Organizația - Areal Lucrativ și Managerial

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, organizatia este o "asociatie de oameni cu conceptii sau preocupari comune, uniti conform unui regulament sau unui statut, in vederea depunerii unei activitati organizate"1.
Prin firma sau intreprindere desemnam un grup de persoane, organizate potrivit anumitor cerinte juridice, economice, tehnologice si manageriale, care concep si desfasoara un complex de procese de munca, folosind cel mai adesea si anumite mijloace de munca, concretizate in produse si servicii, in vederea obtinerii unui profit, de regula, cat mai mare2..
Termenul de intreprindere conform Legii 346 / 2004 este urmatorul: 
Art. 2. In sensul prezentei legi, prin intreprindere se intelege orice forma de organizare a unei activitati economice, autonoma patrimonial si autorizata potrivit legilor in vigoare sa faca acte si fapte de comert, in scopul obtinerii de profit, in conditii de concurenta, respectiv: societati comerciale, societati cooperative, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatii familiale autorizate potrivit dispozitiilor legale in vigoare. 
Un alt punct de vedere ar fi privirea firmei ca o entitate de sine statatoare cu scopul de a supravietui si creste sau ca o asociere destinata aducerii de profituri pentru actionari. Astfel:
o din punct de vedere juridic, firma dobandeste personalitate de sine statatoare, alaturandu-se categoriilor platitoare de impozite catre stat; 
o din punctul de vedere al unui actionar sau asociat, firma este privita ca un instrument utilizat in scopul cresterii incasarilor (unul din obiectivele actionarului/asociatului este maximizarea incasarilor de care acesta poate beneficia) si implicit a averii personale
o din punctul de vedere al membrilor societatii umane, firma poate fi privita ca locul de munca ce asigura veniturile sau ca furnizprul de produse sau prestatorul de servicii favorit. 
Afacerea este "efortul organizat al indivizilor de a produce si vinde, in vederea obtinerii profitului, a bunurilor si serviciilor ce satisfac nevoile societatii" (Pride, 1991). Termenul general de afacere se refera la totalitatea eforturilor indivizilor din cadrul unei societati anume sau din cadrul unei industrii anume. 
Afacerile sunt, in general, de trei tipuri: productive, organizate in vederea transformarii diferitelor materiale in bunuri tangibile, de servicii si de intermediere, acestea din urma fiind organizate in vederea cumpararii de bunuri fabricate de catre firmele de productie si revanzarea lor. 
Small Business Administration (SBA), o agentie federala guvernamentala din Statele Unite ale Americii creata pentru a asista, consilia si proteja interesele afacerilor mici, defineste o afacere mica ca fiind "acea afacere care este independent detinuta si care actioneaza in vederea obtinerii profitului, nefiind dominanta in sectorul sau de activitate"
In conceptia lui Alfred D. Chandler intreprinderea, ca organizatie, este un actor al economiei care indeplineste simultan patru conditii:
o este o entitate juridica autonoma, care poate incheia contracte cu angajatii sai, furnizorii, distribuitorii si clientii;
o este o entitate administrativa dotata cu o echipa manageriala care asigura coordonarea unui ansamblu de activitati specializate; 
o este o colectie de active, competente si capacitati, echipamente si capital; 
o este principalul instrument al productiei si distributiei de bunuri din economia capitalista si a orientarii activitatilor sale prin intermediul propriilor mecanisme administrative de alocare de resurse. 
2. Tipologia organizatiilor
Varietatea formelor sub care poate exista si functiona o organizatie face necesara stabilirea unor criterii de clasificare. In acest sens, exista mai multe puncte de vedere. O astfel de clasificare este urmatoarea :
o Dupa forma juridica exista: 
o Intreprindere publica
o Intreprindere semipublica 
o Intrepirindere privata
o Dupa scopul infiintarii si modul de functionare pot exista:
o Regii autonome
o Societati comerciale
o Organizatii nonprofit
o Dupa numarul proprietarilor si modul de constituire si exploatare a patrimoniului, intreprinderile pot fi grupate in:
o Intreprinderi private individuale
o Intreprinderi societare (societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate in comandita pe actiuni, societate pe actiuni, societate cu raspundere limitata)
o Dupa apartenenta nationala, intalnim:
o Intreprinderi nationale
o Intreprinderi multinationale
o Firme joint-ventrure
o Dupa dimensiuni (respectiv, marimea factorilor de productie - capital financiar si tehnic, forta de munca utilizata), intreprinderile pot fi grupate in:
o Intreprinderi mari
o Intreprinderi mici si mijlocii
Clasificarea intreprinderilor pe grupe de marime se realizeaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 133 / 1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea intreprinderilor mici si mijlocii, care stabileste si criteriile de incadrare a firmelor in aceste categorii. 
Impartirea firmelor pe grupe de marime se face dupa numarul mediu de salariati, astfel: 
intre 2 si 9 microintreprinderi 
intre 10 si 49 intreprinderi mici 
intre 50 si 249 intreprinderi mijlocii 
intre 250 si 999 intreprinderi mari 
1000 si peste intreprinderi foarte mari


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia - Areal Lucrativ si Managerial.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!