Planificarea la întreprinderile Industriale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Planificarea. Notiunea si Clasificarea.
2. Planificarea strategica. Strategii si tactici.
3. Plan de afaceri (business plan, project). Continutul si metodologia elaborarii planului de afaceri in conditiile RM.


Extras din referat Cum descarc?

1. Planificarea este prima functie de management in cadrul intreprinderii. La etapa planificarii se formeaza directia dezvoltarii intreprinderii. Eficienta activitatii intreprinderii in general depinde de planificarea si interdependenta ei cu managementul.
Planificarea reprezinta un proces de stabilire si determinare a caracterului, formei si consecintei actiunilor si masurilor viitoare (planificate). In linii generale planificarea prevede:
- determinarea si stabilirea scopurilor
- elaborarea strategiilor posibile pentru atingerea scopurilor stabilite
- stabilirea obiectivelor spre executare si actiunilor concrete pentru atingerea obiectivelor stabilite.
Proces de planificare poate fi prezentat in mod schematic:
Vis - este o dorinta puternica; aspiratie; nazuinta, care apare la o persoana si adeseori este rezultatul fanteziei omului.
Scop este forta motrice activitatii omului. Vis transformat in scop este:
o Concret 
o Comensurabil (poate fi masurat)
o Are orizontul ce poate fi cuprins
o Realizabil (accesibil)
Strategie este o directie bine determinata de actiuni pentru atingerea scopului stabilit. Cuprinde un sir de actiuni, necesare sa fie intreprinse.
Proces de planificare are ca scop intocmirea unui plan. Plan este un document in care sunt stipulate toate actiunile (activitati, masuri) intreprinderii pentru atingerea scopurilor stabilite. Plan este un document financiar, organizational si tehnic calculat si argumentat. Eficienta implementarii planului in realitate mult depinde de calcularea corecta indicatorilor planului si argumentarea rationala si multilaterala a actiunilor necesare.
Clasificarea planurilor:
1. Plan pe termen lung (strategic). In acest plan se indica directia dezvoltarii intreprinderii pe o perioada de 5-20 ani. Aceste planuri sunt ca indrumari in activitatea operationala a intreprinderii. 
2. Plan pe termen mijlociu (mediu). Se elaboreaza pe o perioada de 3-5 ani. 
3. Plan pe termen scurt. Se elaboreaza pe 1-2-3 ani.
4. Business plan (plan de afaceri).
Clasificarea planurilor in functie de perioada planificarii este nu este doar vizuala sau orientativa. Fiecare plan isi are scopul sau. Planuri strategice descriu lucruri la general, alte planuri detaliaza indeplinirea planului strategic pe o perioada mai scurta.
Dar orice plan necesita corectarea (rectificarea) lui pe parcursul indeplinirii. Numai luind in consideratia conditiile schimbatoare a mediului inconjurator este posibil respectarea planului in activitatea firmei. Planul, care nu a fost corectat conform schimbarilor, efectuate in mediului extern si intern al intreprinderii, isi pierde valoarea si importanta sa.
In procesul planificarii ca functiei a managementului la intreprinderea se executa urmatoarele etape:
1. Stabilirea scopurilor.
2. Analiza mediului intern si extern (Analiza SWOT)
3. Elaborarea planului
4. Elaborarea tehnicilor de indeplinire a prevederilor planului.
5. Executarea planului
6. Evaluarea 
7. Corectarea si elaborarea variantelor posibile de rezolvare a problemelor aparute.
2. Planificarea strategica este functia managementului de varf. Toate functiile de management sunt derivate din functia de planificare, indeosebi din planificarea strategica. Planificarea strategica asigura baza pentru managementul general al intreprinderii.
Planificarea strategica reprezinta totalitatea actiunilor si decizii, intreprinse de top-managementul intreprinderii, care duc la elaborarea strategiilor concrete, destinate atingerii scopurilor stabilite.
Inaintea planificarii strategice se determina misiunea organizatiei (afacerii, intreprinderii, activitatii, proiectului). Pentru ce? De ce? Cum ? Care va fi urmatorul pas dupa atingerea scopului ? etc.
Orice planificare prevede evaluarea situatiei existente si analiza mediului intern si extern. Pentru aceasta serveste metoda analizei SWOT:


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea la intreprinderile Industriale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!