Politica de mediu in Romania

Extras din referat Cum descarc?

In Romania, protectia mediului a aparut ca un domeniu de sine statator al politicilor nationale, in anul 1990, cand a fost infiintat pentru prima data fostul Minister al Mediului; in 1992 a fost elaborat primul document oficial ce stabileste obiectivele nationale in domeniu - ,,Strategia Nationala de Protectia Mediului", reactualizata in 1996 si in 2002. Strategia este structurata in doua parti:
(1) o trecere in revista a principalelor resurse naturale, elemente privind starea economica si calitatea factorilor de mediu;
(2) strategia propriu-zisa, adica principiile generale de protectie a mediului, prioritatile, obiectivele pe termen scurt, mediu si lung.
Inca din 1996 se poate observa o adecvare a strategiei nationale cu cea comunitara in ceea ce priveste principiile, prioritatile si obiectivele . Astfel, principiile urmarite sunt:
- conservarea si imbunatatirea conditiilor de sanatate a oamenilor;
- dezvoltarea durabila;
- prevenirea poluarii; 
- conservarea biodiversitatii; 
- conservarea mostenirii culturale si istorice,
- principiul ,,poluatorul plateste";
- stimularea activitatii de redresare a mediului (prin acordarea de subventii, credite cu dobanda mica, etc.). 
In ceea ce priveste prioritatile identificate, acestea reflecta nu numai nevoile nationale, dar si tendintele si initiativele existente pe plan global, ele fiind:
- mentinerea si imbunatatirea sanatatii populatiei si calitatii vietii;
- mentinerea si imbunatatirea potentialului existent al naturii;
- apararea impotriva calamitatilor si accidentelor naturale;
- raportul maxim cost-beneficiu; 
- respectarea programelor si conventiilor internationale privind protectia mediului.
Strategiile din 1992 si 1996 sunt documentele pe baza carora a fost structurata politica nationala de mediu pana in anul 1999, cand a fost adoptat Programul National de Aderare la UE. Incepand cu anul 1999 si continuand anual, pana in 2003, strategia nationala de mediu este completata de o serie de documente aditionale, cum ar fi - - ,,Raportul privind starea mediului in Romania", care corespunde primei parti a ,,Strategiei de Protectia Mediului" si o completeaza, printr-o analiza detaliata a calitatii principalilor factori de mediu: calitatea atmosferei, calitatea precipitatiilor atmosferice, starea apelor de suprafata si subterane, starea solurilor, starea padurilor, gestionarea deseurilor, situatia poluarii sonore, etc.


Fisiere in arhiva (1):

 • Politica de mediu in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!