Planificarea Carierei

Extras din referat Cum descarc?

,,Daca nu stii unde te duci, probabil vei
ajunge in cu totul alta parte,,
(L.A.Klatt, R.G.Murdich, F.E. Schuster op.cit.p390)
O cariera este o succesiune evolutiva de activitati si pozitii profesionale pe care le atinge o persoana ca si atitudinile, cunostintele si competentele asociate, care se dezvolta de-a lungul timpului. Trei elemente sunt importante pentru o intelegere deplina a ceea ce inseamna cariera.
Intai, cariera inseamna miscarea de-a lungul unui drum in timp. Drumul are doua laturi. O latura este succesiunea obiectiva de pozitii in ierarhie, sau cariera externa
Modelul prin care se plaseaza asistentii in posturi de lectori, sunt promovati apoi conferentiari si in cele din urma profesori universitari, este un exemplu. Aceste drumuri pot fi planificate si ordonate sau pot sa iasa la iveala in timp, cu discontinuitati majore in care indatoriile unui post nu exploateaza de la sine abilitatile capatate in posturi anterioare. 
Cealalta parte a drumului este interpretarea individuala subiectiva a acestor experiente profesionale, sau cariera interna.
A fi asistent poate sa aiba un inteles subiectiv foarte difereit la 29 de ani, cu un doctorat nou-nout, fata de 39 de ani, cand vezi ca nu s-a petrecut nici o schimbare de statut. O pozitie initial asociata cu sentimente optimiste si viitor promitator poate mai tarziu sa sugereze sentimentul incremenirii si ratarii.
Un al doilea element de cariera este interactiunea intre factorii organizationali si cei individuali. Reactiile oamenilor la un post depind de potrivirea intre conceptul ocupational despre sine si tipurile de constrangeri, ocazii si solicitari pe care le ofera rolurile lor in organizatii. 
Cineva poate considera o slujba in marketing ca interesanta si promitatoare; altcineva o poate considera sufocanta. Intelegerea acestor diferente este esentiala pentru a-ti conduce eficient cariera ca si pentru ai ajuta pe altii, subordonati de pilda, sa o faca.
Cel de-al treilea element important al carierei este ca ea ofera o identitate ocupationala. Ce anume fac oamenii in societatea moderna este in mare masura elementul cheie al identitatii lor. 
Cand ni se face cunostinta cu cineva, prima intrebare este deseori "Cu ce te ocupi ?,,. Oamenii difera in privinta importantei pe care identitatea ocupationala o are in general, dar pentru multi este primul factor in autodefinirea lor. 
Conceptul de cariera are numeroase intelesuri, intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.
O cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti. Este posibil ca un individ sa gandeasca cariera ca fiind o serie de posturi diferite in firme diferite, in timp ce un alt individ vede cariera sa similara cu o ocupatie.
Traditional, termenul de cariera a dobandit o acceptiune mult mai larga si o aplicabilitate tot mai globala. Astfel, capacitatea unei persoane de a face fata unor noi servicii sau unor noi responsabilitati creste pe masura ce timpul trece si se acumuleaza experienta.
Desi conceptul de cariera este legat de munca, acesta trebuie sa fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai, deoarece viata extraprofesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei
Astfel, potrivit literaturii de specialitate, conceptul de cariera are mai multe intelesuri.
Cariera = avansare. Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei, ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.
Cariera = profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera (manageri, profesionisti, militari), in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca "posturi" (ospatari, muncitori necalificati sau vanzatori).
Cariera = succesiunea de posturi de-a lungul vietii. In aceasta viziune cariera reprezinta istoria unor posturi individuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Carierei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!