Piața forței de muncă în construcții

Extras din referat Cum descarc?

Formularea temei :
Realizati un studiu privind piata fortei de munca in Romania pentru o anumita categorie socio-profesionala (numar salariati in domeniu, evolutia salariului, evolutia calificarilor, rata somajului, rata fluctuatiei etc.)
Romania este o tara cu un ritm rapid al cresterii economice, prin urmare piata locurilor de munca este direct influentata de aceasta tendinta. Un efect pozitiv al acestei cresteri este insasi evolutia somajului, care a avut o tendinta descrescatoare : de la 7% in 2003, la 5,2% in 2006 si a ajuns pana la 4% in prezent. Acest lucru este posibil ca urmare a doua mari elemente ce definesc evolutia pietii locurilor de munca : dezvoltarea economica si migratia.
Un motiv important pentru care piata de munca din tara noastra devine mai mica este faptul ca in momentul actual aproape 2 milioane de romani lucreaza peste hotare. Efectul acestei actiuni, alaturat cresterii ofertei de locuri de munca, creeaza o penurie pe piata muncii din Romania.
Exista unele surse on-line care spun faptul ca Bucurestiul este chiar un bun exemplu in acest sens, fiind un oras in care somajul a ajuns pana la 2,11%. 
In acelasi timp, cresterea economica accelerata a determinat si o crestere considerabila a salariilor pe toata economia, aceasta crestere situandu-se la aproape 20% anual, incepand cu 2002.
In aceste conditii, creeatorii de noi proiecte imobiliare dezvoltate de exemplu in Bucuresti, au probleme in gasirea fortei de lucru pentru santierele lor. O urmare evidenta a acestei situatii o reprezinta faptul ca salariile in Romania au ajuns sa creasca mai rapid in domenii cu calificare redusa cum ar fi industria hotelurilor, restaurantelor si in domeniul constructiilor.
Cresterea salariala din sectorul de constructii a depasit inflatia salariala pe economie, lucratorii din domeniu castigand cu aproape 50% mai bine decat anul trecut.
Conform studiilor,numarul locurile de munca in domeniile afectate de migratie creste de la an la an.
In contextul fenomenului de imbatranire a populatiei si al migratieiinternationale, este de asteptat ca o parte din firmele din Romania sa se confruntecu deficite semnificative de forta de munca. Deficitul de forta de munca poate afecta direct dezvoltarea firmelor prin reducerea capacitatii acestora de a raspunde cererii existente pe piata, dar si indirect, printro cresterea a fluctuatiei personalului si, in consecinta, o crestere a costurilor legate de forta de munca. In acelasi timp, poate contribui insa si la o crestere a gradului de tehnologizare
menita sa conduca la cresterea productivitatii si a calitatii produselor, facand firmele mai competitive atat pe pietele interne, cat si pe cele externe.
In domeniul constructiilor, discrepantele dintre firme de marimi diferite in ce priveste fluctuatia personalului sunt nesemnificative, circa 35% dintre acestea confruntanduse cu aceasta problema, indiferent de numarul lor de angajati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fortei de Munca in Constructii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!