Parteneriatul Public-Privat

Extras din referat Cum descarc?

Definitie:
Parteneriatul public-privat constituie o modalitate de introducere a managementului privat in serviciile publice, pe calea unei legaturi contractual pe termen lung intre un operator si o autoritate public.
In mod fundamental parteneriatul public-privat asigura serviciul public in totalitate sau partial, in functiede fondurile private atrase si face apel la know-how-ul sectorului privat.
In comparatie cu proiectele dezvoltate de o administratie publica locala sau de o companie privata, PPP-ul ofera avantajele corespunzatoare ambelor sectoare, insusindu-si putine din punctele slabe ale celor doua. Spre exemplu un proiect de infrastructura dezvoltat in PPP poate avea o credibilitate superioara in fata unui finantator. Acest lucru deriva din faptul ca proiectul se bucura de garantii publice, carora le corespunde un risc de finantare scazut, si in acelasi timp va avea parte de o administrare performanta, corespunzatoare sectorului privat.
Intr-un PPP contributia partii publice este reprezentata in general de oferirea concesiunii unui teren sau a unui serviciu de utilitate publica, in timp ce partenerul privat asigura managementul proiectului si chiar o parte semnificativa din finantarea necesara.
Conceptul Parteneriat Public-Privat:
Parteneriat - o asociere intre doi sau mai multi parteneri pentru realizarea unui 
obiectiv, actiuni, afaceri etc.;
Public - apartine unei colectivitati, fiind sub semnul statului, privit ca 
administratie centrala sau locala;
Privat - particular, individual.
Parteneriatul Public-Privat presupune existenta unui raport optim intre sectorul public si cel privat, el devine necesar si posibil cand privatul detine o pondere semnificativa in economie:
- sectorul public si privat lucreaza impreuna pentru realizarea unor proiecte care necesita instrumente financiare deosebite (ex.: lucrari de infrastructura, constructii, drumuri, poduri, tunele sau linii de CF);
-modalitate adecvata prin care este abordata dezvoltarea economica in teritoriu (constructia, operarea si vanzarea unor obiective ,,la cheie" Ex.: spitale);
- valoarea adaugata.
Axe ale Parteneriatului Public-Privat: 
- Relatia ,,ante" si ,,post" legislativa;
- Dialogul economico-social;
- Realizarea unor investitii de anvergura in infrastructura, obiective mari;
- Dezvoltarea teritoriala;
- Invatamant, cultura, sanatate;
- Reforma si constructia institutionala;
- Mediul de afaceri;
- Procesul legislative; 
- Procesul de privatizare.
Conditiile de realizare a parteneriatului public-privat impun:
1. Motivatie puternica;
2. Buna intentie si incredere reciproca;
3. Partile (actori pregatiti si informati).


Fisiere in arhiva (1):

  • Parteneriatul Public-Privat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!