Perspectivele Fiscale si Bugetare in Romania in perioada 2008-2010

Extras din referat Cum descarc?

1. Finantele publice
In aceasta perioada, finantele publice trebuie sa aiba capacitatea de a asigura resursele bugetare necesare finantarii cheltuielilor legate de modernizarea infrastructurii si integrarea europeana.
In acelasi timp, resursele bugetare trebuie constituite in asa fel incat sa se evite presiunea fiscala excesiva asupra contribuabililor, dimpotriva, impozitarea trebuie conceputa si realizata in asa fel incat agentilor economici sa nu le lipseasca resursele financiare necesare dezvoltarii afacerilor. Astfel, politica fiscala urmareste realizarea de venituri suplimentare prin largirea bazei de impozitare, concomitent cu relaxarea fiscala.
Veniturile bugetare sunt estimate pe baza evolutiei prognozate a indicatorilor macroeconomici si a angajamentelor de politica economica ale Guvernului.
1.1. Politica fiscala
In ceea ce priveste politica fiscala, pentru perioada 2008-2010 sunt avute in vedere o serie de actiuni ce provin, in principal, din angajamentele legate de aderarea la Uniunea Europeana.
-In domeniul impozitului pe profit:
- in vederea simplificarii sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit, incepand cu anul 2008 se propune plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate reprezentand 1/4 din impozitul anului precedent, pentru toti agentii economici.
-In domeniul impozitului pe venit - consolidarea sistemului de impunere a veniturilor realizate de persoana fizica in cota unica.
-In domeniul impunerii nerezidentilor
- referitor la Directiva Consiliului Europei nr. 48/2003/CE, prin Codul fiscal se prevede ca de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana dobanzile obtinute din Romania de persoanele fizice rezidenti ai Statelor Membre sunt scutite de impozitul prin retinere la sursa in Romania, fata de cota de impozit de 10% prevazuta pentru anul 2005 si respectiv cota de 16% prevazuta pentru anul 2006. Scutirea dobanzilor va functiona in conditiile derularii schimbului automat de informatii.
- pentru armonizarea cu Directiva Uniunii Europene nr. 49/2003, Romania a obtinut o perioada de tranzitie de 4 ani de la data aderarii la Uniunea Europeana, respectiv pentru perioada 2007 - 2010. Aceasta prevedere a fost cuprinsa in codul fiscal astfel incat in perioada de tranzitie cota de impozit nu depaseste 10% pentru platile de dobanzi si redevente facute de o companie a unui Stat Membru catre o companie asociata dintr-un alt Stat Membru sau catre un sediu permanent din alt Stat Membru, fata de cota de 15% aplicata in cursul anului 2005 si respectiv fata de cota de impozit de 16% aplicata de la inceputul anului 2006.
- Directiva 77/799 - schimb de informatii - conform prevederilor acestei directive, autoritatile competente ale statelor membre realizeaza schimbul de informatii in domeniul impunerii directe, astfel incat sa se poata realiza stabilirea corecta a bazei impozabile intr-unul din state si sa fie combatute evitarea si evaziunea fiscala care sa impiedice producerea de pierderi bugetare.
In aceasta directiva sunt prevazute formele de realizare a schimbului de informatii la cerere, spontan si automat:
- In cazul schimbului de informatii la cerere, pentru a putea obtine informatiile solicitate de autoritatile competente ale unui stat membru, autoritatile competente carora li s-a cerut informatia vor face verificari pentru a putea obtine informatia ceruta in cadrul schimbului.
- Autoritatile competente vor putea face schimb de informatii si fara a se solicita in mod expres acest lucru, sub forma schimbului de informatii spontan, atunci cand o astfel de informatie este relevanta pentru stabilirea corecta a bazei impozabile pentru profit si capital si in mod special in cazul transferurilor artificiale de preturi de transfer facute intre intreprinderi asociate aflate in statele membre sau cand astfel de tranzactii sunt desfasurate intre intreprinderi aflate in state membre prin intermediul unui stat tert pentru a obtine avantaje fiscale sau pentru a evita impunerea.
In aceasta directiva este prevazut in mod expres faptul ca informatia comunicata in cadrul schimbului de informatii nu poate fi dezvaluita unei persoane neautorizate, pentru a nu afecta drepturile de baza ale persoanelor fizice si ale intreprinderilor despre care se face schimbul de informatii.
-In domeniul accizelor
Intrucat Romania a inregistrat diferente mari fata de nivelurile minime impuse prin legislatia comunitara, majorarea accizelor pentru anumite produse supuse accizelor armonizate va continua pana in anul 2010, potrivit graficului de crestere graduala.
In ceea ce priveste regimul accizelor pentru produsele supuse accizelor nearmonizate, mentionam ca in cazul anumitor produse, cum ar fi produsele de cafea si bijuteriile din aur si platina, nivelul accizelor se va reduce treptat, iar pentru unele produse accizele vor fi chiar eliminate.
-In domeniul impozitelor si taxelor locale
In cadrul procesului de negociere cu Uniunea Europeana se va respecta angajamentul asumat de Romania, privind Capitolul 9 Politica in domeniul transporturilor, prin alinierea taxei asupra mijloacelor de transport, cu masa totala de peste 12 tone, la Directiva 1999/62 privind taxarea vehiculelor grele de marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Fiscale si Bugetare in Romania in perioada 2008-2010.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!