Planificarea Strategică a Resurselor Umane și Modul de Evaluare a Performanțelor și Satisfacției în Muncă

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in management si managementul resurselor umane 
1.1. Elemente fundamentale
1.2. Aparitia unor concepte derivate de management. Managementul resurselor umane
1.3. Activitati si tipuri de specialisti in managementul resurselor umane 
1.4. Calitatile managerului din domeniul resurselor umane
1.5. Organizarea activitatii in managementul resurselor uman
1.6. Tipuri de structuri in organizarea departamentului de resurse uman
2. Firma ca sistem si subsistemul resurselor umane 
2.1. Descrieri 
2.2. Etapele realizarii subsistemului resurselor umane
3. Planificarea strategica a resurselor umane
3.1. Planificarea resurselor umane
3.2. Prognoza resurselor umane
3.3. Opinii privind planificarea strategica a resurselor umane
4.. Performantele individuale si satisfactia in munca
4.1. Concepte
4.2 Teorii ale motivatiei in munca si implicatiile manageriale
4.3. Forme de exprimare a performantei individuale
4.4. Satisfactia in munca


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE IN MANAGEMENT SI MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
1.1. Elemente fundamentale
Operationalizarea elementelor stiintifice nu este posibila fara punerea in valoare a celei mai importante resurse, singura cu efect creator si inovator, resursa umana. Creand aceasta posibilitate managementul devine o arta ce consta in maiestria managerului de a aplica la realitatile diferitelor sisteme, cu rezultate bune, in conditii de eficienta, cunostintele stiintifice. Desi este o stiinta de sinteza, caracterul sau economic decurgand din insasi menirea sa, aceea de crestere a eficientei economice, managementul are si un caracter multidisciplinar, determinat de incadrarea a unor categorii si metode sociologice, matematice, psihologice, statistice, juridice, etc. In timp se manifesta o tendinta de amplificare a acestei caracteristici ca urmare a fundamentarii stiintifice a managementului pe o conceptie sistemica in conditiile dezvoltarii rapide a numeroaselor stiinte si a schimbarilor de mediu organizational.
Exista numeroase abordari ale conceptului de management si s-a acceptat, in literatura de specialitate o definire complexa, generala, si anume: managementul este procesul de planificare strategica, organizare, motivare, antrenare si control-evaluare a eforturilor membrilor unei organizatii si utilizarea celorlalte resurse aflate la dispozitie pentru realizarea obiectivelor anticipat stabilite. 
In orice sistem uman, inclusiv in cadrul unor organizatii, procesele de munca se divizeaza in procese de executie si procese de management. Procesele de executie sunt acelea in cadrul carora factorul uman actioneaza in mod direct sau prin intermediul anumitor mijloace asupra unor obiecte ale muncii. Procesele de management se caracterizeaza, in general, prin actiunea unei minoritati a factorului uman asupra majoritatii celeilalte parti in scopul realizarii obiectivelor organizatiei, actiune exercitata prin planificare, organizare, antrenare-motivare, control-evaluare si decizie care, de fapt, constituie functiile managementului.
Relatiile de management se definesc ca raportul care se stabileste intre componentii unei organizatii si intre acestia si componentii altor sisteme in procesele de previziune, organizare, antrenare si control-evaluare. Din analiza acestor relatii rezulta tripla determinare a acestora: socio-economica, tehnico-materiala, umana.
Determinarea socio-economica rezida in dependenta relatiilor de management de natura si modalitatile de existenta ale proprietatii asupra mijloacelor.
Determinarea tehnico-materiala consta in dependenta trasaturilor manageriale de caracteristicile obiectelor muncii si mijloacele de munca ce constituie suportul tehnico-material al incadrarii organizatiilor in ramuri si subramuri.
Determinarea umana rezida in influenta componentei colectivitatii si culturii organizationale asupra relatiilor de management.
Principalele variabile care influenteaza relatiile de management sunt:
o natura proprietatii organizatiei;
o categoria organizatiei;
o dimensiunea organizatiei;
o complexitatea activitatii;
o caracteristicile proceselor tehnologice;
o gradul de automatizare a tratarii informatiilor;
o dispersia teritoriala a subdiviziunilor;
o conceptia managerilor asupra managementului entitatii;
o legislatia;
o potentialul uman, etc.
Procesele de management impreuna cu relatiile de management constituie obiectul de studiu al managementului ca stiinta, arta, stare de spirit. Nevoia de management a fost motivata de:
o transformarile rapide ale economiei;
o necesitatea crearii si mentinerii unor structuri prin care organizatia sa-si indeplineasca functia sa economica, referitoare la productia si distributia bunurilor;
o aspiratia la un nivel sau mod de civilizatie de a trai si munci dar si la realizarea scopurilor societatii;
o dependenta omenirii de acumularile trecute pentru a asigura o baza solida de cunostinte pentru viitor;
o necesitatea coordonarii eforturilor diferitelor indiviziuni care compun o entitate pentru atingerea scopurilor si realizarea obiectivelor propuse;
o eficienta si eficacitatea ca si concepte care stau la baza performantelor unei organizatii si care oglindesc munca managerilor.
1.2. Aparitia unor concepte derivate de management. 
Managementul resurselor umane
Evolutia inregistrata in cadrul proprietatii private, ritmul rapid al innoirii in tehnica si tehnologie, cresterea nivelului de cultura, pregatirea profesionala a salariatilor, schimbarea pozitiei lor sociale sunt elemente care pun in evidenta necesitatea promovarii mai multor forme de management. Concomitent cu accentuarea caracterului national si sectorial al managementului creste si universalitatea acestuia. 
In functie de specificul domeniului s-au impus adaptari si transformari de concepte, metode, tehnici si instrumente manageriale din domeniul activitatii industriale unde a aparut si s-a dezvoltat managementul stiintific. Vorbim de management bancar, financiar, al serviciilor publice, al resurselor umane.
Managementul modern al organizatiilor imbraca forma managementului operational si strategic, forma manifestata in domeniile prioritare ale managementului actual: 
o managementul resurselor umane;
o management participativ;
o management financiar;
o managementul calitatii totale;
o managementul schimbarilor.
Schimbarile insemnate vizand, in primul rand, maniera in care acestea se propaga la toate nivelele si in toate domeniile vietii sociale si in al doilea rand metodele, tehnicile si instrumentele de actiune au determinat dezvoltarea in timp a acestor forme de management ca domenii de sine-statatoare.
Echilibrul dinamic al unei organizatii conditioneaza functionarea si dezvoltarea sa profitabila numai in imprejurarile conceperii sistemice a acesteia care implica, de fapt, abordarea resurselor umane in stransa interdependenta cu celelalte resurse: materiale, financiare, informationale.
Principalele elemente care determina importanta primordiala a resurselor umane la nivelul organizatiei sunt urmatoarele:
o forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare;
o resursa umana este singura creatoare nu numai sub aspect economic ci si spiritual, stiintific;
o eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor materiale, financiare, informationale depind intr-o masura hotaratoare de resursele umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Strategica a Resurselor Umane si Modul de Evaluare a Performantelor si Satisfactiei in Munca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!