazi cimitirul pare o mica padure. Ceilalti eroi cazuti pe aceste plaiuri, cei mai multi romani, dar si germani, austrieci, unguri, au fost inhumati in cateva cimitire improvizate pe locurile marilor batalii de pe Rachitas, Roschila, Cocosila, Coasa, Tana, Zboina sau in morminte razlete. Osemintele tuturor acestor eroi se odihnesc acum in Mausoleul Soveja, construit dupa razboi, in aceeasi perioada cu cel de la Marasesti.
Imaginea turistica a statiunii 
SOVEJA, o comuna situata la poalele Muntilor Vrancei, cunoscuta inainte de 1989 ca fiind una din statiunile balneo-climaterice foarte aglomerate, cu clima placuta, peisaje de vis si conditii de cazare destul de bune, cu izvoare de ape minerale recomandate in tratarea unor afectiuni ale aparatului locomotor, este o zona frumoasa de munte, unde iti poti petrece un sfarsit de saptamana.
Chiar daca trecerea anilor a distrus cea mai mare parte din ceea ce o facea un punct de atractie turistica, Soveja se impune printr-un peisaj montan de o frumusete fantastica, cu un aer puternic ozonat, cu paduri bogate in brazi si fagi.
Interesul factorilor locali cu privire la industria turismului
Statiunea Soveja este situata aproape de localitatile Tulnici si Lepsa, unde agroturismul este una dintre principalele preocupari ale localnicilor.
Odata intrat in Soveja, veti avea poate un gust amar datorita faptului ca acolo veti intalni foarte multi batrani, insa trebuie sa stiti ca acestia sunt simbolul acestei comune.
Populatia acestei localitati este preocupata de a oferi servicii turistice cat mai satisfacatoare deoarece in aceasta zona principalele surse de venit a acestora sunt agricultura,cresterea animalelor si turismul,care atinge apogeul in perioada sarbatorilor.
Suflarea din Soveja, chiar daca in cea mai mare parte este batrana, este una primitoare. Puteti bea acolo un lapte de vaca foarte bun sau puteti incerca sarmalele cu mamaliga.
Populatia reprezinta un factor de influenta in industria turismului deoarece ea este cea care ajuta la valorificarea frumusetei statiunii si pastrarea obiceiurilor traditionale.
Posibilitatile de dezvoltare a statiunii turistice
Soveja este o fosta statiune turistica,cu un potential foarte ridicat si la ora actuala, insa, datorita managementului defectuos de dupa 1989 incoace, cat si a dezinteresului investitorilor seriosi, a ajuns sa fie o trista amintire a ceea ce era, poate, una dintre cele mai apreciate statiuni turistice.
Printre cauzele care au dus la decaderea statiunii Soveja se numara degradarea drumurilor de acces, lipsa unei modalitati alternative de transport si degradarea bazei materiale, in absenta investitorilor. ANT si Ministerul Transporturilor, in colaborare cu primaria Soveja si cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Turism, vor incerca sa readuca statiune Soveja in atentia turistilor. Ministerul Transporturilor va contribui cu refacerea soselei Panciu-Soveja, primaria Soveja, sprijinita de ANT va demara un program de redimensionare a retelei de utilitati din zona, avand drept scop crearea conditiilor necesare pentru realizarea de noi investitii in zona iar ANT cu sprijinul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Turism, va practica un program de atragere a investitorilor in Soveja, prin crearea a trei noi zone de interes, unde vor fi amplasate complexe turistice. De asemenea se vor renova hotelurile detinute de Sind Romania, Zboina si Miorita. In ultimii ani cele doua hoteluri au fost declasificate ajungand in prezent sa fie clasificate la o stea. Dupa renovare hotelurile vor fi clasificate la doua si trei stele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitatile de Dezvoltare a Statiunii Turistice - Soveja.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!