Planificarea Resurselor Umane în imm-uri

Extras din referat Cum descarc?

Managementul resurselor umane in IMM-uri cunoaste aceleasi evolutii ca si in situatia celorlalte intreprinderi, avand fata de acestea doar anumite particularitati. Astfel, in situatia micilor intreprinderi, sistemul de planificare a activitatii personalului trebuie sa fie mult mai flexibil decat in situatia marilor firme.
Prin definitie, planificarea resurselor umane presupune stabilirea necesarului de personal al firmei, adica, managerul trebuie sa aprecieze de cati oameni are nevoie in firma. Planificarea de personal stabileste: numarul si tipul de personal necesar, modalitatile de perfectionare a acestuia si sarcinile efective care ii sunt atribuite.
O afacere mica nu isi poate permite un personal numeros, dar nici un numar prea redus de angajati, deoarece, in cazul succesului afacerii consecintele ar putea fi neprevazute.
Pentru a stabili caracteristicile si volumul (marimea) resurselor umane necesare unei afaceri, fiecare manager trebuie sa etapizeze strategia de urmat a firmei in directia atingerii obiectivelor propuse, toate fiind menite sa asigure indeplinirea misiunii finale a organizatiei. Urmeaza apoi stabilirea numarului de posturi necesare in functie de calificarile cerute in vederea realizarii tuturor activitatilor sau actiunilor pe care fiecare etapa strategica le necesita. Managerul va trebui sa planifice alaturi de necesarul cantitativ si calitativ de personal capabil sa indeplineasca sarcinile ce ii sunt atribuite, si un necesar suplimentar pe care il va avea in vedere in momentul dezvoltarii afacerii.
Pentru a sti cantitatea de resurse de munca de care are nevoie, managerul va trebui sa cunoasca in detaliu toate posturile de munca, in functie de calificarile ce sunt cerute. Detalierea acestora presupune mult timp si un efort considerabil deoarece rezultatele obtinute de angajati sunt direct proportionale cu performantele acestuia.
Pentru a defini corect posturile si functiile acestea trebuie analizate, descrise si evaluate.
Analiza postului este rezultatul unei studieri complexe a acestuia din punctul de vedere al factorilor care il determina, al atributiilor de indeplinit, a conditiilor care sa permita indeplinirea obligatiilor si asumarea responsabilitatilor, ale nivelului pregatirii profesionale cerut ocupantului sau si ale cerintelor concrete impuse persoanei respective (capacitati fizice si intelectuale, programul de lucru, nivelul de salarizare, etc.). O analiza a postului se poate realiza folosind mai multe metode:
- Analiza miscarilor este o metoda simpla bazata pe observarea directa a personalului, punandu-se in evidenta toate activitatile fizice pe care le necesita munca prestata de postul respectiv.
- Analiza functionala evidentiaza sarcinile si functiile specifice muncii postului analizat. Daca aceasta analiza este extinsa la toate posturile din firma se obtine o lista cu toate activitatile care se desfasoara in firma, lista pe care managerul o utilizeaza pentru planificarea necesarului de personal.
- Interviul de descriere a muncii este realizat sub forma unei intrebari corect si complet formulate de manager si adresate angajatorului de pe postul analizat. In urma acestui interviu, managerul va obtine toate informatiile in legatura cu munca pe care o desfasoara.
- Chestionarul de analiza a pozitionarii este construit din intrebari adresate angajatilor de pe posturile analizate, pentru a se cunoaste procesele psihice pe care munca le impune: rezolvarea anumitor probleme, situatii decizionale, etc.
Descrierea postului consta in definirea generala a muncii ce trebuie prestata, precizarea detaliata a sarcinilor care trebuie indeplinite, conditiile de realizare ale acestora, echipamentul utilizat in acest scop si responsabilitatile asociate postului.
Evaluarea postului este necesara pentru o mai usoara descriere a persoanei celei mai indicate pentru a-l ocupa, in functie de educatia, experienta, calificarea si aptitudinile necesare pentru a atinge nivelul de performanta asteptat.
O planificare cantitativa de personal judicioasa presupune intocmirea corecta a FISEI POSTULUI. Fisa postului care se intocmeste pentru toti angajatii IMM-ului, trebuie sa cuprinda: obiectivele, sarcinile, comportamentele, raspunderile si atributiile, inlocuitorul titularului de post, locul in ierarhia institutiei. Descrierea trebuie sa fie concisa ( maxim patru pagini), clara, obiectiva, fara evaluari valorice, ci doar calitative. Fisa postului se actualizeaza permanent de seful de ierarhie superior. Ea este necesara si pentru noi angajari, organizarea muncii, salarizarea acesteia si controlul activitatii zilnice


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Resurselor Umane in IMM-uri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!