Piata Muncii

Extras din referat Cum descarc?

Piata muncii s-a format si functioneaza in corelatie cu rolul determinant al muncii in dezvoltarea economico-sociala si cu exigentele generale ale teoriei pietei si pretului. Aceasta piata releva un complex de relatii in care se regasesc, in cea mai mare parte,raporturile dintre oameni si evolutia lor in timp si spatiu punandu-si amprenta pe tipul de civilizatie.
In orice conditii de timp si spatiu,activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca,menit sa valorizeze sistematic resursele in interesul sau.Ca si ceilalti factori de productie, el se obtine prin intermediul pietei muncii, care se constituie intr-un subsistem al economiei cu piata concurentiala. Tranzactiile pe aceasta piata au ca obiect munca sau forta de munca.
Piata fortei de munca sau piata muncii reprezinta spatial economico-geografic unde se confrunta, la un moment dat, cererea cu oferta de munca, se negociaza angajarea lucratorilor, marimea salariului, conditiile de munca etc.Ea exprima si sistemul relatiilor si al tranzactiilor care permite echilibrarea cererii si a ofertei de forta de munca. Obiectul tranzactiilor,pe aceasta piata,il formeaza forta de munca, respectiv potentialul sau capacitatea de munca a celor care se angajeaza.
Diversi autori definesc nuantat conceptul de piata a muncii. Unii considera ca un spatiu economic unde se incheie tranzactii intre purtatorii ofertei si cei ai cererii de forta de munca, asigurandu-se echilibrul cu ajutorul pretului format prin concurenta libera intre agentii economici respectivi. Alti autori considera piata muncii ca un mecanism complex, care asigura reglarea ofertei cu cererea de munca, prin intermediul salariului real. Alti autori considera piata muncii ca o totalitate de mijloace de comunicare cu ajutorul carora purtatorii ofertei si cei ai cererii de munca isi furnizeaza reciproc informatiile necesare privind forta de munca pe care o tranzactioneaza si pretul acesteia.
Experienta istorica arata ca in esenta piata muncii implica intotdeauna stabilirea de raporturi intre purtatorii ofertei si cei ai cererii de munca.Aceasta determina anumite specificitati referitoare la ajustarea ofertei si cererii, la formarea pretului muncii,la existenta unui sistem de norme si valori sociale.
Piata muncii, ca unitate sistemica intre oferta si cererea de munca,functioneaza in interdependenta cu celelalte piete specifice, mai intai cu piata bunurilor economice ,ca unitate dinamica a ofertei agregate si cererii agregate de bunuri economice (materiale, servicii, informatii).Aceasta inseamna ca relatiile specifice pietei muncii sunt reciproce cu relatiile specifice pietei bunurilor economice,in sensul ca toate imprejurarile de timp si spatiu privind dezvoltarea economico-sociala este sursa cererii de munca si evolutia demografica este sursa ofertei de munca.
Literatura economica prezinta principalele particularitati ale pietei muncii astfel:
a) piata muncii are un grad inalt de rigiditate si de sensibilitate,conditionand echilibru economic si social-politic. Rigiditatea si sensibilitatea ei sunt determinate nu numai de particularitatile ofertei,ci si de ponderea mare si interdependenta ridicata,sistemica a laturilor economice si sociale.
Dreptul la munca,la alegerea libera a profesiei si a locului de munca reprezinta un drept fundamental al omului intr-o societate democratica. Asigurarea locului de munca,alegerea si exercitarea libera a profesiei constituie in egala masura un act economic si unul de justitie sociala,de echilibru social;
b) piata muncii se caracterizeaza prin complexitate,dar,comparativ cu celelalte piete,este mai organizata si mai reglementata. Tranzactiile ce se deruleaza pe aceasta piata nu apar numai ca relatii de vanzare-cumparare,iar agentii economici nu sunt numai vanzatori si cumparatori. Piata fortei de munca se prezinta ca un cadru organizat in care se interactioneaza si se confrunta mai multi subiecti economici si parteneri sociali:ofertantii de munca,respectiv persoanele purtatoare de forta de munca;sindicatele si alte organizatii ale salariatilor,oficii si agentii de plasare;patronatul, agentii economici,ca purtatori ai cererii de munca;statul,ca legiuitor si mediator in relatiile de munca;acesta poate influenta si raportul dintre cererea si oferta de forta de munca,prin politicile de investitii, bugetara,fiscala, de credit etc.;
c) piata muncii prezinta un grad mai ridicat de imperfectiune,din punctual de vedere al concurentei,in raport cu alte forme de piata pentru ca,salariul, ca pret al muncii,libera concurenta, productivitatea marginala actioneaza intr-un cadru reglementat,acceptat aprioric de toti subiectii economici. In acelasi timp,salariul nu mai constituie unica parghie de reglare a volumului ocuparii si a folosirii eficiente a fortei de munca ,iar marimea salariului nu mai rezulta doar din actiunea mecanismelor pietei ,ci si din reglementarilor economico-juridice adoptate in fiecare etapa. Reiese ca piata contemporana a muncii este o piata contractuala si participativa in care negocierea si contractul de munca joaca un rol esential in determinarea cererii si a ofertei de munca.
Piata muncii constituie punctul de interferenta a cel putin trei categorii de factori:demografici,tehnologici si economici. Acestia sunt primari,esentiali-determinanti si fiecare in parte,deosebit de complex.
Piata muncii are un rol esential in cadrul interdependentelor care asigura dinamismul economiei. Insa aceasta relatie nu trebuie absolutizata deoarece nu intotdeauna si peste tot exista o corelatie stransa,liniara,intre factorul munca si cresterea economica. Unele resurse de munca nu se manifesta pe piata ca atare,chiar daca ele sunt creatoare de bunuri economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!